بیاد تو بازار ببینیم در عمل چند مرده حلاجه…
مقایسه تراشه M3 اپل با اسنپدراگون X Elite!
کوالکام امسال با معرفی اسنپدراگون ۸ نسل ۳، یکی از قدرتمندترین پردازنده های پرچمدار خودش رو تا به امروز به بازار معرفی کرد ولی داستان امسال این غول سخت افزاری به همین تراشه ختم نشد و با رونمایی از تراشه اسنپدراگون X Elite نشون داد که علاوه بر پردازنده های موبایلی، توی تولید چیپست های لپ تاپ هم، میتونه حریف قدری برای اپل، اینتل، AMD و بقیه رقبای قدرتمند این حوزه باشه. توی این مقاله قراره که مقایسه مفصلی بین این پردازنده کوالکام و تراشه M3 اپل داشته باشیم؛ پس تا آخر مقاله مقایسه تراشه M3 اپل با اسنپدراگون X Elite همراه موبونیوز باشین.
- فهرست مطالب
- جدال تنگاتنگ دو تراشه پرچمدار با دو معماری مختلف!
- یکه تازی پرچمدار کوالکام در نتایج بنچمارک برای عملکرد تک هسته ای!
- برنده میدان در پردازش گرافیکی کدام است؟ اپل یا کوالکام؟
- رقابت تنگاتنگ دو تراشه M3 و اسنپدراگون X Elite در بخش هوش مصنوعی
- سرعت حافظه و اتصالات تراشه M3 و اسنپدراگون X Elite
- جمع بندی؛ برگ برنده در دستان اپل یا کوالکام؟
جدال تنگاتنگ دو تراشه پرچمدار با دو معماری مختلف!
تراشه M3 اپل با معماری ۳ نانومتری TSMC ساخته شده و از ۸ هسته شامل ۴ هسته پر قدرت در کنار ۴ هسته کم مصرف تشکیل شده؛ همچنین، این چیپست اپل، از پردازنده گرافیکی ۱۰ هسته ای این برند پشتیبانی می کنه. تعداد هسته های این تراشه پرچمدار در دو نسخه M3 Pro و M3 MAX به ترتیب به ۱۲ و ۱۶ هسته می رسه که در نوع خودش پیشرفت قابل توجهی نسبت به نسل قبلی این تراشه محسوب میشه.
قدرت تراشه M3 اپل با این مشخصات، قطعا جای حرف و حدیثی نمیذاره؛ با این وجود، تراشه اسنپدراگون X Elite هم کاملا قوی ظاهر شده. فرآیند تولید این تراشه مبتنی بر معماری ۴ نانومتری TSMC هست و ۱۲ هسته Oryon پرقدرت که به شکل سه کلاستر 4 هسته ای چیده شدن؛ سکان دار هدایت روند پردازش توی این تراشه پرچمدار هستن. کوالکام، اسنپدراگون X Elite رو با دو نوع توان طراحی حرارتی متغیر (این مقیاس بیانگر میزان گرمای تولید شده توسط تراشه در حین کار یا همون انرژی مصرف شده توسط تراشه هست.) ۲۳ و ۸۰ وات تولید کرده که بر حسب شرایط تغییر میکنه به طوری که توان ۲۳ واتی این تراشه برای لپ تاپ های باریک و سبک با کاربری معمولی و توان ۸۰ واتی برای لپ تاپ های گیمینگ به کار گرفته میشه.
حداکثر فرکانس این تراشه در پردازش های چند هسته ای و در توان ۲۳ وات، به ۳/۴ گیگاهرتز میرسه و در پردازش های یک یا دو هسته ای، افزایش این فرکانس تا ۴ گیگاهرتز رو هم داریم. در توان ۸۰ وات، طبیعتا یه بهبود بیشتری رو میتونیم ببینیم و توی پردازش چند هسته ای و یک یا دو هسته ای، به ترتیب به حداکثر فرکانس ۳/۸ و ۴/۳ گیگاهرتزی برسیم. توی این ویژگی، تراشه M3 اپل با حداکثر سرعت ۴/۰۵ گیگاهرتز، از تراشه پرچمدار کوالکام عقب مونده و نتایج بنچمارک هم، این مورد رو به خوبی تایید میکنن!
یکه تازی پرچمدار کوالکام در نتایج بنچمارک برای عملکرد تک هسته ای!
