تو راهنمای خرید گوشی های اپل تکلیف خیلی مشخصه، معمولا هر چی مدل آیفون جدیدتر و گرون تر، گوشی بهتر! اما اگه تازه میخواین وارد اکوسیستم اپل بشید یا قصد ارتقا و خرید یه آیفون جدیدتر رو دارید باید بدونید با چه هزینه ای، کدوم مدل گوشی رو میتونید بخرید و انتظار چه عملکردی رو باید داشته باشید. تو این مقاله سعی کردیم ارزش خرید تمام گوشی های موجود در لیست قیمت گوشی آیفون بازار رو یه بررسی اجمالی داشته باشیم و بگیم با کدوم مدل آیفون انتظارات شما از خرید گوشی اپل برآورده میشه و آیا ارزش داره بیشتر هزینه کنید برای خرید مدل جدیدتر و گرون تر یا نه. با راهنمای خرید گوشی آیفون همراه موبونیوز باشید.
iPhone 16؛ بهترین گوشی کامپکت اپل
بعد از حدود 3 سال، بلاخره گوشی های اپل به صورت رسمی در بازار ایران به صورت رجیستر شده به فروش میرسن و دیگه بدون نگرانی از بابت نداشتن و پریدن آیفون میتونید سراغ آخرین نسل از گوشی های این برند محبوب برید. البته در حال حاضر فعلا گوشی های سری 16 به صورت اکتیو شده و بدون گارانتی شرکتی به فروش میرسن ولی در چندین ماه آینده میتونید نسخه های نات اکتیو این برند با گارانتی شرکتی رو هم تهیه کنید.
گوشی آیفون 16 ارزونترین نسخه از سری گوشی های 16 اپله که با داشتن اندازه نسبتا کوچیک و کامپکت و همچنین کیفیت مناسب نمایشگر، پردازنده و دوربین گوشی پرچمدار جذابی به حساب میاد. در زمان نگارش این مقاله نسخه رجیسترشده این گوشی حدود 70 تا 85 میلیون تومان قیمت داره و اگه دنبال جدیدترین و به روزترین گوشی کامپکت اپل با طراحی نسبتا جدید (البته از لحاظ چینش دوربین!) هستید، این گوشی اپل میتونه بهترین انتخاب باشه.

طراحی گوشی گوشی های 16 و 16 پلاس در نسل جدید مقداری تغییر کرده و مثل گوشی های سری X اپل از چینش عمودی بدون قاب لنز استفاده میکنه که شاید بشه اسمش رو نوآوری در طراحی گذاشت. دکمه دوربین به این نسل اضافه شده که به جای کاربردی بودن بیشتر برای کار شما مزاحمت ایجاد میکنه. از لحاظ خوش دست بودن، کیفیت ساخت و راحتی استفاده هنوز یکی از بهترین انتخاب ها به حساب میاد. صفحه نمایش 6.1 اینچی اولد کیفیت تصویر خوب، ترکیب رنگ مناسب و روشنایی بسیار بالایی داره اما متاسفانه هنوز از رفرش ریت 60 هرتزی برای این گوشی استفاده شده که میشه گفت برای یه گوشی پرچمدار سال 2024 با این قیمت خیلی جذاب نیست.
تراشه A18 قدرتمند اپل برای این گوشی استفاده شده که به راحتی از پس اجرای تمامی بازی ها و برنامه های سنگین برمیاد و نگرانی بابت هنگ و کند شدن با این گوشی نخواهید داشت. البته باتری کوچیک و شارژدهی نه چندان بالای این گوشی که با توجه به اندازه کامپکت آیفون 16 خیلی عجیب و دور از ذهن نیست، مقداری گوشی iPhone 16 رو در زمینه قدرت پردازشی خالص محدود میکنه. البته در استفاده روزمره خیلی مشکل خاصی با شارژدهی گوشی نخواهید داشت و حدود یک روزی میتونید از گوشی به راحتی استفاده کنید. رابط کاربری گوشی های آیفون مثل همیشه یکی از نقاط قوت این گوشی هاست و در همه نسخه های سری 16 عملکرد یکسان و روونی داره. عملکرد دوربین اصلی خوبه و عکس هایی نزدیک به پرچمدار پرقدرت اپلی میگیره و اگه میخواید با گوشی عکس های جذاب و بدون دردسری ثبت کنید، میتونید روی این گوشی و عملکرد خوبش حساب کنید.
