
راهنمای خرید بهترین مودم
احتمالا برای شما هم پیش اومده که وسط فیلم دیدن آنلاین، تصویر گیر کنه یا موقع بازی آنلاین، پینگتون سر به فلک بکشه. خیلی وقتها، مقصر اصلی این داستانها، اون جعبه کوچولویی هست که گوشه خونه یا محل کارتون نشسته: یعنی مودم. برای اینکه این مشکلات برطرف بشه و بتونید سرعت و کیفیت اینترنت بهتری داشته باشید نیاز به یه مودم جدید و مناسب سرویس و لوازمتون دارید. حالا چرا یه راهنمای خرید برای مودم لازمه؟ چون وقتی میرید که یه مودم جدید بخرید، با یه عالمه اسم و مدل عجیب و غریب روبرو میشید؛ ADSL، VDSL، فیبر نوری، 4G، 5G، وایفای 6، AC1200، دو بانده…. تازه قیمتها هم از این سر تا اون سر بازار فرق میکنه. هدف این راهنمای خرید مودم اینه که این اصطلاحات رو به زبون ساده باز کنه، بهترین گزینههای موجود تو بازار ایران رو معرفی کنه و کمک کنه تا شما بتونید تو زمان خرید، بهترین مودم رو برای خودتون انتخاب کنید. بدون اینکه لازم باشه مدرک مهندسی شبکه داشته باشید!
- فهرست مطالب
- مودم چیه و چه کاربردی دارد؟
- تفاوت مودم و روتر چیه؟
- بهترین مودمهای بازار
- مودم Asus DSL-AX82U
- مودم 5G هوآوی مدل H155-381 CPE5
- مودم TP-Link Archer VR2100
- مودم Du ZLT X28
- مودم TP-Link Archer VR400
- مودم D-Link DSL-G2452DG
- مودم TP-Link Archer VR300
- مودم Huawei EG8145V5
- مودم TP-Link TD-W9960
- مودم دیلینک مدل DSL-224 NEW
- مودم TP-Link TD-W8961N
- ویژگیهای یه مودم خوب و کار راه بنداز چیه؟
- سازگاری با سرویس اینترنت شما
- سرعت و استاندارد وایفای
- وایفای دو بانده
- پوششدهی و آنتنها
- پورتها (LAN, USB)
- امنیت مودم
- راحتی نصب و مدیریت
- طراحی
- جمعبندی
مودم چیه و چه کاربردی دارد؟
یکی از نکات مهم پیش از خرید مودم اینه که بدونیم این دستگاه چیه و چه کاربردی داره. مودم یک سختافزاره که وظیفه داره سیگنالهای دیجیتال رو به آنالوگ و بالعکس تبدیل کنه. در واقع مودم (Modem) از دو بخش Modulator و Demodulator تشکیل شده؛ مدولاتور در مودم وظیفه داره که اطلاعات و دادههای دیجیتالی رو از یک تأمین کننده دریافت و به سیگنالهای آنالوگ تبدیل کنه، تا بشه این سیگنالها رو از طریق خط تلفن، DSL یا کابل ارسال کرد. بخش دمدولاتور سیگنالهایی که از طریق خط تلفن و کابل ارسال شده رو دریافت و به سیگنال دیجیتال تبدیل میکنه تا کامپیوتر بتونه ازشون استفاده کنه. در واقع مودم دستگاهیه که شرایط رو برای کامپیوتر و روتر فراهم میکنه تا بتونن اطلاعات رو از اینترنت دریافت کنن.
