گوشی قسطی بخریم یا نه؟ راهنمای خرید قسطی گوشی
شما هم به این فکر افتادید که آیفون 16 قسطی بخرید؟! شایدم دوست دارید به جای خرید نقدی گوشیهای سامسونگ یا شیائومی، پولتون رو برای کارهای ضروریتر سرمایه کنید و بهجاش این گوشیها رو به صورت قسطی بخرید و خرد خرد پولشونو بدید؟ خرید قسطی گوشی چند سالی هست که خیلی پرطرفدار شده. علاوه بر سرویسهای معروف فروش قسطی، حالا فروشگاههای محلی هم گوشیها رو به صورت قسطی میفروشن و مردم خیلی ازش استقبال کردن. اما واقعاً خرید قسطی گوشی به صرفهست؟! تا حالا حساب کردید با خرید قسطی گوشی، چقدر سود یا ضرر میکنید؟ ما این کار رو براتون انجام دادیم. همراه موبونیوز باشید تا همه اون چیزهایی که درباره خرید قسطی گوشی باید بدونید رو کامل تو راهنمای خرید قسطی گوشی قراره توضیح بدیم.
- فهرست مطالب
- هزینههای خرید قسطی گوشی
- پیش پرداخت
- حق اشتراک خرید وام
- سود بانکی
- سود مرکب
- تضامین
- فروش گرانتر گوشی
- آیا گوشی قسطی بخریم یا نه؟
- قسطی بخرید ...
- قسطی نخرید ...
- نکات مهم قبل از خرید گوشی قسطی
- تحقیق درباره قیمت گوشی
- کسب اطمینان از فروشگاه
- اطلاع از قوانین فروش قسطی
- مشورت با مشتریان قبلی
- اطمینان از قانونی بودن گوشی و رجیستری آن
- جمعبندی
هزینههای خرید قسطی گوشی
از لحظهای که تصمیم میگیرید گوشیتونو به صورت قسطی بخرید، باید هزینههاش رو حساب کتاب کنید. احتمالاً شما فقط از مغازهها یا فروشگاههای آنلاین فروش گوشی قسطی میپرسید:
«با سود چند درصد؟»
و اونا هم میگن ماهی 2 یا 3 درصد و خیالتون راحت میشه که خب خیلیم بالا نیست. اما یه لحظه صبر کنید! در ادامه همه هزینههایی که ممکنه خرید قسطی گوشی روی دستتون بذاره رو فهرست کردیم.
پیش پرداخت
برای خریدهای قسطی، در خیلی از موارد یکی از اولین کارهایی که باید بکنید اینه که بخشی از مبلغ خرید گوشی یا مبلغ وام رو همون اول پرداخت کنید. این پیشپرداخت، اولین هزینهایه که برای خرید گوشی باید کنار بذارید. اکثر فروشگاههای محلی، حدود نصف یا یک سوم مبلغ گوشی رو ازتون میخوان که به عنوان نقدی پرداخت کنید و باقی مبلغ رو قسط میبندن. بنابراین با فرض اینکه دارید یه گوشی 20 میلیون تومانی به صورت قسطی میخرید، باید حداقل 6.5 و حداکثر 10 میلیون تومان از مبلغ رو به عنوان پیشپرداخت به فروشنده بدید.
وبسایتهای آنلاین روشهای مخصوصی برای دریافت پیشپرداخت دارن. مثلاً بعضی از سرویسهای فروش قسطی برای وامشون پیشپرداخت 10 تا 12 درصدی در نظر میگیرن. این پیشپرداخت در واقع جدای از مبلغ وامیه که برای خرید گوشی بهتون داده میشه.
به عنوان مثال، اگه از این سرویسها، وام 10 میلیونی 6 قسطه بگیرید، حدود 10 درصدش رو باید به عنوان پیشپرداخت همون اول واریز کنید (یعنی 1 میلیون تومان) و بعد روی 10 میلیونی که بهتون وام میدن، سود 23 درصد اعمال میشه. بنابراین بجز اون 1 میلیون اولی که اول پرداخت میکنید، برای وام 6 ماهه، باید حدود 680 هزار تومان هم در نهایت بپردازید که جمعاً میشه 10,680,000 تومان.