وای فای نسخه 7 و بلوتوث نسخه 5.3 مثل نسخه های پرو برای این گوشی استفاده شده. پورت تایپ سی شارژ کردن و انتقال داده بین دستگاه های مختلف رو در این گوشی راحت میکنه ولی برخلاف گوشی های نسخه پرو از نسخه 2.0 تایپ سی استفاده شده که امکان انتقال تصویر رو در اختیار شما نمیزاره.
گوشی آیفون 16 پرو نسخه با اندازه کوچیک تر و جمع و جور تر سری پرو گوشی های 16 اپله که اکثر قابلیت های گوشی 16 پرومکس رو مثل نمایشگر پرجزئیات با قابلیت پروموشن و رفرش ریت 120 هرتزی و همچنین دوربین سه گانه حرفه ای رو در اختیار شما میزاره. پس اگه اندازه بزرگ و ضمخت گوشی آیفون 16 پرومکس برای شما خیلی جذاب نیست، این گوشی با نمایشگر 6.3 اینچی با حاشیه کم میتونه گزینه مناسب حدود 130 میلیون تومانی باشه. البته به دلیل ابعاد کوچیک تر و همچنین باتری با ظرفیت کمتر، شارژدهی تفاوت خاصی با نسخه معمولی نداره و اگه به صورت روزانه خیلی از گوشی استفاده میکنید، بهتره بی خیال اندازه کوچک تر این گوشی بشید و سراغ گوشی iPhone 16 Pro Max که میشه گفت بهترین گوشی آیفونی حال حاضر بازار هست برید.

گوشی iPhone 16 Pro Max گرونترین و پرفروش ترین گوشی اپله که از همه لحاظ بهترین امکانات ممکن رو در اختیار شما میزاره و بلاخره بعد از حدود 3 سال با بودجه حدود 140 تا 160 میلیون تومان میتونید بهترین و به روزترین گوشی اپل با یکی از بهترین عملکرد دوربین بین باقی گوشی های هوشمند رو داشته باشید. البته مثل نسخه های دیگه سری 16 فعلا نسخه های با گارانتی این محصول در بازار خیلی پیدا نمیشه و فعلا میتونید نسخه های اکتیو شده با رجیستری رو تهیه کنید.

طراحی گوشی های آیفون چند سالی میشه که تغییر خاصی پیدا نکرده و همون بدنه تخت با چینش دوربین سه گانه برای این نسخه هم استفاده شده. البته استفاده از تیتانیوم در بدنه و گرد شدن لبه های گوشی باعث شده با اینکه نمایشگر این سال مقداری بزرگتر شده ولی با یک گوشی بد دست و یغور طرف نباشید و استفاده از گوشی خیلی راحت و خوش آیند باشه. البته دکمه اختصاصی دوربین استفاده شده در این نسل هم از لحاظ کارکرد خیلی مناسب نیست و کاملا بهینه نشده و هم به دلیل محل قرارگیریش باعث اذیت شدن و ایجاد اختلال در استفاده روزمره شما از گوشی میشه.
نمایشگر 6.9 اینچی که به نسبت سال های قبلی مقداری بزرگتر شده، باعث جذاب تر شدن کار با گوشی و دیدن محتوای مختلف میشه و میتونید از اندازه بزرگ و کیفیت بالای این نمایشگر در کنار سرعت بالا و روون بودن کار با این نمایشگر لذت ببرید. روشنایی تغییری نکرده و میتونید به راحتی زیر نور مستقیم با گوشی کار کنید. حاشیه نمایشگر هم به نسبت نسل های قبلی کمتر شده که کار با نمایشگر رو جذاب تر میکنه. با توجه به این بزرگتر شدن نمایشگر مقداری ابعاد بدنه بزرگتر شده و وزن گوشی بیشتر شده اما گوشی آیفون 16 پرومکس یکی از گوشی های خوش دست پرچمدار با توجه به ابعاد به حساب میاد.