تفاوت مودم و روتر چیه؟
یکی از بزرگترین سردرگمیها تو دنیای اینترنت، به درک تفاوت بین مودم و روتر مربوط میشه. برای اینکه بهتر متوجه تفاوت این دو دستگاه بشیم، باید بدونیم که مودم دستگاهیه که رابط بین کاربر و اینترنته و وظیفه دریافت و ارسال اطلاعات از اینترنت رو بر عهده داره. اما روتر دستگاهیه که وظیفه داره اطلاعات دریافتی از مودم رو بین چند کاربر به اشتراک بذاره. دستگاههای امروزی که ما به عنوان مودم در منازل یا محیط کار برای اتصال به اینترنت استفاده میکنیم، اکثرا ترکیبی از مودم و روتر هستن؛ در واقع این دستگاهها مودمهایی هستن که به یک روتر داخلی برای اشتراکگذاری اینترنت مجهز شدن تا نیازی به خرید جداگانه هر کدام از این دستگاهها نباشه.
بهترین مودمهای بازار
یه نکته مهم که از همین اول باید بدونید اینه که وضعیت زیرساخت اینترنت تو ایران یه کم پیچیدهست. یعنی ممکنه تو یه منطقه فقط اینترنت ADSL روی خط تلفن قدیمی جواب بده، جای دیگه VDSL با سرعت بالاتر روی همون خط تلفن فعال باشه، بعضی جاها شانس بیارن و فیبر نوری پرسرعت داشته باشن و یه عده هم به اینترنت سیمکارتی 4G یا 5G رو بیارن. برای همین، انتخاب مودم فقط انتخاب یه دستگاه نیست، بلکه باید ببینید چه نوع سرویسی اصلا تو منطقه شما قابل استفاده است. همچنین، بیشتر دستگاههایی که ما به اسم مودم میخریم، در واقع مودم روتر هستن؛ یعنی هم کار مودم رو انجام میدن و هم اینترنت رو به صورت بیسیم تو خونه پخش میکنن. تو این راهنما، ما معمولا از کلمه مودم استفاده میکنیم، ولی یادتون باشه که منظورمون همون دستگاه ترکیبی مودم و روتره.
خب، بریم سراغ اصل مطلب! تو این بخش، یه لیست از مودمهای خوب و کاردرست بازار ایران رو براتون آماده کردیم. ترتیب معرفی مدل ها از گرونترین به سمت ارزونترین هست. یادتون باشه که قیمتها تقریبی هستن و ممکنه تو فروشگاههای مختلف یا زمانهای متفاوت، کمی بالا و پایین بشن. برای هر مودم، یه بررسی کوتاه داریم تا ببینید به درد شما میخوره یا نه.
مودم Asus DSL-AX82U
اگه مشکل بودجه ندارید و دنبال بهترین بهترینها هستید، این مودم خودشه. ولی اگه کارتون با اینترنت در حد وبگردی و شبکههای اجتماعیه، خریدش مثل خریدن فراری برای رفتن سر کوچهست! این مودم ایسوس بیشتر مناسب استریم و بازی کردن و در حدود 16 17 میلیون تومن قیمت داره. از VDSL2 / ADSL2+ پشتیبانی میکنه یعنی هم با اینترنتهای پرسرعت VDSL کار میکنه هم با ADSL های قدیمیتر. آخرین نسل وای فای یعنی Wi-Fi 6 رو داره و دوبانده است. هم فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز برای برد بیشتر رو داره و هم ۵ گیگاهرتز برای سرعت بالاتر.
ویژگی های دیگه این مودم شامل سرعت وایفای فوقالعاده بالا، ۴ تا آنتن قدرتمند، پورتهای شبکه گیگابیتی (سرعت ۱۰۰۰ مگابیت) شامل ۳ پورت LAN و ۱ پورت WAN، پورت USB برای وصل کردن هارد یا پرینتر، سیستم امنیتی پیشرفته AiProtection Pro، حتی نورپردازی RGB داره که قیافهاش رو جذابتر میکنه. برای گیمرهای حرفهای، کسایی که فیلمهای 4K یا 8K استریم میکنن یا یه خونه پر از دستگاههای مختلف دارن، ایدهآله. قابلیت راهاندازی سرور VPN هم داره.