حق اشتراک خرید وام
بعضی از سایتهای معروف فروش کالای دیجیتال، به جای دریافت پیشپرداخت، به شما حق اشتراک ماهانه میفروشن. مثلاً اگه بخواید وام 20 میلیونی ازشون بگیرید باید حق اشتراک فلان پلن که حدود 2 میلیون تومانه بخرید یا برای وام 40 میلیونی باید حق اشتراک یه پلن دیگه که حدود 5 میلیون تومانه رو خریداری کنید.
درسته که این سایتها سود کمتری به نسبت فروشگاههای محلی دریافت میکنن و اکثرشون روی سود 23 درصد فیکس شدن اما با فروش حق اشتراک، اون مشکل رو برطرف کردن و عملاً یه هزینه اضافی از جیب شما برای اشتراک باید بره.
سود بانکی
طبق قانون، همه سایتهای فروش آنلاین، باید وامهای خرید کالا رو با سود نهایتاً 23 درصد ارائه بدن. بنابراین وقتی گوشی رو به صورت قسطی از سایتهای آنلاین خریداری میکنید، شما رو وارد روندهای قانونی دریافت وام میکنن که همون وام خرید کالاعه و باید براش سود 23 درصد محاسبه بشه.
به عنوان مثال وقتی وام 20 میلیونی 12 ماهه از این سایتها دریافت میکنید، با قسط ماهی حدود 1,880,000 تومان، در نهایت باید چیزی حدود 22,578,000 پرداخت کنید که همون سود 23 درصد بانکیه. سود 23 درصد سود سالیانه اس و اگه مدت بازپرداخت کوتاهتر باشه مثلا 6 ماه حدود 12 درصد کمتر به مبلغ اضافه میشه و اگه 18 ماهه باشه، مبلغ پرداختی مجموع بیشتر میشه.
سود مرکب
فروشگاههای محلی و بعضی از سایتها به قوانین وام بانکی وابسته نیستن و برای فروش قسطی کالاهاشون روش دیگهای دارن. چیزی که بهش میگن «سود مرکب». در ادامه با یه مثال بهتون توضیح میدیم.
فرض کنید قیمت یه گوشی 20 میلیون تومانه. شما نصف مبلغ رو به عنوان پیشپرداخت به صورت نقدی پرداخت کردید و نصف دیگهش قراره قسط بسته بشه. فروشگاه، گوشیها رو با سود 3 درصد میفروشه و شما 6 ماهه قسط بستید. سود مرکب یعنی فقط ماه اول اون سود 3 درصد براتون اعمال میشه و ماه به ماه، درصد سود با توجه به افزایش مبلغ پایه، افزایش پیدا میکنه. این یعنی در نهایت برای وام 10 میلیونی، چیزی حدود 11,940,000 تومان پرداخت کنید که سود نهایی میشه حدود 19.5 درصد.
اگه تعداد قسطها رو بیشتر کنید، سود وام بیشتر هم میشه. مثلا اگه 10 میلیون تومان رو 12 ماهه بخواید پرداخت کنید، چیزی حدود 14 میلیون باید پس بدید که سودش میشه حدود 42 درصد!
تضامین
سایتها و فروشگاههای محلی، تضامین مختلفی برای ارائه وام از شما میخوان. بعضی از فروشگاهها چندین برگه سفته ازتون میخوان که خب خرید این سفتهها هزینههایی داره. و برخی دیگه ازتون چک صیادی به مبلغ وام یا بیشتر از وام درخواست میکنن که باید فرایندهای قانونی ثبت چک در سامانه رو پشت سر بذارید و هزینههایی برای این موضوع باید بپردازید. سایتهای آنلاین اصل چک رو هم میخوان و باید براشون چک رو ارسال کنید و تا پایان موعد آخرین قسط پیش خودشون نگه میدارن.
فروش گرانتر گوشی
بجز سود، پیشپرداخت، هزینههای مربوط به تضامین و حق اشتراک، بعضی از فروشگاهها قیمت گوشی رو گرونتر از اون چیزی که در بازار مرسومه، در نظر میگیرن تا از این نظر هم سود کنن. در واقع شما گوشیای که توی اکثر فروشگاهها 20 میلیون تومانه رو در برخی از فروشگاههایی که قسطی میفروشن به بهانههای مختلف، گرونتر و چیزی حدود 22 میلیون تومان باید بخرید. البته این موضوع مربوط به همه فروشگاههای فروش قسطی گوشی نمیشه و بیشتر در فروشگاه های نه چندان مطرح اینترنتی و مغازه های و پاساژهای خرید حضوری دیده میشه.