تراشه A18 Pro اپل در این گوشی نهایت قدرت خودش رو به نمایش میزاره و به خوبی میشه به عنوان بهترین تراشه استفاده شده برای گوشی های هوشمند بهش اشاره کرد که امکان اجرای بازی های پرگرافیک کنسول رو هم داره. البته داغ شدن در اثر استفاده سنگین و طولانی مدت دیده میشه ولی برآیند کلی دستگاه مثبته و میتونه به خوبی از پس اجرای تسک های مختلف بربیاد. مقدار رم تغییر خاصی نکرده و 8 گیگ رم استفاده شده به خوبی از پس اجرای همزمان چندین برنامه برمیاد. ظرفیت باتری با توجه به ابعاد بزرگتر گوشی مقداری بیشتر شده و میشه گفت بیشترین شارژدهی ممکن رو بین باقی گوشی ها در اختیار شما قرار میده و حتی در استفاده های سنگین و بازی کردن میتونید 6 7 ساعتی بدون مشکل از گوشی استفاده کنید. البته سرعت شارژ تغییری نداشته ولی پشتیبانی از مگ سیف 30 واتی به گوشی اضافه شده تا گوشی در زمان کمتری شارژ بشه.
عملکرد دوربین عالیه و با اکثر سنسورها، به خصوص سنسور اصلی میتونید عکس های فوق العاده با کیفیت و فیلم هایی تقریبا سینمایی با رزولوشن و فریم ریت بالا ثبت کنید. اگه دنبال بهترین گوشی برای عکاسی و بلاگری هستید، گوشی iPhone 16 Pro Max بهترین گزینه با قابلیت های مختلف و همچنین امکانات هوش مصنوعی کار راه بنداز به حساب میاد.
iPhone 13؛ بهترین گوشی اقتصادی اپل
گوشی آیفون 13 با رجیستر شدن گوشی های جدید اپل شاید به نظر خیلی ارزش خرید نداشته باشه ولی اگه دنبال یه گوشی اقتصادی! و نسبتا ارزون از برند اپل باشید با حدود 35 میلیون تومان میتونید این گوشی رو تهیه کنید و با توجه به پشتیبانی نرم افزاری طولانی مدت اپل و همچنین عملکرد خوب این گوشی در بخش های مختلف مثل سخت افزار و نمایشگر، میشه به عنوان یه گوشی ارزون قیمت و اقتصادی تر از برند اپل روی گوشی iPhone 13 حساب باز کرد.
طراحی همون گوشی آیفون 12 اپله، فقط چینش دوربین ها به جای عمودی به صورت ضربدری در اومده و با همون بدنه خوش ساخت و با کیفیت طرفیم. وزنش هم نسبت به سال قبل افزایش پیدا کرده و کمی سنگین تر شده که بیشتر به خاطر حجم بالاتر باتریه ولی هنوز به خاطر سایز مناسب و وزن 174 گرمیش از آیفون 13 پرو و 13 پرو مکس خوش دست تره و اگه طولانی مدت از گوشی استفاده میکنید این گوشی برای شما ساخته شده! صفحه نمایش 6.1 اینچی Super Retina XDR OLED که جزئیات و کیفیت رنگ فوق العاده ای داره و تو استفاده ازش و دیدن ویدیو روش کاملا لذت میبرید. البته به خاطر نبود قابلیت پروموشن نسخه های پرو، تجربه کار با صفحه گوشی iPhone 13 به روونی اونها نیست. ناچ دوربین سلفی هم تا حدودی نسبت به سال قبل کوچیک تر شده اما ارتفاعش بیشتر شده ولی خبری از دینامیک آیلند نسخه های جدید نیست که مقداری طراحی نمایشگر این گوشی رو مقداری قدیمی تر میکنه.