مودم 5G هوآوی مدل H155-381 CPE5
مودم هواوی مدل H155-381 CPE5 یه مودم همراه قدرتمند سیم کارتیه که اگه تو منطقهای هستید که 5G آنتن میده و دنبال سرعت فوقالعاده بدون دردسر خط تلفن میگردید، یا یه اینترنت پشتیبان خیلی قوی میخواید، این گزینه عالیه. وای فای 6 دوبانده داره. سرعت خیلی خیلی بالا (البته اگه منطقه شما پوشش 5G خوب داشته باشه) داره، برای گیمینگ و ترید عالیه، تکنولوژی MIMO برای اتصال پایدارتر داره، پوششدهی قوی سیگنال (۳۶۰ درجه) داره و میتونه کلی دستگاه رو همزمان پشتیبانی کنه. البته پورت DSL (برای خط تلفن) نداره و فقط باید از طریق نت سیم کارت از مودم استفاده کنید. البته مقداری گرون قیمته و حدود 16 17 میلیون تومان باید برای خریدش هزینه کنید.
قیمت مودم سیم کارت خور هواوی مدل H155-381 CPE5
مودم TP-Link Archer VR2100
اگه به دنبال یه مودم همهفن حریف و قدرتمند برای اینترنت VDSL هستید و سرعت و پایداری بالایی می خواید، ولی نمی خواید اندازه مودم ایسوسی که معرفی کردیم، هزینه کنید، مود VR2100 تی پی لینک با قیمت حدود 8 ملیون تومان گزینه بسیار مناسبیه. با داشتن سرعت خیلی خوب برای خطوط VDSL، پوششدهی وایفای قوی، پورتهای شبکه گیگابیتی، پورت USB، وای فای نسل 5 دوبانده، تکنولوژی MU-MIMO برای مدیریت بهتر دستگاههای زیاد تو رده قیمتی خودش، ارزش خرید بالایی داره. برای خونههای بزرگ، ادارات کوچیک، دیدن فیلم با کیفیت بالا و حتی گیمینگ مناسبه.
قیمت مودم VDSL/ADSL تی پی لینک Archer VR2100
مودم Du ZLT X28
اگه به دنبال یه راه ارزونتر برای تجربه سرعت 5G/LTE خوب با آنتن دهی مناسب و کلی قابلیت تنظیم بخش های مختلف برای نصب VPN روی مودم یا باند های قابل پشتیبانی هستید، مودم ZLT X28 از برند دو با قیمت حدودی 7 میلیون تومان میتونه گزینه مناسبی باشه. البته اگه بتونید نسخه استوک یا کارکرده تمیزش رو پیدا کنید که حدود 4.5 تا 5 تومن داره حتی میتونه گزینه اقتصادی تری باشه. انعطافپذیری خوبی داره چون به خط تلفن وابسته نیست و حتی در منطقه هایی که پوشش خط تلفن مناسب نیست میتونید از این مودم استفاده کنید. وای فای 6 داره، از اینترنت 5G پشتیبانی میکنه، مناسب برای گیمینگ و استریمه، طراحی جمع و جور و قابل حمل داره، از تکنولوژی MIMO برای آنتن دهی بهتر استفاده میکنه، میشه روش VPN تنظیم کرد و میتونه تا ۶۴ کاربر رو همزمان پشتیبانی کنه.
قیمت مودم سیم کارت خور دو مدل ZLT X28
مودم TP-Link Archer VR400
مودم VR400 تی پی لینک یکی از پرفروشترین و محبوبترین مودمهای VDSL تو بازاره که تعادل خوبی بین قیمت و امکانات برقرار کرده و کار خیلی از خانوادهها رو راه میندازه. حدود 4 5 میلیون تومان قیمت داره و تقریبا تمامی امکاناتی که برای یک مودم با سرعت خوب و خوش قیمت رو باید داره. وای فای 5 دوبانده پایداری داره، عملکرد خوب روی خطوط VDSL داره، پورتهای شبکه گیگابیتی (۳ تا LAN و ۱ تا WAN) براش استفاده شده، پورت USB برای به اشتراک گذاشتن فایل در محیط وای فایش رو داره و در کل یه انتخاب مطمئن برای بیشتر کاربرای VDSL هستش.