آیا گوشی قسطی بخریم یا نه؟
هم بله و هم خیر! خیلی از گوشیها با نوساناتی که توی بازار موبایل و قیمت ارز وجود داره، به مرور زمان گرونتر میشن. به عنوان مثال گوشی A55 رو که اوایل قیمتی حدود 17 میلیون تومان داشته حالا بعد از چند ماه، باید با قیمت حدود 24 میلیون تومان بخرید که این افزایش قیمت 40 درصدی واقعاً آزاردهندهست. بنابراین، در برخی از مواقع خرید اقساطی گوشی خیلیم انتخاب بدی نیست و حتی میتونه به صرفه باشه. اما برای خیلیا این مورد رو توصیه نمیکنیم.
در ادامه سناریوهای مختلف رو برای پاسخ به سوال اصلی مطرح میکنیم.
قسطی بخرید …
- سناریوی اول: اگه با پولتون کار میکنید و در حال سرمایهگذاری در موضوعات مختلف هستید خرید قسطی گوشی براتون مناسبه. برای کسایی که در عرض یه سال، سرمایهشون رو چند برابر میکنن، اینکه بخوان سود 23 درصد یا حتی 44 درصد در طولانی مدت برای خرید گوشی پرداخت کنن خیلی ضرر بزرگی به حساب نمیاد.
- سناریوی دوم: اگه پول نقد ندارید و به گوشی خیلی نیاز دارید، میتونید از روش خرید قسطی استفاده کنید. با این روش درسته که بیشتر از مبلغ خود گوشی پرداخت میکنید اما این مبلغ خرد میشه و فشار زیادی بهتون نمیاره. تنها توصیهای که میشه کرد اینه که بگردید تا بهترین و مناسبترین فروشگاههای فروش اقساطی گوشی و شرایط وام رو پیدا کنید تا خیلی ضرر نکنید.
قسطی نخرید …
- سناریوی اول: اگه از نظر مالی مشکلی ندارید و میتونید مبلغ خرید گوشی رو به صورت یکجا پرداخت کنید، به خرید قسطی گوشی فکر نکنید. این موضوع به خصوص برای کسایی که سرمایهگذاری خاصی انجام نمیدن و پولشونو توی بانک میذارن خیلی توصیه میشه. با خرید قسطی، برای شما که هیچ کاری با پولتون نمیکنید، عملاً باید مبلغ بیشتری رو در بلند مدت هزینه کنید.
- سناریوی دوم: اگه از نظر مالی مشکل دارید، پول کامل خرید گوشی رو ندارید ولی خیلی هم نیاز حیاتی به گوشی جدید ندارید، قسطی نخرید. منتظر باشید تا بودجه کافی رو بدست بیارید یا با توجه به بودجه و نیازتون، گوشی ارزونتر رو به صورت نقدی خریداری کنید.
نکات مهم قبل از خرید گوشی قسطی
خرید قسطی گوشی در کنار تمام هزینههاش، مزایایی هم داره که میشه به کمتر شدن فشار مالی، خرد شدن مبلغ گوشی، حذف مراحل اداری دریافت وام خرید کالا از بانکها و حذف ضامن اشاره کنیم. با این وجود، نکاتی وجود داره که باید قبل از انتخاب و خرید قسطی گوشی بهشون توجه داشته باشید.
تحقیق درباره قیمت گوشی
اولین کاری که باید بکنید اینه که قیمت گوشیای که میخواید بخرید رو از اینترنت یا فروشگاههای اطرافتون بپرسید. توجه داشته باشید که گوشیها رم و حافظههای مختلفی دارن و قیمتهاشون با هم متفاوته. برای مثال سامسونگ، گوشیهای نسخه ویتنام و مالزی داره که قیمتهاشون با هم فرق داره. با اینکه فرقی ندارن ولی نسخه ویتنام معمولا گرون تره.
