
مقایسه تفاوت ساندبار و اسپیکر
وقتی با حجم صدای تلویزیون، کامپیوتر یا گوشیتون مشکل دارید، به فکر خرید اسپیکر میافتید. در این بین، احتمالاً چشمتون به ساندبارهای چند تکه هم میخوره و با خودتون میپرسید تفاوت ساندبار و اسپیکر چیه؟! این دو دستگاه، در ماهیت، یه چیز هستن و وظیفه هر دو اینه که صداها رو با حجم و کیفیت بالاتر تولید کرده و به گوش شما برسونن. اما در موقعیتهای مختلفی از ساندبار و اسپیکر استفاده میشه. برای آشنایی بیشتر با تفاوتهای ساندبار و اسپیکر همراه موبونیوز باشید.
اسپیکر چیست؟
اسپیکر (Speaker) که در زبان فارسی به آن بلندگو هم گفته میشه، دستگاهیه که سیگنالهای الکتریکی صوتی رو به امواج صوتی قابل شنیدن گوش انسان تبدیل میکنه. به عبارت سادهتر، اسپیکرها با استفاده از تجهیزات الکترونیکیای که دارن، صداها رو در هوا منتشر میکنن. در این عملیات تولید صدای اسپیکرها، علاوه بر عنصر تولیدکننده صدا (اسپیکر)، عنصر انتقال دهنده صدا یعنی هوای محیط هم تاثیرگذاره. اسپیکرها کاربردها و انواع گوناگونی دارن که علاوه بر مکانهای خاص مثه تالارها، رستورانها، استودیوها و سینماها، در خانهها هم مورد استفاده قرار میگیرن.
این دستگاههای صوتی از اجزای مختلفی تشکیل شدن که از جمله این اجزا میشه به دیافراگم (مخروطی شکل) اشاره کرد که وظیفه دارن با دریافت سیگنالهای الکتریکی، مرتعش شده و امواج صوتی رو تولید کنند. اندازه و جنس دیافراگم اسپیکرها، به طور مستقیم روی کیفیت و حجم صداشون تاثیرگذاره. اسپیکرها در اندازهها و توانهای مختلفی هم تولید میشن و با توجه به نوع استفادهای که از اونها داشته باشید، میتونن صداهای خیلی بلند یا کمتر تولید کنن.
مزایای اسپیکر
- کیفیت صدای عالی: اسپیکرها برای تولید صدای با کیفیت بالا طراحی شدن و میتونن موسیقی یا صداهای مختلف رو با وضوح، عمق و قدرت بیشتری تولید کنن که تجربه شنیداری رو لذتبخشتر میکنه.
- قابلیت اتصال به دستگاههای مختلف: اسپیکرها رو میتونید به دستگاههای مختلفی مثه تلفنهای همراه، تبلتها، کامپیوترها، تلویزیونها و سیستمهای صوتی مختلف وصل کنید.
- تنوع و انعطافپذیری: اسپیکرها در انواع و اندازههای مختلفی تولید میشن که از اسپیکرهای کوچیک قابل حمل گرفته تا سیستمهای صوتی بزرگ و حرفهای رو شامل میشن.
- کاربرد در محیطهای مختلف: اسپیکرها رو میتونید در محیطهای مختلفی مثل خونه، محل کار، فضای باز و غیره استفاده کنید و برای پخش موسیقی، سخنرانی و کاربردهای دیگه قابل استفاده هستن.
ساندبار چیست؟
ساندبار (Soundbar) نوعی اسپیکر است که برای بهبود کیفیت صدای تلویزیون یا سایر دستگاههای صوتی تولید شده. ساندبارها به عنوان سیستمهای صوتی مدرن، تحولی در تجربه شنیداری کاربرها، به ویژه در فضاهای خانگی به وجود آوردن. این دستگاهها با طراحی جمعوجور تونستن جایگزینی مناسب برای اسپیکرهای پیچیده و بزرگ باشن. ساندبار از مجموعهاز بلندگوهای کوچیک تشکیل شده که در یکه محفظه باریک و بلند قرار داده شدن. این بلندگوها با همکاری هم، صدا رو در طیف وسیعی از فرکانسها تولید میکنن.
از ساندبار معمولاً در کنار تلویزیون استفاده میشه و هدفش اینه که صدای تلویزیون با کیفیت بیشتر به تمام نقاط خونه برسه و همه در هر نقطه از خونه که هستن، صدا رو به راحتی بشنون. بعضی از ساندبارها دارای سابووفر جداگانه برای تقویت صداهای بم هستن که جذابیت دیدن فیلمهای سینمایی و گوش دادن به موسیقی رو چند برابر میکنه. فناوریهای پیشرفتهای مثل پردازش یگنال دیجیتال (DSP) و تکنیکهای آکوستیک در طراحی ساندبار میتونه کیفیت صدایی که توسط این دستگاه تولید میشه رو بیشتر کنه.
ساندبارها در انواع مختلفی با امکانات و قیمتهای متفاوت تولید میشن. بعضی از اونها قابلیتهای هوشمندی مثل اتصال به اینترنت یا دستیار صوتی دارن و برخی دیگه از فناوریهای صوتی مدرن دنیا مثل Dolby Atmos برای تولید صداهای سهبعدی و فراگیر استفاده میکنن. به طور کلی ساندبارها راه حل مناسبی برای بهبود کیفیت صدای تلویزیون و سایر دستگاهها محسوب میشه.
مزایای ساندبار
- طراحی جمع و جور: ساندبارها بخاطر طراحی باریک و بلندی که دارن، فضای بسیار کمی رو اشغال میکنن. این ویژگی، اونها رو به گزینهای ایدهآل برای فضاهای کوچیک تبدیل میکنه.