بخشی که اپل تغییرات خوبی رو توی گوشی هاش ایجاد کرده باتریه و دیگه مثل قبل روزی سه بار نباید گوشیتون رو شارژ کنید! باتری 3240 میلی آمپر ساعتی توی استفاده معمولی رو به سنگین یه روز کامل بهتون شارژ میده و دیگه بدون دغدغه می تونید از گوشیتون استفاده کنید. سرعت شارژ هم خوبه و با استفاده از آداپتور 20 واتی (که باید جدا تهیه کنید) شارژ کامل گوشی حدود 80 دقیقه طول میکشه و از مگ سیف 15 واتی هم پشتیبانی میکنه.
آیفون 13 مثل نسل قبلی از دو سنسور 12 مگاپیکسلی اصلی و اولترا واید استفاده میکنه که به خاطر پردازنده قوی تر و جدیدترش کیفیت عکس ها بهتر شده و شارپنس و روشنایی و رنگ بهتری ثبت میکنن. قابلیت اتوفوکوس هم به سنسور اولترا واید اضافه شده و دستتون توی عکاسی با این گوشی بازتره ولی کیفیت عکس های این سنسور کمی نسبت به سنسور اصلی کمتره. عکاسی توی شب هم بهتر شده و نویز کمتری توی نور کم دیده میشه. حالت سینماتیک مود اضافه شده به شما اجازه میده فیلم های خیلی جذاب تر و سینمایی تری بگیرید اما کیفیتش نسبت به فیلم های معمولی کمتره. دوربین سلفی خیلی پیشرفت قابل ملاحظه ای نداشته و هنوز توی نور معمولی نویز توش دیده میشه ولی اگه شرایط نوری عالی باشه عکس های خیلی خوبی می تونید باهاش بگیرید.
تراشه جدید A15 اپل در کنار 4 گیگ رم به خوبی از پس اکثر برنامه ها و بازی های سنگین بر میاد و می تونید با خیال راحت و بدون لگ و باگ بازی ها رو با گرافیک بالا و بدون هیچ لگی اجرا کنید. البته به خاطر اندازه کوچیک تر گوشی سیستم خنک کننده به خوبی آیفون 13 پرو مکس عمل نمیکنه و بعد از حدود نیم ساعت بازی کردن یا کار سنگین گوشی شروع به داغ شدن میکنه. به خاطر رابط کاربری iOS استفاده شده و مچ بودن با سخت افزار گوشی، 4 گیگ رم به خوبی کفاف این گوشی رو میده و همه چی روون و به خوبی اجرا میشه و با یه رابط کاربری خیلی سبک و زیبا طرفید که تا 2 3 سال آینده هم پشتیبانی میشه و حالا حالا ها خیالتون بابت به روز بودن تجربه کاربری و نرم افزار راحته. اسپیکر استریو هم بلندی خوبی داره و تفکیک صداش عالیه اما به کیفیت آیفون 13 پرو مکس نمیرسه ولی از اکثر گوشی های دیگه بهتره.
تا قبل از رجیستری سری های جدید گوشی های اپل گوشی iPhone 13 Pro Max یکی از بهترین انتخاب ها برای داشتن یه گوشی پرچمدار و قدرتمند اپلی به شمار میرفت اما با توجه به قیمت 100 میلیون تومانی نسخه های پایه این گوشی خیلی خریدش منطقی به شمار نمیره و خرید گوشی های کارکرده سری 14 یا 15 که امکان رجیستر شدن داره انتخاب منطقی تری به شمار میره.
از لحاظ طراحی و کیفیت ساخت فقط میشه گفت عالی و با یه گوشی خیلی خوش ساخت و خفن طرفیم. به خاطر اندازه بزرگ و متریال خوش ساختش وزنش خیلی زیاده و به خاطر لبه های تختش توی استفاده طولانی مدت ازش اذیت میشید اما بعد از یه مدت بهش عادت میکنید و کنار میاید! صفحه نمایش 6.7 اینچی با پنل اختصاصی Super Retina XDR OLED و نرخ به روز رسانی 120 هرتزی یکی از بهترین صفحه نمایش گوشی های هوشمند رو بهتون میده و توی هر کاربری از بازی بگیر تا تماشای ویدئو یا استفاده معمولی و وبگردی می تونید ازش نهایت لذت رو ببرید. البته ناچ بزرگ و با طراحی قدیمی این گوشی یه مقدار تجربه اش رو بد کرده که فقط باید بهش عادت کنید.

