
آموزش ارتقاء هارد لپ تاپ
لپتاپها قدیمی میشن یا افرادی که باهاشون کار میکنن، به مرور حرفهایتر میشن و فضای ذخیرهسازی لپتاپ مشکلاتی براشون به وجود میاره. ارتقاء هارد لپتاپ یکی از اون کارهاییه که میتونید برای بهبود عملکرد لپتاپ یا افزایش فضای ذخیرهسازی انجام بدید و به جای اینکه هزینه کنید و یه لپتاپ جدید با هارد بهتر بخرید، میتونید خودتون دست به آچار بشید و هارد داخلی لپتاپ رو تعویض کرده یا ارتقاء بدید. در ادامه با آموزش ارتقاء هارد لپ تاپ و نکاتی که در این زمینه باید بدونید همراه ما باشید.
- فهرست مطالب
- دلایل ارتقاء هارد لپ تاپ
- افزایش سرعت سیستم
- افزایش فضای ذخیرهسازی
- رفع مشکلات مربوط به هاردهای قدیمی
- نکات مهم قبل از ارتقاء هارد لپتاپ
- 1. سازگاری هارد جدید با لپتاپ رو بررسی کنید
- 2. از اطلاعاتتون بکاپ بگیرید
- 3. ابزار و تجهیزات لازم رو فراهم کنید
- 4. حداکثر ظرفیت قابل پشتیبانی لپتاپ رو بررسی کنید
- 5. گارانتی لپتاپ رو بررسی کنید
- 6. خودتونو برای نصب سیستم عامل جدید یا کلون کردن آماده کنید
- آموزش ارتقاء انواع هارد لپ تاپ
- مرحله اول) آمادهسازی لپتاپ
- مرحله دوم) باز کردن لپتاپ
- مرحله سوم) درآوردن هارد قدیمی
- مرحله چهارم) نصب هارد جدید و بستن لپتاپ
- مرحله پنجم) تنظیم بایوس و نصب سیستم عامل
- نکات مهم بعد از ارتقاء هارد لپ تاپ
- بررسی صحت عملکرد هارد جدید
- هارد قدیمی رو به اکسترنال تبدیل کنید
- نظارت بر سلامت هارد جدید
- سوالات متداول درباره ارتقاء هارد لپ تاپ
- آیا همه لپتاپها قابلیت ارتقاء هارد دارن؟
- آیا ارتقاء هارد لپتاپ باعث افزایش سرعت میشه؟
- آیا با ارتقاء هارد، اطلاعات قبلی از بین میره؟
- آیا ارتقاء هارد گارانتی لپتاپ رو باطل میکنه؟
- بعد از نصب هارد جدید، باید ویندوز نصب کنم؟
- سخن پایانی
دلایل ارتقاء هارد لپ تاپ
چرا باید هارد لپتاپ رو ارتقاء بدیم؟ این سوالیه که شاید به ذهن شما هم خطور کرده باشه و احتمالاً پاسخ این سوال رو بشه اینجوری خلاصه کرد:
- افزایش سرعت سیستم
- افزایش فضای ذخیره سازی
- رفع مشکل هارد قدیمی
که در ادامه هر مورد رو بیشتر توضیح میدیم.
افزایش سرعت سیستم
ارتقاء هارد لپتاپ یکی از بهترین روشها برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد کلی سیستم محسوب میشه. یکی از کارهایی که در این زمینه میتونید انجام بدید اینه که به جای هارد درایوهای قدیمی که به HDD معروف هستن، از هاردهای SSD استفاده کنید. با همین تغییر ساده، سرعت بوت شدن لپ تاپ و بالا اومدن سیستم عامل به طور چشمگیری افزایش پیا میکنه. همچنین سرعت اجرای برنامهها، در لپتاپهایی که هارد SSD دارن نسبت به HDDها بیشتره.
افزایش فضای ذخیرهسازی
یکی از اصلیترین دلایل ارتقا هارد لپ تاپ اینه که فضای ذخیرهسازیش رو بیشتر کنید. به مرور زمان، حافظه لپتاپ پر میشه و دو راه پیش روی شما قرار داره؛ یا هارد اکسترنال بخرید و اطلاعاتتون رو داخل اون ذخیره کنید یا اینکه هارد لپتاپ رو ارتقاء بدید. برنامهها و بازیهای جدید به فضای ذخیرهسازی بیشتری نیاز دارن. حتی عکس و فیلمهایی که این روزها با گوشی گرفته میشه هم خیلی پرحجم هستن و طبیعتاً هارد قدیمی لپتاپ پاسخگوی اینها نیستم.
