
راه های تست سلامت مودم؛ نشانه های خرابی مودم چیست؟
اینترنت قطع و وصل میشه، مودم ریست میشه، یهو داغ میکنه و چند دقیقهای اینترنت ندارید! اول زنگ میزنید به پشتیبانی اینترنت و بعد از یه کم کلنجار رفتن با مودم و تنظیماتش و کارشناس شرکت ارائه دهنده اینترنت، حدس میزنید که مودم خراب شده. اما این تازه اول راهه! قبل از اینکه از خرابی مودم مطمئن بشید، باید تمام نشانهها و دلایل رو مورد بررسی قرار بدید وگرنه ممکنه اقداماتی انجام بدید که وضعیت رو بدتر کنه. ما در ادامه همه اون چیزهایی که درباره دلایل خرابی مودم، نشانه های خرابی و راه های تست سلامت مودم باید بدونید رو بررسی کردیم. همراه موبونیوز باشید.
- فهرست مطالب
- دلایل خرابی مودم چیست؟
- 1. مشکلات مربوط به منبع تغذیه
- 2. محیط نامناسب
- 3. مشکلات مربوط به اتصالات
- 4. مشکلات نرمافزاری
- 5. فرسودگی و پایان عمر مفید
- 6. مشکلات مربوط به خط تلفن
- نشانه های خرابی مودم چیست؟
- 1. قطع و وصل شدن مکرر اینترنت
- 2. عدم امکان اتصال به وایفای
- 3. صداهای غیرعادی مودم
- 4. اختلال در چراغهای روی مودم
- 5. داغ شدن غیرعادی مودم
- 6. مشکلات مربوط به پورتهای مودم
- 7. ریست شدن مکرر تنظیمات مودم
- راه های تست سلامت مودم
- 1. بررسی چراغهای مودم
- 2. تست سرعت اینترنت
- 4. تست مودم با استفاده از پینگ
- 5. استفاده موقت از یک مودم دیگر
- 6. استفاده از نرم افزار تست سلامت مودم
- سخن پایانی
دلایل خرابی مودم چیست؟
در اولین قدم باید ببینید اصلاً مودم واقعاً خراب شده یا مشکل از جای دیگهست؟ بد نیست دلایل خرابی مودمها رو بشناسید. شاید مودم شما بخاطر قرار گرفتن در یکی از این موقعیتها خراب شده و به راحتی با برطرف کردن اون دلیل، به راحتی بتونید سلامت مودم رو بهش برگردونید. مهمترین دلایل خرابی مودم عبارته از:
1. مشکلات مربوط به منبع تغذیه
یکی از اصلیترین مواردی که میتونه باعث خرابی مودم بشه، همین مشکلات مربوط به منبع تغذیه، برق یا آداپتور مودمه. برای اینکه بهتر با این مشکلات آشنا بشید چند مورد رو بهتون معرفی کردیم:
- نوسانات ولتاژ برق: یکی از اصلیترین دلایل خرابی یا نقص در عملکرد منبع تغذیه مودم میتونه نوسانات ناگهانی یا کاهش ولتاژ برق باشه. این نوسانات میتونه اجزای داخلی آداپتور مودم رو خراب کنه یا حتی کل برد آداپتور رو از کار بندازه.
- آداپتور نامناسب یا خراب: استفاده از آداپتورهای نامناسب، تقلبی یا خراب میتونه باعث خرابی مودم بشه. در برخی از مواقع با تعویض آداپتور میبینید که مودم به حالت عادی برمیگرده و همین نشونه نامناسب بودن آداپتوره.
- قطع و وصل شدن مکرر برق: این روزها که بخاطر ناترازی انرژی در کشور، دائماً برق خونهها قطع و وصل میشه، به طور مستقیم میتونه روی عملکرد دستگاههای الکترونیکی مثل مودم تاثیر منفی بذاره. پیشنهاد میکنیم از یه محافظ جریان برق برای مودم استفاده کنید تا این قطع شدن برق به برد اصلی مودم شما آسیب وارد نکنه.
- منبع تغذیه ضعیف: گاهی اوقات آداپتوری که برای مودم دارید، سالمه اما توان لازم برای مودم شما رو نداره. همین موضوع میتونه روی عملکردش تاثیر منفی بذاره.
2. محیط نامناسب
قرار دادن مودم در محیط و موقعیتهای نامناسب میتونه یکی دیگه از دلایلی باشه که موجب خراب شدن مودم میشه. گرما و رطوبت بیش از حد به طور مستقیم روی عملکرد این دستگاه تاثیر منفی میذاره و عوامل دیگهای مثل گرد و غبار زیاد میتونه باعث خراب شدن قطعات مختلفش بشه. همچنین اگه مودم شما در معرض نور مستقیم خورشید قرار داشته باشه یا در مکانی قرار بگیره که لرزشها و شوکهای لرزشی زیادی بهش وارد بشه، این موضوعات هم میتونه باعث خرابیش بشه.