عملکرد باتری گوشی آیفون 13 پرو مکس خیلی پیشرفت خوبی داشته و باعث شده تا شاهد یه شارژدهی فوق العاده توی گوشی های پرچمدار باشیم. باتری 4350 میلی آمپر ساعتی توی استفاده معمولی و سبک حدود 2 روز کامل بهتون شارژ میده و اگه خیلی استفاده سنگینی ازش داشته باشید و مثلا خیلی بازی کنید حدود 8 تا 9 ساعت بهتون شارژ میده که فقط میشه گفت عالیه! آداپتور 20 واتی (که باید جدا تهیه اش کنید) باتری رو توی حدودا 75 دقیقه شارژ میکنه و با استفاده از قابلیت مگ سیف 15 واتی شارژ کاملش حدودا 100 دقیقه زمان میبره که باعث میشه هم شارژدهی عالی باشه و هم سرعت شارژ تقریبا خوب و مناسب (البته با اغماض در مورد سرعت شارژ).
بخش دوربین به لطف پیشرفت های نرم افزاری که اپل داشته با اینکه از لنز های مشابه 12 مگاپیکسلی سال قبل استفاده کرده ولی شاهد پیشرفت خوبی هستیم و عملکرد دوربین هیچ کم و کاستی نداره و یکی از بهترین دوربین گوشی های هوشمند رو می تونید با گوشی iPhone 13 Pro Max داشته باشید. عکس های دوربین اصلی کیفیت خیلی خوب و کنتراست عالی دارن و مثل نسخه های قبلی رنگ ها خیلی به زردی نمیزنه. لنز اولترا واید یه مقداری کیفیتش نسبت به سنسور اصلی افت میکنه اما عکس های با نور خوب و جزئیات خیلی خوبی ثبت میکنه. عکس های ماکرو هم با لنز تله فوتو ثبت میشن و جزئیات خوبی دارن و شما تا فاصله دو سانتی متری هم می تونید عکس های خیلی خوبی ثبت کنید. جزئیات دوربین سلفی 12 مگاپیکسلی خوبه و شارپنس و دینامیک رنج مناسبی داره اما نویز هم نسبتا توش دیده میشه و اگه نور مناسب نباشه خیلی نویز بیشتری می تونید توی عکس ها ببینید.
یکی از بهترین و قوی ترین پردازنده های دنیا یعنی تراشه A15 اپل توی این گوشی استفاده شده و در کنار 6 گیگ رم توانایی اجرای هر برنامه و بازی سنگینی رو داره و اگه گیمر باشید از خیلی گوشی های گیمینگ دیگه عملکرد بهتری و با ثبات تری از خودش نشون میده. رابط کاربری iOS 15 که به صورت پیش فرض برای این گوشی استفاده شده در کنار سخت افزار قدرتمند یه تجربه کاربری خیلی خوب و روون بهتون میده و این مچ بودن بین سخت افزار و نرم افزار باعث شده خیلی عملکرد گوشی بهتر بشه. البته ممکنه هر چند ماه یه بار یه باگی بخوره ولی خیلی کم براتون پیش میاد.
گوشی آیفون 13 پرو به خاطر تفاوت قیمت خیلی کمش با نسخه پرو مکس که هر دو در بازه قیمتی 95 تا 100 میلیون تومان قرار میگیرن حتی در مقایسه با این گوشی هم خیلی ارزش خرید نداره و توصیه میشه با توجه به قیمت این گوشی سراغ خرید این گوشی نرید و اگه دنبال نسخه های پرو با اندازه کوچیک و پرقدرت هستید، سراغ خرید آیفون 16 پرو و اگه دنبال گوشی ارزونتر هستید، نسخه های پرو آیفون 14 یا 15 میتونه گزینه مناسب تری باشه.