عملکرد تراشه ها روی کاغذ با چیزی که در اصل وجود داره؛ فرق می کنه و وقتی که پای تست های سنگین وسط میاد؛ شاید اون نتیجه دلخواه ما کاملا غلط از آب دربیاد! در مورد تراشه M3 و اسنپدراگون X Elite توی بخش عملکرد تک هسته ای، تقریبا همین اتفاق افتاد. در توان ۲۳ وات این تراشه ۱۲ هسته ای با امتیاز ۲۷۴۱ پایین تر از تراشه های M3 (۸ هسته ای) با امتیاز ۳۰۹۵ و M3 Max (۱۶ هسته) با امتیاز ۳۱۵۱ قرار گرفته که خوب همین انتظار رو هم داشتیم؛ اما در مورد توان ۸۰ واتی تراشه اسنپدراگون X Elite، کارت برنده میدون از چنگ اپل در اومد و با امتیاز ۳۲۳۸ به کوالکام رسید!
توی بخش عملکرد چند هسته ای، تراشه M3 Max با امتیاز ۲۰۴۶۳، عملکرد بهتری رو نسبت به اسنپدراگون و حتی همتای پایه خودش در سری M3 اپل داره؛ از طرفی، این بار تراشه اسنپدراگون X Elite در هر دو توان ۲۳ و ۸۰ واتی، کارایی بهینه تری نسبت به پردازنده M3 داره و این تراشه رو با امتیازهای ۱۳۰۲۱ و ۱۷۱۸۱ به راحتی کنار زده! گرچه ظاهرا این پرچمدار کوالکام عملکرد بهتری رو نسبت به غول امسال اپل داره اما باز هم چون اطلاعات دقیقی از میزان مصرف انرژی تراشه های M3 نداریم؛ فعلا نمیشه توی این بخش، حکم به برنده شدن یکی از این دو تا تراشه پرچمدار بدیم ولی به نظر من، فعلا میشه یه برابری نسبی بین قدرت این دو تراشه در نظر بگیریم تا بعدا روی سیستم های واقعی عملکردشون رو بسنجیم!
برنده میدان در پردازش گرافیکی کدام است؟ اپل یا کوالکام؟
تراشه پرچمدار کوالکام از پردازنده یکپارچه گرافیکی سری Adreno استفاده می کنه که اطلاعی از تعداد هسته هاش نداریم اما میدونیم که توان محاسباتیش برابر ۴/۶ ترافلاپس (FLOPS مخفف FLoating point Operations per Second به معنای تعداد محاسبات تراشه در هر ثانیه) هست و می تونه در هر ثانیه، 4.6 میلیارد محاسبه مختلف رو انجام بده که در مقایسه با تراشه پایه M2 سال گذشته اپل با توان ۳/۶ ترافلاپس، یه تراشه قوی محسوب میشه و از لحاظ قدرت پردازش گرافیکی، با ایکس باکس سری اس تقریبا برابری می کنه. از اون طرف، اپل توی تراشه M3 برای اولین بار از قابلیت های مثل ray tracing و Mesh Shaders استفاده کرده که میتونن این قلب تپنده مک بوک های جدید اپل رو برای اجرای بازی های سنگین آماده کنن؛ قابلیتی که تا به حال روی لپ تاپ های این غول فناوری دنیا وجود نداشت و شاید حسرت خیلی از دارندگان مک بوک ها بود! به گفته اپل، به لطف استفاده از فناوری جدید Dynamic Caching توی این تراشه، مدیریت حافظه و عملکرد گرافیکی این پرچمدار جدید اپل، سریع تر و بهینه تر از نسل قبل خودش میشه.
تراشه اسنپدراگون X Elite قابلیت اتصال همزمان به ۳ مانیتور خارجی با فرکانس ۶۰ هرتز یا یه مانیتور HDR10 با وضوح 4K و فرکانس ۱۲۰ هرتز رو داره و میتونه ویدیوهایی با کدک های H.264، H0265 یا HEVC و AV1 رو هم پشتیبانی کنه؛ علاوه بر این، خروجی ویدیوهای این تراشه هم، کیفیت 4K با فریم ۶۰ بیت داره. در مقابل، هر ۳ تا تراشه سری M3 هم به موتور مدیای قدرتمندی مجهز هستن که امکان پشتیبانی از کدک های H.264، HEVC، ProRes و ProRes RAW و همچنین کدک AV1 رو هم فراهم می کنه که در مقایسه با تراشه پرچمدار کوالکام، تفاوت چندان زیادی نداره و هر دو پردازنده تقریبا در یه جایگاه قرار میگیرن!
این ویژگی های جدید تراشه اپل، کار رو یه کم برای تراشه اسنپدراگون X Elite سخت میکنه و پرچمدار کوالکام شاید توی مدل پایه سری M3، بتونه برنده میدون باشه اما وقتی پای پردازنده هایی با تعداد هسته های بالاتر توی مدل M3 Pro و M3 Max به میون میاد؛ احتمالا اسنپدراگون شانس زیادی نداره و اپل به راحتی از سد حریف قدر خودش میگذره!
