همه چیز در مورد حسگر اثر انگشت

همه چیز در مورد حسگرهای  اثر انگشت در گوشی های هوشمند

سلام! اثر انگشت یکی از قدیمی ترین و دقیق ترین راه های تشخیص هویت!!! شاید براتون جالب باشه 7000 سال قبل از میلاد مسیح کوزه گرهای چینی از اثر انگشت به عنوان امضا روی کوزه هایی که میساختن استفاده میکردن. اون موقع تنها مدرک شناسایی اثر انگشت هر فردی بوده و خبری از حق کپی رایت و شناسنامه یا کارت ملی نبوده بخاطر همین از اثر انگشت به عنوان امضا استفاده می کردن. بعد از گذشت کلی سال دانشمند ایرانی بعد از کلی آزمایش بررسی ادعا کرد که اثر انگشت هر کس منحصر به همون فرد هست و هیچ اثری انگشتی با اثر انگشت دیگه یکی نیست. قبل از تست DNA از اثر انگشت برای تشخیص هویت استفاده می کردن که هنوز هم از این روش استفاده میشه. کمپانی های تولید کننده گوشی موبایل به این فکر افتادن که برای امنیت و حفظ حریم شخصی از این روش استفاده کنن.

انواع حسگر اثر انگشت

میشه گفت داشتن حسگر اثر انگشت به یکی از قابلیت های عادی تبدیل شده در صورتی که چند سال قبل فقط گوشی های پرچمدار هر کمپانی این قابلیت رو به عنوان مزیت همراه خودش داشت. حسگر های اثر انگشت انواع مختلفی دارن که توی این مطلب قراره معرفیشون کنیم و نقاط قوت و ضعفشون رو بررسی کنیم.انواع حسگر اثر انگشتمیتونیم حسگر ها رو بر اساس محل قرار گیری در گوشی های مختلف به دو دسته اصلی تقسیم کنیم:

  1. حسگر های روی بدنه گوشی
  2. حسگر های زیر صفحه نمایشگر

که حسگر های زیر صفحه نمایش به دو مدل مختلف تقسیم میشن. اما اگر بخوایم از نظر نحوه عملکرد اون ها رو بررسی کنیم باید بگم که در حال حاضر سه نوع حسگر اثر انگشت برای گوشی ها وجود داره:

  1. حسگر اثر انگشت خازنی
  2. حسگر اثر انگشت Optical 
  3. حسگر اثر انگشت Ultrasonic

حسگر اثر انگشت خازنی

این نوه از حسگر های طبق دسته بندی اولی حسگر های روی بدنه گوشی هستن. پس اگر گوشی موبایل از این قابلیت پشتیبانی کنه شما روی بدنه گوشی میتونید این حسگر رو پیدا کنید. کمپانی ها جاهای مختلفی رو برای حسگر اثر انگشت خازنی در نظر میگیرن و توی مدل های مختلف متناسب با طراحی گوشی جای حسگر اثر انگشت تغییر میکنه. برای پیدا کردن حسگر اثر انگشت یا باید روی قاب پشتی دنبالش بگردی یا روی لبه ها گوشی و یا حتی روی پنل جلویی گوشی! اما امروز که این مطلب رو میخونید بیشتر حسگر های اثر انگشت روی لبه کناری قرار گرفتن و با دکمه پاور ادغام شدن.حسگر های اثر انگشت خازنینحوه عملکرد این حسگرها همونطور که از اسمشون پیداست با استفاده از ردیف های خازنی که داخل این حسگر ها وجود دارن اثر انگشت شما رو ثبت میکنن. برای این که اطلاعات ثبت شده آنالوگی به اطلاعات دیجیتال تبدیل بشه از مبدل آنالوگ به دیجیتال استفاده میکنن. به همین سادگی اثر انگشت شما داخل گوشی ثبت میشه!مزایا

  1. قیمت کمتر
  2. سرعت بیشتر

معایبتنها مشکل حسگر های خازنی سرگردون بودن محل قرار گیری این حسگر ها هستش. البته به تازگی بیشتر کمپانی ها دکمه پاور و حسگر رو یکی شدن و این خیلی خوبه!