طراحی گوشی دقیقا همون نسخه سال قبله و هیچ تفاوتی بین ظاهر این دو گوشی وجود نداره فقط مثل گوشی های دیگه سری 13 به خاطر حجم بیشتر باتری قطر و وزنش بیشتر شده و دیگه به خوش دستی سابق نیست. مثل نسخه های قبلی از متریال با کیفیت و گواهی IP68 توی ساخت استفاده شده. صفحه نمایش 6.1 اینچی Super Retina XDR OLED کیفیت و جزئیات خیلی خوبی داره و به خاطر استفاده از قابلیت پروموشن و رفرش ریت 120 هرتزی یه تجربه روون و بی نقصی رو به شما میده. ناچ بزرگ بالا صفحه هم هنوز به قوت خودش باقیه.

پردازنده اختصاصی A15 در کنار 6 گیگ رم قدرت پردازشی خیلی خوبی به iPhone 13 Pro داده و به راحتی از پس اکثر بازی ها و برنامه های سنگین و روز برمیاد و تا چندین سال آینده هم مشکلی توی این بخش نداره. به خاطر رابط کاربری انحصاری iOS و هماهنگ بودنش با سخت افزار گوشی همه چی به خوبی اجرا میشه و هیچ مشکل یا باگی توی گوشی دیده نمیشه و یه تجربه خوب و لذت بخش رو از استفاده از گوشی بهتون میده. باتری 3095 میلی آمپر ساعتی نسبت به سال قبل بزرگ تر شده و باعث شده حدود 20 درصد شارژدهی بهتری داشته باشه و توی استفاده معمولی رو به سنگین بهتون یک روز کامل شارژ بده که برای یه گوشی با این اندازه خیلی خوب و قابل تقدیره. سرعت شارژ هم خوبه و با شارژر 20 واتی (که باید به صورت جدا تهیه کنید) حدود یک ساعت و بیست دقیقه شارژ کامل گوشی زمان میبره. شارژ مگنتی 15 واتی هم مثل بقیه گوشی های سری 13 آیفون، اینجا هم استفاده شده و پکیج باتری رو کامل ترش کرده.
میرسیم به بخش جذاب دوربین که بهبود خوبی (به خاطر قدرت سخت افزاری قوی ترش) داشته و با استفاده از همون سه دوربین 12 مگاپیکسلی اصلی، اولترا واید و تله فوتو، کیفیت به نسبت بهتری بهتون میدن. کیفیت عکس ها و فیلم های مثل نسخه پرو مکسه و تقریبا هیچ تفاوت خاصی بین این دو گوشی نیست و عکس های با کیفیت و شارپنس خوب و رنگ های واقعی و دقیق بهتون میده. با حالت سینماتیک مود اضافه شده هم می تونید فیلم های خیلی جذاب و خفنی بگیرید. اگه بخوایم سخت گیری کنیم، دوربین سلفی 12 مگاپیکسلی هنوز جای کار داره و نمیشه گفت بهترین دوربین سلفیه ولی عملکردش مناسبه و تا حدودی توی نور کمی نویز توی عکس ها دیده میشه.
گوشی iPhone 11 در بازار ایران با قیمت حدودی 35 تا 40 میلیون تومان موجوده اما با توجه به قدیمی بودن گوشی، تقریبا تمام شدن پشتیبانی نرم افزاری گوشی و همچنین نزدیک بودن قیمت به گوشی آیفون 13 که در کل گوشی بهتری به شمار میره خرید این گوشی اصلا منطقی نیست و توصیه میشه اصلا سمت این گوشی اپل نرید.
طراحی و کیفیت ساخت iPhone 11 مثل بقیه گوشی های آیفون خوبه و استفاده از شیشه و فلز در کنار گواهی IP68 کیفیت ساخت خوبی به این گوشی داده. طراحی مثل گوشی های جدیدتر آیفونی نیست و طراحی منحنی تری داره و استفاده ازش خیلی راحته و گوشی تقریبا خوش دستی به حساب میاد. صفحه نمایش 6.1 اینچی IPS جزئیات و کیفیت و وضوح رنگ خیلی خوبی داره اما به خاطر LCD بودن، روشنایی خیلی بالا نیست. حاشیه صفحه نمایش تقریبا زیاده و ناچ بزرگ گوشی که دوربین سلفی و حسگر تشخیص چهره توش قرار گرفته بالای صفحه قرار داره.