رفع مشکلات مربوط به هاردهای قدیمی
هاردهای قدیمی مشکلاتی مثل سرعت پایین، تولید صداهای عجیب و غریب و هنگ کردنهای مداوم رو به همراه دارن. یکی از نشونههایی که لپتاپ با زبان بیزبانی داره بهتون میگه که باید به فکر ارتقاء هاردش باشید اینه که سر و صداهایی تولید میکنه و برنامهها هنگ میکنن یا نشانگر ماوس یه جای خاصی از تصویر، ثابت میشه. بنابراین برای رفع اینجور مشکلات، میتونید هارد لپتاپ رو تعویض کرده و ارتقا بدید.
نکات مهم قبل از ارتقاء هارد لپتاپ
قبل از اینکه کار تعویض و ارتقاء هارد لپتاپ رو شروع کنید باید نکاتی رو بدونید که در ادامه به چند مورد اشاره شده:
1. سازگاری هارد جدید با لپتاپ رو بررسی کنید
یکی از اولین کارهایی که باید بکنید اینه که قبل از خرید هارد جدید، سازگاری اون با لپتاپ رو بررسی کنید. هاردهای مخصوص لپتاپ انواع گوناگونی دارن و با فناوریهای مختلفی تولید میشن. ممکنه لپتاپ قدیمی شما از هارد جدید پشتیبانی نکنه. بنابراین حتماً قبل از انتخاب و خرید هارد، سازگاریش رو بررسی کنید. برای بررسی سازگاری، اول از همه نوع رابط (SATA یا NVMe) بودن، سپس فرم فاکتور (2.5 اینچی یا M.2) و در آخر ضخامت هارد رو بررسی کنید و ببینید با مدل لپتاپ شما سازگاری داره. در صورت نیاز میتونید در اینترنت جستجو کنید یا با یه متخصص صحبت کنید.
2. از اطلاعاتتون بکاپ بگیرید
توجه داشته باشید که بعد از ارتقاء و تعویض هارد، دیگه به اطلاعات هارد قدیمی دسترسی نخواهید داشت. بنابراین بهتره قبل از هرگونه تغییری، اطلاعات و فایلهای مهمی که توی هارد قدیمی دارید رو ازش بکاپ بگیرید. کار سختی نیست! کافیه یه هارد اکسترنال از کسی قرض بگیرید و اطلاعات رو به صورت موقت روی اون ذخیره کنید. بعد از ارتقاء هارد لپتاپ، میتونید فایلهاتون رو از هارد اکسترنال به هارد جدید انتقال بدید.
3. ابزار و تجهیزات لازم رو فراهم کنید
برای ارتقاء هارد لپتاپ به ابزاری نیاز دارید که بهتره از قبل آماده کنید. ابزارهایی مثل پیچگوشتیهای کوچیک با سرهای مختلف، اسپاتول یا همون قاب بازکن پلاستیکی برای باز کردن قاب لپتاپ، یه دستبند آنتی استاتیک ESD برای محافظت از قطعات حساس و دستمالهایی برای تمیز کردن فضای داخل بدنه لپتاپ رو از قبل آماده کنید. اگه لپتاپ شما درایو سی دی نداره و فقط از طریق سیدی میتونید ویندوز جدید رو نصب کنید، حتماً یه سیدی رایتر اکسترنال هم داشته باشید تا به مشکل بر نخورید.
4. حداکثر ظرفیت قابل پشتیبانی لپتاپ رو بررسی کنید
لپتاپها محدودیتی درباره ظرفیت حافظه دارن. برای اینکه مطمئن بشید لپتاپ شما حداکثر تا چه ظرفیتی از حافظه رو پشتیبانی میکنه، میتونید در اینترنت، مدل لپتاپ رو جستجو کنید. به عنوان مثال ممکنه لپتاپ شما نهایتاً از SSD تا 1 ترابایت پشتیبانی کنه.