قیمت مودم تی پی لینک مدل Archer VR400
مودم D-Link DSL-G2452DG
مودم دی لینک DSL-G2452DG با قیمت حدودی 4 میلیون تومان یه رقیب جدی برای VR400 تیپیلینکه که امکانات مشابه ای داره. البته یه سری قابلیت ویژه و اضافه هم به شما میده، مثلا قابلیت اتصال دانگل 4G از طریق USB برای بعضیها میتونه مزیت مهمی باشه. برخی از قابلیت های این مودم شامل ۴ تا پورت شبکه گیگابیتی، پورت USB (که میشه باهاش فایل به اشتراک گذاشت یا حتی یه دانگل 4G برای اینترنت پشتیبان بهش وصل کرد)، سرعت و پایداری مناسب، رابط کاربری ساده، وای فای 5 دوبانده میشه.
قیمت مودم VDSL/ADSL تی پی لینک DSL-G2452DG/ME
مودم TP-Link Archer VR300
اگه منطقه شما اینترنت VDSL داره و میخواید با کمترین هزینه، حدود 4 5 میلیون تومن از مزایای وایفای دو بانده (سرعت بهتر فرکانس ۵ گیگاهرتز) و اینترنت پرسرعت بهرهمند بشید، این مودم گزینه خوبیه. مودم VR300 یکی از ارزونترین مودمهای VDSL دو بانده است که سرعت وایفای ترکیبی تا ۱۲۰۰ مگابیت بر ثانیه، ۴ تا پورت شبکه داره و برای استفادههای معمولی VDSL و خونههای کوچیک مناسبه. با کمی ارفاق به عنوان گزینه اقتصادی برای گیمینگ و استریم هم میتونید ازش استفاده کنید.
قیمت مودم VDSL/ADSL تی پی لینک Archer VR300
مودم Huawei EG8145V5
اگه سرویس اینترنت شما فیبر نوریه، باید دنبال مودمهایی خاصی بگردید که بهشون ONT هم میگن. این مودم هوآوی یه گزینه مطمئن و استاندارده که تقریبا اکثر اپراتورها هم پیشنهادش میکنن و با داشتن قیمت حدودی 3 میلیون تومانی خیلی مودم گرون قیمتی هم نیست. این مودم فقط و فقط برای اینترنت فیبر نوری (FTTH) طراحی شده و سرعت خیلی بالایی رو روی این خطوط ارائه میده. هم پورت شبکه داره هم وایفای. برای خونهها و کسبوکارهای کوچیکی که فیبر نوری دارن عالیه. معمولا شرکتهای اینترنتی خودشون این مدل یا مدلهای مشابه (مثل HG8245H، EG8247w، EG8145X6 یا HG8245Q2) رو به مشترکین میدن، ولی جداگانه هم قابل خریده. اغلب پورت تلفن (VoIP) هم داره و وای فای دوبانده با سرعت خوب به شما میده.
قیمت مودم فیبر نوری هواوی مدل EG8145V5
مودم TP-Link TD-W9960
این محصول یه مودم به معنای واقعی کلمه کار راهبنداز و اقتصادیه. اگه دنبال یه مودم VDSL یا ADSL ساده، مطمئن و بدون زرق و برق اضافه هستید و وایفای دو بانده براتون اولویت نداره، این مدل یکی از بهترین و پرطرفدارترین انتخابهاست. هم VDSL رو پشتیبانی میکنه هم ADSL، عملکرد پایدار و قابل اطمینانی داره، سرعت وایفای 4 تا ۳۰۰ مگابیت رو پشتیبانی میکنه، ۴ تا پورت شبکه (از نوع Fast Ethernet) داره، ۲ تا آنتن خارجی هم برای پوشش مناسب فضای اطراف داره. ارزش خریدش نسبت به قیمت 2 میلیون تومانیش فوقالعادهست.