از لنز 12 مگاپیکسلی برای هر سه دوربین اصلی، اولترا واید و سلفی استفاده شده. با اینکه گوشی کمی قدیمی شده اما هنوز کیفیت عکاسی خوبه و از گوشی های قاتل پرچمدار اندرویدی هم در بیشتر موارد میتونه در شرایط نوری خوب عکس های بهتری بگیره. کیفیت و جزئیات عکس ها خوبه و عکس ها روشنایی مناسبی هم دارند. دوربین اولترا واید هم نسبت به دوربین اصلی کمی افت کیفیت داره اما در نور خوب عکس های با کیفیتی ثبت میکنه. دوربین سلفی عملکردش خیلی خوبه و اگه زیاد با گوشی سلفی میگیرید کاملا راضیتون میکنه.
پردازنده A13 اپل با 4 گیگ رم به خوبی از پس اکثر بازی های و برنامه ها برمیان و با اینکه کمی پردازنده قدیمی شده هنوز توان پردازشی مناسبی داره و در کنار iOS 13 که به صورت پیش فرض استفاده شده برای گوشی یه تجربه نسبتا روون و بدون مشکل خاصی رو بهتون میده و به خاطر پشتیبانی نرم افزاری طولانی اپل که تا 5 6 سال آپدیت های نرم افزاری رو براش عرضه میکنه در طولانی مدت میتونه تجربه نرم افزاری به روزی داشته باشه، البته در این بخش هم کم کم دیگه به آخرهای عمرش نزدیک شده. باتری 3110 میلی آمپر ساعتی گوشی آیفون 11 عملکرد خوبی داره و در استفاده معمولی و سبک حدود یک روز بهتون شارژ میده و شارژر 18 واتی (که باید جدا تهیه کنید) در حدود یک ساعت و ربع الی یک ساعت و نیم باتری رو کامل شارژ میکنه.
گوشی آیفون 12 با توجه به قیمت حدودی 50 میلیون تومانی حتی به عنوان یک گوشی اقتصادی از برند اپل مناسب نیست و با توجه به قیمت گوشی آیفون 13 خرید این گوشی قدیمی اصلا منطقی نیست و بهتره برای داشتن یه گوشی اقتصادی از اپل سراغ گوشی آیفون 13 برید.
برای آیفون 12 از طراحی کاملا تخت برای پشت و لبه ها استفاده شده و ظاهر شیک تر و خوبی بهش داده. با اینکه مثل نسل های قبلی از شیشه و فلز ساخته شده، وزن خیلی کمتر و نسبتا اندازه کوچیک تری داره و یه گوشی خیلی خوش دست و خوش اندازه است و کار باهاش خیلی لذت بخشه. صفحه نمایش 6.1 اینچی بالاخره پیشرفت خوبی داشته و از یه پنل Super Retina XDR OLED با جزئیات خیلی بالا و روشنایی خوب استفاده میکنه که باعث میشه با اینکه رفرش ریت صفحه 60 هرتزیه، تجربه خیلی روون و خوبی از کار باهاش داشته باشید و چیزی از گوشی های پرچمدار 120 هرتزی اندرویدی کم نداره. حاشیه صفحه نمایش هم نسبتا کمه اما ناچ بزرگ به خاطر قرار گرفتن حسگر سه بعدی تشخیص چهره (قوی و دقیق)، کمی باعث میشه ظاهر گوشی قدیمی بشه.

مثل بقیه گوشی های اپل هنوز عملکرد باتری خیلی خوب نیست و باتری 2815 میلی آمپر ساعتی تو استفاده سبک و معمولی حدود یه روز شارژ میده اما اگه استفاده سنگینی ازش داشته باشید یا مثلا بازی کنید، توی چهار تا پنج ساعت باتری کاملا خالی میشه و خیلی نمیشه روش حساب کرد. سرعت شارژ هم پایینه و با شارژ 20 واتی (که باید جداگانه تهیه کنید)، شارژ کاملش حدود یک ساعت و نیم زمان میبره. از مگ سیف هم پشتیبانی میکنه که با استفاده از این تکنولوژی شارژ کاملش حدود 2.5 تا 3 ساعت زمان میبره.