5. گارانتی لپتاپ رو بررسی کنید
اگه هنوز گارانتی لپتاپ تموم نشده شاید ارتقاء دادن هارد، شرایط گارانتی رو از بین ببره. بهتره قبل از باز کردن بدنه لپتاپ، حتماً کارت گارانتی و شرایطش رو مطالعه کنید. باز کردن بدون اجازه بدنه لپتاپ در صورتی که هنوز گارانتی داره، ممکنه براتون گرون تموم بشه.
6. خودتونو برای نصب سیستم عامل جدید یا کلون کردن آماده کنید
بعد از تعویض یا ارتقاء هارد لپتاپ، در صورتی که هارد قبلی رو برداشته باشید، باید روی هارد، ویندوز نصب کنید. برای این کار از قبل باید سیدی ویندوز، سیدی رایتر یا فلش مموریای که فایل نصب ویندوز روی اون باشه رو آماده کرده باشید. اگه تا حالا ویندوز نصب نکردید، بد نیست یه سری ویدیو دربارهش ببینید. همچنین میتونید از روش کلون کردن سیستم عامل قبلی هم استفاده کنید. در این روش تمام اطلاعات و تنظیمات ویندوز قبلی شما در یه فضا مثل هارد اکسترنال ذخیره میشه و بعد از ارتقاء هارد، میتونید همون ویندوز قبلی رو روی هارد جدید قرار بدید.
آموزش ارتقاء انواع هارد لپ تاپ
برای ارتقاء هارد لپ تاپ مراحل زیر رو انجام بدید:
مرحله اول) آمادهسازی لپتاپ
در این مرحله باید لپتاپ رو خاموش کرده و از برق جدا کنید. اگه باتری لپتاپ قابل جدا شدن بود، باتری رو ازش جدا کنید. برای لپتاپهایی که باتری اونها به بدنه متصله باید پیچهاش رو باز کرده و سپس از بدنه جدا بشن.
مرحله دوم) باز کردن لپتاپ
با استفاده از پیچگوشتی، پیچ های قاب پشتی لپتاپ رو باز کنید. توجه داشته باشید که اکثر لپتاپها پیچهای متعدد و ریزی دارن و باید از ابزار مناسب استفاده کنید. اگه بعد از باز کردن پیچها، کماکان قاب پشتی باز نشد، باید با استفاده از یک اسپاتول پلاستیکی که از قبل آماده کرده بودید، لبههای قاب لپتاب را باز کنید.
مرحله سوم) درآوردن هارد قدیمی
بعد از باز کردن قاب پشتی، هارد قدیمی لپتاپ را پیدا کنید. این هاردها با یه فریم یا براکت فلزی نگه داشته میشن که باید پیچهاش رو باز کنید. بعد از باز کردن پیچها، هارد قدیمی رو به آرامی به سمت بیرون بکشید تا از اسلاتش جدا بشه. به هیچ وجه فشار بیش از حد به هارد و بدنه لپتاپ وارد نکنید. اگه لپتاپ شما با کابل SATA به هارد متصل شده باشه، حتماً این کابل رو از هارد جدا کنید.
مرحله چهارم) نصب هارد جدید و بستن لپتاپ
حالا که اسلات هارد خالی شده، هارد جدید رو داخل فریم یا براکت فلزی قرار بدید. اتصالات مربوط به هارد (SATA یا M.2) رو به آرومی سر جای خودش قرار بدید و بعد از چفت شدن هارد در اسلات مربوطه، پیچهای اون رو ببندید. حالا باید قاب پشتی لپتاپ رو دوباره سر جای خود قرار بدید و پیچهاش رو ببندید و مطمئن بشید که باتری هم دقیق همونجایی که باید باشه قرار گرفته.
مرحله پنجم) تنظیم بایوس و نصب سیستم عامل
لپتاپ رو به برق زده و روشن کنید. باید وارد تنظیمات بایوس بشید. برای این کار کافیه بعد از روشن شدن لپتاپ کلید DEL یا F12 یا F2 یا ESC رو چند بار فشار بدید تا تنظیمات بایوس لپتاپ بالا بیاد. در قسمتی که نوشته Boot Option، باید هارد جدیدی که به بورد لپتاپ متصل کردید شناسایی شده باشه. اگه هارد جدیدی که نصب کردید از نوع SSD NVMe هست، مطمئن بشید که تنظیمات بایوس PCIe Mode فعال باشه. همچنین اگه میخواید ویندوز رو از روی فلش مموری نصب کنید، اولویت بوت شدن لپتاپ رو روی USB قرار بدید.