قیمت مودم VDSL/ADSL تی پی لینک TD-W9960-v1.20
مودم دیلینک مدل DSL-224 NEW
یکی دیگه از مودمهای فوقالعاده محبوب و اقتصادی بازار با قیمت حدود 2 میلیون تومانی با مشخصات خیلی شبیه به TP-Link W9960. انتخاب بین این دو تا معمولا به سلیقه شخصی در مورد برند، تنظیمات راحت تر اپراتور شما یا تفاوت قیمت بستگی داره. از VDSL2 و ADSL2+ پشتیبانی میکنه، سرعت وایفای تا ۳۰۰ مگابیت داره، ۴ تا پورت شبکه براش استفاده شده و ۲ تا آنتن خارجی با قدرت 5dBi که برای پوششدهی بهتره، توی محصول دیده میشه. اغلب به عنوان یه گزینه خوب برای خونه میشه معرفیش کرد.
قیمت مودم +VDSL2/ADSL2 دی لینک DSL-224 NEW
مودم TP-Link TD-W8961N
اگه فقط منطقه شما از اینترنت ADSL پشتیبانی میکنه و دنبال یه مودم ارزون، بیدردسر و عمری میگردید، این مدل یه انتخاب کلاسیکه. میلیونها نفر ازش استفاده کردن و میکنن! این مودم یکی از قدیمیترین و پرفروشترین مودمهای ADSL هست، سرعت وایفای 4 تا ۳۰۰ مگابیت داره، ۴ تا پورت شبکه براش استفاده شده، ۲ تا آنتن برای پوشش دهی منساب و قابلیت QoS برای مدیریت بهتر ترافیک اینترنت رو داره. برای خطوط ADSL یه گزینه امتحان پس داده و مطمئن با قیمت حدودی 1.5 میلیون تومانه.
قیمت مودم تی پی لینک مدل TD-W8961N
ویژگیهای یه مودم خوب و کار راه بنداز چیه؟
خب، حالا که با چند تا از بهترین مدلهای بازار آشنا شدید، بیاید ببینیم موقع خرید مودم (حتی اگه مدلی غیر از لیست بالا انتخاب کردید) باید به چه چیزهایی دقت کنید. فهمیدن این ویژگیها کمک میکنه انتخاب هوشمندانهتری داشته باشید.
سازگاری با سرویس اینترنت شما
این مهمترین نکتهست، حتی از قیمت و سرعت هم مهمتره. مودمی که میخرید باید حتما با نوع اینترنت شرکت سرویسدهندهتون (ISP) سازگار باشه.
- ADSL، VDSL یا فیبر نوری؟ این سه تا اصلیترین تکنولوژیهای اینترنت ثابت روی خط تلفن یا کابل مخصوص هستن. ADSL قدیمیتره و سرعتش محدودتره (معمولا تا ۲۴ مگابیت دانلود). VDSL نسل جدیدتر و سریعتره (میتونه تا ۱۰۰ مگابیت یا حتی بیشتر سرعت بده) ولی معمولا لازمه فاصله شما تا مرکز مخابراتی کمتر باشه. فیبر نوری (FTTH) هم که کلا داستانش فرق داره، از کابلهای نوری استفاده میکنه و سرعتش خیلی بالاتره. خیلی از مودمهای جدید هم ADSL رو پشتیبانی میکنن هم VDSL، ولی مودمهای فیبر نوری کاملا متفاوتن و بهشون ONT یا GPON میگن. اینترنت سیمکارتی (4G/5G) هم که کلا به خط تلفن ربطی نداره و بستگی به پوشش دهی شرکت سرویس دهنده در منطقه شما داره.