حسگر اثر انگشت Optical

این نوع از حسگر جز دسته دوم از لحاظ محل قرار گیری بر روی گوش هستن یعنی این مدل از حسگرها زیر صفحه نمایشگر قرار دارن و هیچ نشونه ی ظاهری ندارن که از روی ظاهر بتونید تشخیص بدید که گوشی حسگر اثر انگشت داره یا نداره. فقط باید به جعبه، دفترچه راهنما و یا تنظیمات گوشی برید تا ببینید توی بخش امنیت گوشی بخشی برای ثبت حسگر اثر انگشت وجود داره یا هیچ خبری از حسگر اثر انگشت نیست!حسگر های اثر انگشت اپتیکال گوشی موبایلنحوه عملکرد این حسگرها از طریق یه چیزی شبیه نور هستش یعمنی زمانی که دارید اثر انگشت رو برای گوشی تنظیم میکنید از اثر انگشت شما عکس دو بعدی گرفته میشه و داخل گوشی ذخیره میشه. و هر زمانی که بخواید گوشی رو باز کنید دوباره عکس دو بعدی میگیره و این عکس رو با عکس اولی تطبیق میده اگر منطبق بود که باز میکنه اما اگر نبود میگه بچه خوبی باشید و گوشی رو ببرید بدید به صاحبش.مزایا

  1. از نظر قیمت رتبه دوم رو دارن یعنی از حسگر التراسونیک قیمت پایین تری دارن
  2. به دلیل نحوه عملکرد نسبت به حسگر التراسونیک سرعت بالاتری دارن
  3. زمانی که از محافظ صفحه استفاده میکنید اختلالی توی عملکردشون پیش نمیاد

معایب

  1. امنیت پایین اون هاست. دلیلش هم نحوه عملکردشون هست که با عکس دو بعدی اسکن رو انجام میدن و کپی کردن عکس دو بعدی کار زیاد پیچیده ای نیست.
  2. اکر خدایی نکرده صفحه نمایش آسیب ببینه، حسگر اثر انگشت از کار میافته
  3. اگر دستتونی چرب یا کثیف باشه احتمال اینکه عملکرد خوبی نداشته باشن بالا میره
  4. این حسگر ها بیشتر برای نمایشگر های OLED استفاده میشه و تمام نمایشگر قابلیت استفاده از این حسگر رو ندارن

حسگر اثر انگشت Ultrasonic

این حس گر ها همونطور که توی بخش اول این مطلب گفتم دومین مدل توی دسته حسگر های زیر نمایشگر هستن. در نتیجه این حسگر ها رو از ظاهر گوشی نمیشه تشخیص داد. باید مثل حسگر های اپتیکال روی جعبه، دفترچه راهنما و یا تنظیمات گوشی دنبالش بگردید.حسگزهای اثر انگشت اولترا سونیک نحوه عملکرد این حسگر با حسگر اپتیکال تفاوت داره. میشه گفت این حسگر ها تلفیق از دو نوع قبلی هستن. یعنی محل قرار گیری مثل حسگر های اپتیکال هستش اما نحوه عملکرد شبیه حسگر های خازنی! این مدلی عمل میکنن که وقتی انگشتتون رو روی حسگر قرار میدید امواج فراصوت فرستاده میشه و اثر انگشت شما رو اسکن میکنه و با اثر انگشتی که بار اول برای گوشی تنظیم کردید مطابقت میده و کار تمام.مزایا

  1. امنیت بالاتری نسبت به سنسور اپتیکال دارن
  2. نبازی نیست مثل سنسور های اپتیکال دستتون کاملا خشک یا کاملا تمیز باشه
  3. اگر برای صفحه نمایش گوشی مشکلی پیش بیاد الزاما حسگر اثر انگشت شما از کار نمیفته

معایب

  1. سرعت پایین تری نسبت به بقیه حسگر ها دارن و البته در حد چند صدم ثانیه!
  2. این حسگر ها از تمام حسگر ها قیمت بالاتری دارن
  3. از این حسگر فقط در صفحه نمایش OLD قابلیت استفاده داره مثل سنسور های اپتیکال
  4. اگر از محافظ نمایشگر استاندارد استفاده نکنید برای باز کردن گوشی به مشکل برمیخورید

جمع بندی

توی این مطلب سعی کردم هر چیزی که در مورد سنسور های اثر انگشت هست رو با ساده ترین حالت ممکن توضیح بدم. بریم سراغ جمع بندی و بررسی کلی حسگر های اثر انگشت. به نظر من حسگر های اپتیکال به خاطر قیمت پایین تر، سرعت قابل قبول و محل قرار گرفتنشون انتخاب بهتری نسبت به دو مدل دیگه هستن. البته اگر گوشی شما حسگر اثر انگشت نداره شما چیزی رو از دست نداید، اونقدر هم قابلیت مهم و ضروری نیست. نکته آخر که عملکرد این حسگرها توی تمام برند ها یکسان نیست و تفاوت هایی باهم دارن. 

نویسنده : علیرضا صفویه
تاریخ انتشار ۶ مرداد, ۱۳۹۹
تعداد نظرات : 41
5/ 5

نوشتن دیدگاه جدید
نظر خود را بنویسید
Mhch8877

کاشف اثر انگشت هم خواجه رشید الدین فضل الله همدانی بوده

۱۱ فروردین ۱۴۰۳