نکات مهم بعد از ارتقاء هارد لپ تاپ
بعد از نصب و ارتقاء هارد لپ تاپ نکاتی هست که باید بررسی بشن. این نکات عبارتاند از:
بررسی صحت عملکرد هارد جدید
مطمئن بشید که لپتاپ به درستی هارد رو شناسایی کرده و سیستم عاملی که روی اون نصب کردید، به درستی داره کار میکنه. اگه هارد SSD نصب کردید میتونید برای اطمینان از سرعت این نوع هارد از نرمافزارهایی مثل CrystalDiskMark استفاده کنید و ببینید آیا داره درست کار میکنه و به سرعت استانداردش میرسه یا نه.
هارد قدیمی رو به اکسترنال تبدیل کنید
به جای داخل کمد گذاشتن هارد قدیمی و بلااستفاده موندن، میتونید اون رو به هارد اکسترنال تبدیل کنید. روشهای مختلفی برای تبدیل هارد اینترنال به اکسترنال وجود داره که با توجه به نوع هارد، میتونید از اون روشها استفاده کنید.
نظارت بر سلامت هارد جدید
به صورت دورهای و منظم وضعیت عملکرد هارد جدی رو بررسی کنید. میتونید از نرمافزارهای اختصاصی برای این کار استفاده کنید و ببینید هارد جدیدی که نصب کردید در مدت زمان 6 ماهه یا یکساله تا چه اندازه افت کیفیت یا سرعت داشته.
سوالات متداول درباره ارتقاء هارد لپ تاپ
آیا همه لپتاپها قابلیت ارتقاء هارد دارن؟
بیشتر لپتاپها این قابلیت رو دارن اما برخی مدلهای بسیار نازک و خیلی قدیمی ممکنه محدودیتهایی در این زمینه داشته باشن.
آیا ارتقاء هارد لپتاپ باعث افزایش سرعت میشه؟
بله. مخصوصاً اگه از هاردهای SSD برای لپتاپ استفاده کنید سرعتش بیشتر میشه.
آیا با ارتقاء هارد، اطلاعات قبلی از بین میره؟
بله و نه. اطلاعات قبلی شما داخل هارد قبلی قرار داده و برای دسترسی بهش باید دوباره به لپتاپ دیگهای متصلش کنید یا اون هارد رو به هارد اکسترنال تبدیل کنید.
آیا ارتقاء هارد گارانتی لپتاپ رو باطل میکنه؟
ممکنه. باید شرایط گارانتی رو بررسی کنید.
بعد از نصب هارد جدید، باید ویندوز نصب کنم؟
بله. باید روی هارد جدید ویندوز نصب کنید یا ویندوز قبلیای که کلون کرده بودید رو روی هارد جدید بازیابی کنید.
سخن پایانی
ارتقاء هارد لپ تاپ کار چندان دشواری نیست و همه میتونن این کار رو انجام بدن. البته کار حساسیه و باید با اطلاعات و احتیاط بسیار زیادی این کار رو شروع کنید. لپتاپها سازگاریهای مختلفی از نظر هارد دارن، اسلاتهای هاردشون متفاوته و حتی ممکنه ظرفیتهای بالای هارد رو پشتیبانی نکنن. بنابراین قبل از انتخاب و خرید هارد لپ تاپ بهتره مشخصات لپتاپتون رو به دقت مطالعه کنید و ببینید از چه نوع هاردها و تا چه میزان ظرفیتی پشتیبانی میکنه. بعد از اون با استفاده از پیچگوشتی و چندتا ابزار ساده میتونید هارد رو ارتقاء بدید. در آخر هم باید تنظیمات نرمافزاری و نصب ویندوز رو انجام بدید تا کار تموم بشه. تو آموزش ارتقاء هارد لپ تاپ سعی کردیم همه موارد لازم برای ارتقا حافظه لپ تاپ رو به زبان ساده توضیح بدیم.
آخرین مقالات
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.