- چیکار کنیم؟ قبل از خرید، حتما از شرکت اینترنت مدنظرتون (مخابرات، شاتل، پارس آنلاین و…) بپرسید که اولا چه نوع سرویسی (ADSL, VDSL, Fiber) تو منطقه شما ارائه میدن و ثانیا مودمی که چشمتون رو گرفته با سرویسشون سازگاره یا نه. گاهی اوقات لازمه کد MAC مودم (یه کد طولانی که معمولا زیر دستگاه نوشته شده) رو بهشون بدید تا چک کنن.
سرعت و استاندارد وایفای
وقتی میگیم سرعت مودم، معمولا منظورمون دو چیزه: سرعتی که از شرکت اینترنت میگیره و سرعتی که به صورت وایفای پخش میکنه. سرعت وایفای با استانداردهای مختلفی مشخص میشه:
- N (Wi-Fi 4): قدیمیتره، سرعتش معمولا ۳۰۰ مگابیته (مثل مدلهای W9960 یا DSL-224). برای کارهای معمولی کافیه ولی تو محیطهای شلوغ یا برای سرعتهای خیلی بالا ممکنه کم بیاره.
- AC (Wi-Fi 5): نسل رایج فعلیه، سرعتش بالاتره (مثلا AC1200 یعنی مجموع سرعت دو باند حدود ۱۲۰۰ مگابیت، یا AC2100 یعنی حدود ۲۱۰۰ مگابیت). برای اکثر کاربران خانگی و استریم فیلم HD/4K مناسبه.
- AX (Wi-Fi 6): جدیدترین و سریعترین استاندارده. نه تنها سرعتش بالاتره، بلکه تو محیطهایی که کلی دستگاه همزمان به وایفای وصلن (مثل خونههای هوشمند یا ادارات شلوغ) عملکرد خیلی بهتری داره و برای آینده هم انتخاب بهتریه.
- سرعت واقعی: یادتون باشه عددی که روی جعبه مودم نوشته (مثلا AC1200) سرعت تئوری و حداکثریه. سرعت واقعی وایفای شما به سرعت اینترنتتون از ISP، فاصله از مودم، تعداد دستگاههای وصل شده و حتی مدل گوشی یا لپتاپتون بستگی داره. خریدن یه مودم با وایفای خیلی خفن وقتی سرعت اینترنتتون پایینه، پول دور ریختنه!
یک نکته مهم که در راهنمای خرید مودم باید بهش اشاره بشه اینه که سرعت در مودمها با Mbps یعنی مگابیت در ثانیه بیان میشه که با مگابایت فرق داره. اگر بخواین سرعت مودم رو بر اساس مگابایت به دست بیارین با توجه به اینکه هر 8 بیت مساوی با یک بایته، باید عدد عنوان شده به عنوان سرعت بر حسب مگابیت در ثانیه رو بر عدد 8 تقسیم کنین تا سرعت بر حسب مگابایت در ثانیه بدست بیاد. یعنی یک مودم با سرعت 50 مگابیت بر ثانیه میتونه در محدوده سرعت 6 تا 7 مگابایت بر ثانیه دانلود انجام بده.
وایفای دو بانده
خیلی از مودمهای جدید (مخصوصا اونایی که استاندارد AC یا AX دارن) دو بانده هستن. یعنی چی؟ این مودمها همزمان روی دو تا فرکانس مختلف سیگنال وایفای میفرستن:
- فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز: بردش بیشتره و از دیوارها بهتر رد میشه، ولی سرعتش کمتره و خیلی شلوغتره (چون خیلی از دستگاههای دیگه مثل مایکروویو یا تلفن بیسیم هم از همین فرکانس استفاده میکنن و تداخل ایجاد میشه).
- فرکانس ۵ گیگاهرتز: بردش کمتره و تو عبور از مانع ضعیفتره، ولی سرعتش خیلی بالاتره و خلوتتره (تداخل کمتری داره).