رقابت تنگاتنگ دو تراشه M3 و اسنپدراگون X Elite در بخش هوش مصنوعی
تقریبا همه تراشه های پرچمدار امسال برندهای کوالکام، مدیاتک و اپل، مجهز به هوش مصنوعی پیشرفته هستن که امکانات قابل توجهی رو در اختیار کاربر قرار میدن و تراشه M3 و اسنپدراگون X Elite هم، به پیروی از این روند، توی بخش هوش مصنوعی و مدل های زبانی، حرفای زیادی برای گفتن دارن. موتور هوش مصنوعی تراشه اسنپدراگون ایکس الیت، توانایی انجام 45 تریلیون عملیات مختلف رو در هر ثانیه داره که واقعا خیلی قابل توجه هست و اگه بخواد از همه بخش ها شامل CPU، GPU، NPU و Sensing Hub استفاده کنه، تا ۷۵ تریلیون عملیات رو در هر ثانیه میتونه انجام بده! جدا از این موضوع، هوش مصنوعی این تراشه کوالکام میتونه از اجرای یه مدل LLM با ۷ میلیارد پارامتر که توانایی اجرای ۳۰ توکن در هر ثانیه رو داره، پشتیبانی کنه. در مقابل، موتور عصبی که اپل برای تراشه M3 در نظر گرفته، تنها قادر به انجام ۱۸ تریلیون عملیات در هر ثانیه هست و جای تعجب داره که چرا اپل این کار رو انجام داده؛ اونم در حالی که حتی تراشه A17 Pro که یه پردازنده موبایلی هم هست، میتونه ۳۵ تریلیون عملیات رو در هر ثانیه انجام بده؛ یعنی تقریبا ۲ برابر تراشه M3!
سرعت حافظه و اتصالات تراشه M3 و اسنپدراگون X Elite
تراشه اسنپدراگون X Elite از حافظه ۱۶ بیتی و از نوع LPDDR5X پشتیبانی می کنه که پهنای باندش ۱۳۶ گیگابایت بر ثانیه هست؛ در مقابل، نوع حافظه ۱۹۲ بیتی تراشه M3 Pro اپل، LPDDR5 هست که پهنای باند ۱۵۰ گیگابایت بر ثانیه داره و این تراشه نسبت به پرچمدار کوالکام، برتری چشمگیری داره.
اپل برای تراشه M3 خودش از اتصال Wi-Fi 6E و بلوتوث نسخه 5.3 استفاده کرده ولی توی این تراشه، خبری از پشتیبانی شبکه تلفن همراه وجود نداره. در مقابل، تراشه اسنپدراگون X Elite توی بحث اتصالات و ارتباطات نسبت به پرچمدار اپل، پیشرفته تره و با پشتیبانی از وای فای ۷ و بلوتوث 5.4 و همچنین امکان اتصال به شبکه 5G میتونه برای کسایی که به امکانات اتصالات تراشه اهمیت میدن؛ انتخاب بهتری باشه.
جمع بندی؛ برگ برنده در دستان اپل یا کوالکام؟
تراشه اسنپدراگون X Elite توی بخش های مختلف، با اختلاف بسیار کمی نسبت به تراشه M3 اپل قرار داره یا حتی توی بعضی موارد مثل عملکرد چند هسته ای، از مدل پایه این تراشه جدید اپل جلو میزنه ولی با این وجود، کارایی این تراشه کوالکام روی لپ تاپ های ویندوزی مبتنی بر ARM به دلیل ناسازگاری این تراشه با برنامه هایی که با این معماری تولید شدن، میتونه اونجوری که ازش انتظار داریم نباشه. از طرفی، تراشه M3، سومین نسل از پردازنده هایی هست که بارها امتحانشون رو به کاربرا پس دادن و با توجه به قابلیت های جدید گرافیکی که روی این نسل اضافه شده؛ حتی میتونن رقابت رو برای تراشه های اینتل و AMD هم تبدیل به یه کابوس کنن چه برسه به غول تازه نفس کوالکام! با همه این تفاسیر، ما عملکرد هر دو تراشه رو امیدوارکننده و به شدت قابل انتظار میدونیم و اگه مایکروسافت هم مشکل عدم هماهنگی برنامه های ویندوزی مبتنی بر ARM رو با تراشه اسنپدراگون X Elite حل کنه؛ میتونیم شاهد یه جدال تنگاتنگ و خیلی جدی بین کارایی این پرچمدار جدید کوالکام و تراشه M3 روی لپ تاپ های جدید بازار باشیم.
آخرین مقالات
آیا اپل واقعا درخشید؟
پخته ترین گوشی گوگل!
تو هر بازه قیمتی کدوم گوشی ارزش خرید بیشتری داره؟
چجوری ویبره سفارشی تو گوشی آیفون بسازیم!
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.