دو سنسور 12 مگاپیکسلی اصلی و اولترا واید دوربین گوشی iPhone 12 رو تشکیل میدن که در مجموع کیفیت خیلی خوبه دارن و چه عکاس حرفه ای باشید و چه گهگداری عکس می گیرید، راضیتون میکنه. داینامیک رنج، شارپنس و کنتراست عکس های سنسور اصلی خیلی خوبه و عکس های با جزئیات و رنگ های با وضوحی بهتون میده. اما مثل بقیه گوشی های آیفون کمی رنگ عکس ها به زردی میزنه که با ادیت می تونید بهبودش بدید. عکس های پرتره هم به خوبی ثبت میشن و سوژه به خوبی از بکگراند جدا میشه، اما گاهی اوقات پس زمینه رو به خوبی محو نمیکنه و کمی مشکل داره. دوربین اولترا واید هم کیفیت خیلی خوبی داره و فقط کمی شارپنس نسبت به دوربین اصلی افت میکنه. کیفیت فیلم های ثبت شده هم خیلی خوبه و شارپنس و کیفیت خوبی داره و عملکرد لرزشگیر هم خیلی خوبه. دوربین سلفی 12 مگاپیکسلی کیفیت خیلی خوبی داره و از لحاظ رنگ، نور و شارپنس عملکردش خیلی عالیه و هیچ ایرادی نمیشه بهش گرفت.
تراشه 5 نانومتری A14 مخصوص اپل در کنار 4 گیگ رم قدرت سخت افزاری خوبی به این گوشی داده و تقریبا از پس اکثر بازی های و برنامه های سنگین به خوبی برمیاد و هیچ مشکل و کندی خاصی دیده نمیشه. البته خیلی انتظار جزئیات خفن توی بازی های جدیدتر و سنگین تر رو نداشته باشید و برای این کار باید سراغ نسخه های جدیدتر آیفون برید. رابط کاربری iOS 14.4 که به صورت پیش فرض روی گوشی قرار گرفته همخوانی خیلی خوبی با سخت افزار داره و یه تجربه ساده و روون رو بهتون میده. البته توی ایران یه سری محدودیت برای نصب برنامه های ایرانی دارید که یه سری راه برای دور زدنشون وجود داره و خیلی اذیت کننده نیست. پشتیبانی نرم افزاری برند اپل هم که عالیه و تا 5 6 سال آینده خیالتون راحته و هنوز با خرید این گوشی میتونید تا 2 3 سال آینده تجربه نرم افزاری به روزی داشته باشید. اسپیکر استریو استفاده شده بلندی معمولی داره اما کیفیت صدا خیلی خوب و عالیه.
جمع بندی
سعی کردیم در مورد ارزش خرید تمام گوشی های اپل موجود در بازار تو راهنمای خرید گوشی آیفون موبونیوز صحبت کنیم و برای هر مدل یه بررسی اجمالی از عملکرد و ارزش خرید داشته باشیم. بعضی مدل های دیگه مثل آیفون 12 پرو و 12 پرو مکس که درسته تولیدشون متوقف شده اما بنا به دلایلی هنوز آکبندشون تو بازار وجود داره رو بررسی نکردیم چون با توجه به قیمت و موجودی خیلی کم امکان خرید و پیدا کردن این گوشی ها کمی سخت شده. گوشی های آیفون سری 14 و 15 در ایران به صورت آکبند خیلی پیدا نمیشن ولی در مقایسه با آیفون های 13 پرو و 13 پرو مکس خرید دسته دومشون منطقی تره. در مورد خرید گوشی های اپل، اگه بودجه زیادی برای خرید ندارید، میتونید به خرید گوشی دست دوم آیفون هم فکر کنید که البته ریسک و داستان های خاص خودش رو داره اما به نسبت خرید گوشی دست دوم اندرویدی منطقی تر و متداول تره. در نهایت اینم باید بگیم که نباید (به نسبت امکانات و در مقایسه با گوشی های اندرویدی) قیمت گوشی های آیفون انقدر بالا باشه اما ورود یا موندن تو اکوسیستم اپل باعث میشه تا طرفداران apple خیلی این داستان براشون مهم نباشه.