اگه تو خونه کلی دستگاه دارید که به وایفای وصلن، یا اگه تو آپارتمانی زندگی میکنید که کلی شبکه وایفای دیگه هم اطرافتون هست، باند ۵ گیگاهرتز مثل یه اتوبان خلوت و پرسرعت عمل میکنه. بهتره دستگاههایی که به سرعت بالا نیاز دارن (مثل تلویزیون برای استریم 4K، کنسول بازی، یا لپتاپ برای دانلود سنگین) رو به باند ۵ گیگاهرتز وصل کنید. مودمهای تک بانده فقط فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز رو دارن. وجود باند ۵ گیگاهرتز یکی از دلایل اصلی بهتر بودن مودمهای AC و AX نسبت به مودمهای N هست، چون مستقیما مشکل شلوغی و کندی باند ۲.۴ گیگاهرتز رو حل میکنه.
پوششدهی و آنتنها
هیچکس دوست نداره تو یه اتاق دیگه خونهاش، آنتن وایفای نداشته باشه! قدرت پوششدهی مودم به چند عامل بستگی داره، ولی آنتنها نقش مهمی دارن.
- تعداد و قدرت آنتن: معمولا هرچی تعداد آنتنها بیشتر باشه و قدرتشون (که با واحد dBi اندازهگیری میشه) بالاتر باشه، سیگنال وایفای قویتره و فضای بیشتری رو پوشش میده. آنتنهای خارجی (که بیرون بدنه مودم هستن) اغلب عملکرد بهتری نسبت به آنتنهای داخلی دارن.
- اندازه خونه: برای یه آپارتمان کوچیک شاید یه مودم با دو تا آنتن معمولی کافی باشه، ولی برای خونههای بزرگتر یا چند طبقه، به مودم قویتر با آنتنهای بیشتر یا حتی سیستمهای پیشرفتهتر مثل Mesh (که البته گرونترن) نیاز دارید.
پورتها (LAN, USB)
علاوه بر وایفای، مودمها معمولا چند تا پورت هم برای اتصال با کابل دارن.
- پورت LAN (شبکه): این پورتها (که شبیه سوکت تلفن ولی یه کم پهنتر هستن) برای وصل کردن دستگاههایی مثل کامپیوتر رومیزی، تلویزیون هوشمند یا کنسول بازی با کابل شبکه (Ethernet) به کار میرن. اتصال با کابل همیشه پایدارتر و معمولا سریعتر از وایفایه. پورتهای LAN دو نوع اصلی دارن:
- Fast Ethernet: سرعتشون ۱۰۰ مگابیت بر ثانیهست. برای اینترنتهای ADSL یا VDSL با سرعت زیر ۱۰۰ مگابیت کافیه.
- Gigabit Ethernet: سرعتشون ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیهست. اگه اینترنتتون خیلی پرسرعته (مثلا VDSL بالای ۱۰۰ مگابیت یا فیبر نوری) یا اگه میخواید فایلهای حجیم رو بین دستگاههای داخل شبکه سریع جابجا کنید، حتما مودمی با پورت گیگابیتی انتخاب کنید. اکثر مودمهای جدیدتر و گرونتر پورت گیگابیتی دارن. به تعداد پورتهایی که لازم دارید هم دقت کنید.
- پورت USB: بعضی مودمها یه پورت USB هم دارن. این پورت کاربردهای مختلفی میتونه داشته باشه: میتونید یه هارد اکسترنال بهش وصل کنید و فایلهاتون رو تو شبکه به اشتراک بذارید، یا یه پرینتر معمولی رو به پرینتر تحت شبکه تبدیل کنید. تو بعضی مدلها (مثل D-Link DSL-G2452DG) میشه یه دانگل 4G/LTE هم بهش وصل کرد تا اگه اینترنت ثابتتون قطع شد، از اینترنت سیمکارت به عنوان پشتیبان استفاده کنید.
امنیت مودم
مودم دروازه ورود اینترنت به خونه شماست، پس امنیتش خیلی مهمه. چند تا نکته امنیتی ساده ولی حیاتی وجود داره:
- رمز عبور قوی: هم برای ورود به تنظیمات مودم (Admin Password) و هم برای شبکه وایفایتون رمزهای پیچیده و غیرقابل حدس انتخاب کنید و حتما رمزهای پیشفرض کارخونه رو عوض کنید.