3. مشکلات مربوط به اتصالات
پورتها و کابلهایی که به مودم متصل هستن ممکنه به دلیل ضربه دیدن، کشیدگی یا پارگی، دچار آسیب بشن. بنابراین هر زمان که حس کردید مودم عملکرد خوبی نداره یکی از کارها اینه که اتصالات مودم رو چک کنید. کابلهای فرسوده و خراب، آسیب فیزیکی به پورتها و اسپلیتر نامناسب و خراب میتونن در این مسیر باعث از کار افتادن مودم بشن.
4. مشکلات نرمافزاری
نرمافزار مودم که بهش firmware گفته میشه ممکنه به دلیل قدیمی شدن یا به وجود اومدن باگها و مشکلات امنیتی متعدد، باعث اختلال در عملکرد مودم بشه. با آپدیت این نرمافزارها میتونید جلوی مشکلات مربوط به مودم رو بگیرید. اما در برخی از مواقع، تنظیمات نادرست نرمافزاری مودم که مربوط به شبکه وای فای و شرکت ارائه دهنده اینترنت میشه هم میتونه باعث اختلال بشه. البته مشکلات نرمافزاری در خیلی از مواقع به راحتی قابل حل هستن.
5. فرسودگی و پایان عمر مفید
ممکنه مودم شما دیگه عمرشو کرده باشه و دیگه باید به فکر خرید مودم جدید باشید. قطعات الکترونیکی مثل خازنها، مقاومتها و ICهایی که روی برد اصلی مودم قرار دارن به مرور زمان و بعد از چند سال ممکنه در اثر یه ضربه ساده، گرمای معمولی یا رطوبت خیلی کم، دچار نقص بشن و طبیعیه که بعد از چند سال، کیفیت مودم، مثل روز اولش نیست چون این قطعات الکترونیکی هم عمر مفیدی دارن و به مرور زمان دچار فرسودگی میشن.
6. مشکلات مربوط به خط تلفن
مشکلات مربوط به خط تلفن، بهویژه برای مودمهای ADSL میتونه یکی دیگه از دلایل خرابی این نوع مودمها محسوب بشه. نویزهایی که خطوط تلفن قدیمی دارن میتونه به مرور زمان روی سرعت و کیفیت اینترنت مودم تاثیرگذار باشه. سیمکشی نامناسب، تجهیزات الکتریکی معیوب و یا تداخلات الکترومغناطیسی همگی میتونن روی کیفیت خط تلفنی که قراره اینترنت در اختیار شما قرار بده تاثیر بذاره و در نتیجه باعث خرابی مودم بشه.
نشانه های خرابی مودم چیست؟
حالا که با دلایل خرابی مودم آشنا شدید بد نیست چند نمونه از علائم و نشانه های خرابی مودم رو هم بشناسید. بعضی از این نشانهها کاملاً واضح هستن و بعضی دیگه به دقت بیشتری نیاز دارن.
1. قطع و وصل شدن مکرر اینترنت
اولین نشونه اینه که دائماً اینترنت شما قطع و وصل میشه. روزهای اول فکر میکنید مشکل سراسریه و به شرکتهای ارائه دهنده اینترنت حسابی بد و بیراه میگید اما بعد از صحبت با کارشناسهای شرکت و تغییر تنظیمات مربوط به مودم، متوجه میشید مشکل از مودم خودتونه. البته توجه داشته باشید که قطع شدن اینترنت دلایل خیلی زیادی میتونه داشته باشه، بنابراین فقط به همین نشونه اکتفا نکنید.
2. عدم امکان اتصال به وایفای
مودم شما روشنه، همه چراغهاش هم دارن کار میکنن و همهچیز عادی به نظر میاد اما نمیتونید گوشیتونو بهش متصل کنید. برای اینکه مطمئن بشید مشکل از مودمه باید سعی کنید چندین گوشی یا دستگاه مختلف رو به مودم متصل کنید و از این طریق سلامت مودم رو بسنجید. قبل از هر کاری باید تنظیمات نرمافزاری مودم رو بررسی کنید و ببینید که همهچیز درسته، اتصالات و منبع تغذیه رو نگاهی بندازید و اگه دیدید همهچیز سر جای خودشه احتمالاً مودم شما خراب شده.