علاوه بر این، اقلام موجود توی جعبه گوشی رو هم به دقت بررسی کنید. هنوز خیلی از کمپانیها توی جعبه گوشی، اقلامی مثل شارژر و قاب رو هم قرار میدن. بنابراین مطمئن بشید گوشیای که دارید خریداری میکنید، دقیقاً همونیه که کمپانی اصلی عرضه کرده و چیزی ازش کم نشده باشه.
کسب اطمینان از فروشگاه
در مرحله بعد باید فروشگاهی که قصد خرید اقساطی دارید رو انتخاب کنید. میتونید در محل زندگیتون این فروشگاهها رو پیدا کنید یا از فروشگاههای آنلاین خرید کنید. البته هرکدوم از فروشگاهها ممکنه مدلهای گوشی بخصوصی رو عرضه کنن و اون مدل گوشیای که شما میخواید رو نداشته باشن یا شرایط قسط بندیشون با بودجه و توانایی شما سازگار نباشه. حتماً از قانونی بودن و البته قدیمی و باسابقه بودن فروشگاه اطمینان کسب کنید.
اطلاع از قوانین فروش قسطی
ممکنه فروشگاه مطمئن و باسابقهای رو انتخاب کرده باشید که خیلیم منصفه ولی مدارکی ازتون بخواد که اصلاً نداشته باشید. مثلاً بعضی از فروشگاهها، چک صیادی به نام کسی که داره گوشی رو میخره میخوان یا علاوه بر چک، یه تعداد سفته هم باید بهشون بدید که خب این کارها ممکنه شما رو نگران کنه. حتی بعضی از فروشگاههای آنلاین علاوه بر چک و سفته، مدارک دیگهای مثل گواهی کسر از حقوق، کارت پایان خدمت، پروانه کسب و آخرین حکم کارگزینی رو هم میخوان که خب ممکنه شما چنین چیزایی نداشته باشید.
مشورت با مشتریان قبلی
توصیه میکنیم از فروشگاهی گوشی قسطی بخرید که قبلاً دوستان یا خانوادهتون از اون فروشگاه خرید کرده باشن. میتونید قبل از خرید، با اونها مشورت کنید و موانع و مشکلاتی که خرید قسطی داشته رو مطلع بشید.
اطمینان از قانونی بودن گوشی و رجیستری آن
نکتهای که اکثراً ازش غافل میشن اینه که حتماً بررسی کنید گوشیای که خریداری میکنید، کد IMEI داشته باشه که یعنی به صورت قانونی وارد ایران شده. بعضی از فروشگاههایی که گوشی رو به صورت قسطی میفروشن، گوشیهای قاچاق که در ایران ثبت نمیشن رو به فروش میرسونن که این موضوع میتونه تبعات قانونی براتون داشته باشه. بنابراین حتماً از قانونی بودن گوشی مطمئن بشید.
جمعبندی
با توجه به شرایط تورمی که ما داریم، خرید قسطی گوشی برای خیلی از افراد انتخاب خوبیه. میتونید با خرید قسطی اون فشار مالیای که بهتون وارد میشه رو کمتر کنید و در بلند مدت به صورت خرد خرد مبلغ گوشی رو بپردازید. یا کسایی که با پولشون کار میکنن و نمیخوان هزینه زیادی برای خرید گوشی بپردازن، خرید گوشی قسطی توصیه میشه. اما به کسایی که پول نقد کافی در بانک دارن و هیچ استفادهای ازش نمیکنن، توصیه میکنیم گوشی رو به صورت نقدی بخرن. کسایی که فکر میکنن با خرید گوشی میتونن سرمایهگذاری کنن و بعداً گرونتر بفروشن هم کاملاً در اشتباهن چون گوشی یه کالای مصرفیه و گوشی دست دوم به هیچ وجه قیمتش بیشتر از گوشی نو نخواهد شد و گوشی هم با اومدن مدل های جدید حتی اگه استفاده هم نشده باشه، افت قیمت خواهد داشت. اما در نهای انتخاب با خودتونه؛ گوشی قسطی میخرید یا نه؟
آخرین مقالات
0 تا 100 توضیحات خرید قسطی گوشی!
با چی PDF رو تبدیل به متن کنیم؟
فوتبال فقط فیفا نیست!
تا 25 میلیون گوشی چی بخریم؟
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.