- رمزنگاری وایفای: مطمئن بشید که از استانداردهای رمزنگاری قوی مثل WPA2 یا WPA3 (اگه مودم و دستگاههاتون پشتیبانی میکنن) استفاده میکنید. استانداردهای قدیمیتر مثل WEP امن نیستن.
- فایروال و بهروزرسانی: بیشتر مودمها یه فایروال داخلی دارن که جلوی بعضی حملات رو میگیره. اگه شرکت سازنده برای مودمتون آپدیت نرمافزاری (Firmware) ارائه میده، سعی کنید نصبش کنید چون معمولا مشکلات امنیتی رو برطرف میکنه.
- دکمه WPS: این دکمه برای وصل کردن سریع دستگاهها به وایفای بدون وارد کردن رمز طراحی شده. راحته، ولی بعضی وقتها میتونه یه راه نفوذ امنیتی باشه. اگه ازش استفاده نمیکنید، بهتره از توی تنظیمات مودم غیرفعالش کنید.
- امنیت پیشرفته: مودمهای گرونتر مثل ایسوس ممکنه امکانات امنیتی بیشتری مثل AiProtection داشته باشن.
در نهایت، بخش زیادی از امنیت به خود شما بستگی داره. استفاده از رمزهای قوی، آپدیت نگه داشتن دستگاهها و کلیک نکردن روی لینکهای مشکوک، همگی به اندازه ویژگیهای فنی مودم مهمن.
راحتی نصب و مدیریت
خوشبختانه نصب اکثر مودمهای امروزی خیلی سخت نیست و معمولا یه راهنمای قدم به قدم تصویری یا تحت وب دارن. با این حال، داشتن یه رابط کاربری ساده و قابل فهم تو تنظیمات مودم، کار رو برای تغییر رمز وایفای، تنظیمات پیشرفتهتر یا چک کردن وضعیت اتصال راحتتر میکنه. بعضی برندها اپلیکیشن موبایل هم برای مدیریت مودم ارائه میدن.
طراحی
طراحی مودم یکی از جنبههایی که شاید از نظر فنی اهمیت زیادی نداشته باشه؛ تنها اهمیت توجه به طراحی برای خرید مودم، به قابلیت دفع گرما مربوط میشه. گرما یکی از مهمترین عواملیه که میتونه مشکلات زیادی رو برای دستگاههای الکترونیکی مختلف به وجود بیاره. به همین دلیل بهتره موقع خرید مودم، مدلی رو انتخاب کنین که طراحیش به شکلی باشه که بتونه به راحتی گرمای تولید شده رو دفع کنه تا قطعات مختلف آسیب نبینن.
جمعبندی
توی این راهنمای خرید مودم سعی کردیم خیلی ساده، از سیر تا پیاز ماجرای انتخاب مودم رو براتون باز کنیم. فهمیدیم مودم چیکار میکنه، با چند تا از بهترین مودم و مدلهای بازار از گرونترین تا ارزونترین آشنا شدیم، ویژگیهای یه مودم خوب رو شناختیم و نکات مهم قبل از خرید رو مرور کردیم.
یادتون باشه، چیزی به اسم بهترین مودم مطلق وجود نداره. بهترین مودم برای شما، اون مدلیه که دقیقا با نوع اینترنت شما سازگار باشه، نیازهای شما (از وبگردی ساده گرفته تا گیمینگ حرفهای) رو برآورده کنه و با بودجهای که در نظر گرفتید، همخونی داشته باشه. امیدواریم این راهنما بهتون کمک کرده باشه تا با دید بازتر و اطلاعات کاملتر، مودم مناسب خودتون رو انتخاب کنید و از یه اینترنت پرسرعت و پایدار لذت ببرید. وبگردیتون بیوقفه، دانلودهاتون سریع و بازیهاتون بدون لگ باشه!
آخرین مقالات
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.