3. صداهای غیرعادی مودم
گوشتونو نزدیک مودم کنید! ببینید آیا صدای غیرعادی میده؟ صداهایی که از مودم تولید میشه میتونه نشونه دهنده خرابی در بخشهای مختلفش باشه؛ مثلاً اگه صدای سوت از مودم میشنوید میتونه نشونهای از خراب شدن خازنها و سایر قطعات الکترونیکی مودم باشه. یا اگه صدای تیک تاک از داخل مودم میاد ممکنه نشون دهنده خرابی خنک کننده (در صورت وجود) یا قطعات متحرک یا اتصالات کابلها باشه.
4. اختلال در چراغهای روی مودم
حتماً میدونید که چراغهای مودم اطلاعات مهمی درباره این دستگاه ارتباطی به کاربرها نشون میدن. وقتی این چراغها درست کار نکنن میتونه یکی از نشونههایی باشه که مودم احتمالاً مشکلی براش پیش اومده. سناریوهای مختلفی ممکنه برای چراغهای مودم پیش بیاد که عبارته از:
- مشکل چراغ پاور: این چراغ نشون میده که مودم روشنه یا خاموش. وقتی این چراغ روشن نشه یعنی مودم اصلاً روشن نشده و مشکلی در آداپتور یا بردش به وجود اومده که باید اونو برطر کنید.
- مشکل چراغ اینترنت: این چراغ نشون میده که اینترنت مودم شما وصل شده یا نه مشکلی از طرف شرکت ارائه دهنده به وجود اومده. بنابراین وقتی این چراغ خاموش باشه یعنی اینترنت ندارید و میتونید به شرکت زنگ بزنید. وقتایی که این چراغ قرمز میشه یعنی اینترنت شما توسط خود شرکت قطع شده.
- مشکل چراغ ADSL: چراغ دیگهای که بسیار اهمیت داره، چراغ ADSL هست که روی خیلی از مودمها به اسم DSL هم حک شده. وقتی این چراغ روشن باشه یعنی سرویس اینترنت شما توسط شرکت وصل شده و میتونید خیلی راحت از اینترنت استفاده کنید. اگه روشن نشه یا چشمک بزنه یعنی یه جای کار میلنگه و میتونید با شرکت ارائه دهنده اینترنت تماس بگیرید و با کارشناسهاش صحبت کنید.
- مشکل چراغ وای فای: آخرین چراغی که روی اکثر مودمها وجود داره، چراغ وای فای هست که نشون میده دستگاههای دیگه میتونن بهش وصل بشن. اگه این چراغ خاموش بود متوجه میشید که مودم براش مشکلی پیش اومده.
5. داغ شدن غیرعادی مودم
یکی دیگه از نشانه های خرابی مودم اینه که وقتی به بدنهش دست میزنید گرمای بیش از حدی حس میکنید. داغ شدنهای غیرعادی مودم میتونه بخاطر خرابی یکی از قطعات سختافزاری یا قرار گرفتن توی محیط نامناسب باشه. بنابراین وقتی مشکلی در اتصال به اینترنت با مودم دارید میتونید با لمس بدنه مودم، از دمای عادی یا غیرعادی مودم مطلع بشید و مشکل رو پیدا کنید.
6. مشکلات مربوط به پورتهای مودم
پورتهای مودم ممکنه بخاطر اتصالات نامناسب یا فشار بیش از حد، دچار فرسودگی یا خرابی بشن. یکی از نشونههای خرابی مودم میتونه همین پورتهاش باشن. اگه مودمی دارید که از طریق کابل کامپیوترتون رو بهش متصل کردید، با استفاده از قابلیت وای فای، عملکردش رو بررسی کنید. اگه با گوشی و بدون نیاز به کابل، به اینترنت مودم دسترسی داشته باشید احتمالاً مشکلی در پورتهای مودم به وجود اومده.
7. ریست شدن مکرر تنظیمات مودم
اینکه تنظیمات مودم دائما پاک و ریست میشن هم میتونن دلیل خرابی مودم تلقی بشن. شما چندین بار تنظیمات مودم رو انجام دادید و بعد از چند روز با این مشکل مواجه میشید که تمام اطلاعات مودم پاک شده و دوباره باید این کارو تکرار کنید. این یکی از واضحترین علائم خرابی مودم محسوب میشه.
راه های تست سلامت مودم
نشانهها و علائمی از خرابی مودم رو داریم میبینیم. حالا چطور میتونیم مطمئن بشیم مودم ما خراب شده یا سالمه؟ در ادامه روش های تست سلامت مودم رو بهتون معرفی میکنیم که با انجام دادن اونها احتمالاً خیلی راحت مشکل اصلی رو پیدا میکنید.
1. بررسی چراغهای مودم
اولین کاری باید بکنید اینه که یه نگاهی به چراغهای مودم بندازید. همونطور که گفتیم، هرکدوم از چراغهایی که روی بدنه مودم دیده میشه، وظیفهای دارن و نشوندهنده موضوع خاصی هستن. اگه یکی از این چراغها خاموش باشه یا عملکرد غیرعادی یا رنگ متفاوتی نسبت به بقیه داشته باشه، قطعاً یه جای کار میلنگه. بنابراین سادهترین و راحتترین توصیه اینه که اگه هرکدوم از چراغهای مودم شما روشن نشد، با پشتیبانی شرکت ارائه دهنده اینترنت تماس بگیرید. کارشناسهای شرکتها موظفان تا برطرف شدن مشکل مودم، بهتون مشورت بدن و پای تلفن مشکل رو به طور کامل برطرف کنن.
2. تست سرعت اینترنت
یکی دیگه از شیوهها اینه که سرعت اینترنت رو تست کنید. اگه مودم شما به درستی کار نکنه، سرعت اینترنت به طور عجیبی کاهش پیدا میکنه. میتونید از سایتهای معتبری مثل Speedtest.net برای بررسی سرعت اینترنت مودم استفاده کنید. برای اینکه مطمئن بشید که مشکل سرعت اینترنت فقط از مودم شماست، شاید بهتر باشه در ساعتهای مختلف به این سایتها سر بزنید و سرعت رو در حالی که به مودم متصل هستید، تست کنید. اگه سرعت اینترنت خیلی پایینتر از حد نرمال بود، با پشتیبانی تماس بگیرید و ازشون مشورت بخواید.
4. تست مودم با استفاده از پینگ
با پینگ گرفتن میتونید سرعت اینترنت و مشکلات مربوط به اتصالات رو پیدا کنید. کافیه در نوار ابزار پایین دسکتاپ کامپیوتر، Command Prompt رو تایپ کرده و سرچ کنید. حالا در پنجرهای که باز میشه دستور ping 192.168.1.1 رو تایپ کنید و Enter رو بزنید. اگه پیامی که به شما نشون میده سریع و بدون خطار باشه یعنی اتصال مودم و کامپیوتر به درستی انجام شده اما اگه پاسخی که بهتون نشون داده میشه خیلی طول بکشه، حتماً یه گیری هست. تست پینگ رو در ساعات مختلف انجام بدید تا مطمئن بشید این مشکل همیشه وجود داره. وقتی مطمئن شدید مشکل از مودم و اتصالاته با پشتیبانی اینترنت تماس بگیرید.
5. استفاده موقت از یک مودم دیگر
یکی دیگه از کارهایی که میتونید انجام بدید اینه که از دوست یا یکی از اعضای خانوادهتون یه مودم قرض بگیرید و در خونه با تنظیماتی که روی مودم شما بود، امتحانش کنید. اگه مودم جدیدی که امتحان کردید درست کار کرد مطمئن میشید که مشکل از مودم خودتونه.
6. استفاده از نرم افزار تست سلامت مودم
همونطور که میتونید از سایتهایی مثل speedtest.net برای تست وضعیت سرعت اینترنت استفاده کنید، بعضی از برنامهها هم توسعه داده شدن تا گوشهای از کار رو بگیرن. نرم افزار تست سلامت مودم به طور اختصاصی وجود نداره و برنامههایی مثل Fing یا inSSIDer یا Wireshark میتونن ترافیک موجود در شبکه اینترنت شما رو مورد بررسی قرار بدن و از این سرعت اینترنت و عملکرد غیرعادیش رو بهتون اعلام کنن. پیشنهاد میکنیم خیلی دنبال برنامه تست سلامت مودم نگردید و از روشهای دیگهای که گفته شده استفاده کنید.
سخن پایانی
در این مقاله دلایل و نشانههای خرابی مودم رو بهتون معرفی کردیم و روشهای مواجه با این مشکل برای تست سلامت مودم رو مورد بررسی قرار دادیم. درسته که میتونید با نگاه کردن به چراغهای مودم، تست سرعت اینترنت، دست زدن به بدنهش یا چک کردن پورت و کابلها خیلی از مشکلات مودم رو متوجه بشید اما همیشه بهترین راه اینه که مودم رو به یه کارشناس خبره که کارش همینه بسپرید. اینجوری خیالتون هم از بابت سلامت مودم راحت میشه و اگه واقعاً قطعات سختافزاری مودم خراب شده باشن، میتونه در کوتاهترین زمان ممکن و با کمترین هزینه برطرفش کنه. البته اگه دست به آچار هستید و خودتونو این کاره میدونید میتونید از روشهایی که برای تست سلامت مودم بهتون معرفی کردیم هم استفاده کنید.
آخرین مقالات
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.