- بهبود کیفیت صدای تلویزیون: ساندبارها به طور قابل توجهی کیفیت صدای تلویزیون رو بیشتر کرده و صدا رو با وضوح، قدرت و عمق بیشتری پخش میکنن که تجربه تماشای فیلم و سریال لذتبخشتر میشه.
- امکانات و قابلیتهای متعدد: ساندبارها به قابلیتها و امکانات متعددی مجهز هستن؛ مثلاً میتونید به اینترنت وصل بشید یا با دستیار صوتی ازش چیزی بخواید.
تفاوت ساندبار و اسپیکر چیست؟
همانطور که گفتیم، ساندبار نوعی اسپیکره اما با کاربری متفاوت. اما سوال اینجاست که برای کنار تلویزیون آیا از دو اسپیکر قدرتمند استفاده کنیم بهتره یا اینکه ساندبار بخریم؟ درواقع ما دنبال پیدا کردن تفاوت ساندبار و اسپیکر هستیم تا بفهمیم در چه موقعیتی باید کدوم دستگاه رو بخریم و استفاده کنیم. در ادامه تفاوتهای این دو دستگاه رو بیان میکنیم.
کیفیت صدا
اسپیکرها به خاطر طراحی و ساختاری که دارن، صداهای با کیفیت بالاتر و جزئیات بیشتری نسبت به ساندبارها تولید میکنن. اسپیکرها، به ویژه سیستمهای چند کاناله، میتونن صدای فراگیر و سهبعدی رو با دقت خیلی بالاتری تولید کنن که تجربه شنیداری بهتری و غنیتری به کاربرها میده. در مقابل، ساندبارها، با طراحی باریک و کوچیکی که دارن، به بهبود صدای تلویزیون و ارايه صدای واضحتر نسبت به بلندگوهای خود تلویزیون کمک میکنن.
البته توجه داشته باشید که کیفیت صدای ساندبارها در سالهای اخیر به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرده و حالا در بازار میتونید ساندبارهای پیشرفته که به فناوریهای روز دنیا مجهز هستن رو پیدا کنید که صدایی با کیفیت فوقالعاده تولید میکنن.
نصب و راهاندازی
در زمینه نصب و راهاندازی باید گفت که ساندبارها دست بالاتر رو دارن. این دستگاههای صوتی خیلی سادهتر و سریعتر از سیستمهای اسپیکر چند کاناله راهاندازی میشن. ساندبارها معمولاً به صورت یکپارچه و به هم متصل عرضه میشن و فقط باید چند کابل رو به تلویزیون متصل کنید و بعدش دیگه کاری نمیمونه. بنابراین کاربرها به راحتی وبدون نیاز به متخصص میتونن خودشون ساندبار رو در خونه نصب کنن.
در طرف مقابل، اسپیکرها (مخصوصاً اسپیکرهای چند کاناله) پیچیدگیهای نصب بالایی دارن. این سیستمها شامل چندین بلندگو، سابووقر و گیرنده AV هستن که نیار هب سیمکشی و تنظیمات دقیق دارن. در واقع، پیچیدگی نصب اسپیکرها، بسته به تعداد بلندگوها و نوع سیستم، میتونه متفاوت باشه. البته اسپیکرهای سادهتری هم وجود دارن که تنها با اتصال چند سیم، به راحتی قابل استفاده هستن.
طراحی و ابعاد
ساندبار و اسپیکر از نظر طراحی و ابعاد تفاوتهای اساسی با هم دارن. ساندبارها برای فضاهای کوچیک و محدود طراحی شدن و از نظر ابعاد، باریک و بلند هستن به گونهای که به راحتی در زیر یا بالای تلویزیون قرار میگیرن و فای کمی اشغال میکنن. این ویژگی ساندبارها رو به گزینهای مناسب و ایدهآل برای آپارتمانها و اتاقهای کوچیک تبدیل کرده. در طرف مقابل، اسپیکرها در اندازهها و شکلهای متنوعی تولید میشن و معمولاً فضای بیشتری رو اشغال میکنن.
طراحی ساندبارها به گونهای انجام میشه که تمرکز اصلی روی سادگی و کارایی بیشتر داره. این دستگاههای صوتی بیشتر برای طراحیهای مدرن و مینیمال و دکوراسیونهای بیتکلف و ساده ساخته شدن. اما اسپیکرها به دلیل تنوع در طراحی و ابعاد، برای فضاهای بزرگتری مثل رستورانها، استودیوهای آهنگسازی، تالارها و … ساخته شدن و طبیعیه که ابعاد بزرگتری داشته باشن.
کاربرد
برای اینکه تفاوت کاربردهای ساندبار و اسپیکر رو بهتر درک کنید باید هدف و فلسفه ساخت هرکدام از این دستگاهها را بدونید. ساندبارها به طور خاص برای بهبود و ارتقای کیفیت صدای تلویزیون و تجربه تماشای فیلم و سریال طراحی شدن. طراحی جمعوجور، نصب آسان و اندازه کوچیکی که دارن مخصوص قرارگیری در کنار تلویزیونه. در واقع ساندبارها جایگزینی ساده و کارآمد برای بلندگوهای داخلی تلویزیونها که اغلب صدای ضضعیف و محدودی دارن محسوب میشن.
اما اسپیکرها برای طیف وسیعتری از کاربردها طراحی شدن. از این دستگاهها برای کاربردهای خانگی تا تجاری تا حرفهای اسفاده میشود. به دلیل انعطافپذیری بالای اسپیکرها و ابعاد و حجم صداهای مختلفی که دارند از اسپیکرها هم برای فضای باز و هم برای فضاهای داخلی میتوان استفاده کرد. با توجه به تنوع بالایی که اسپیکرها دارند، برای سفر، برگزاری جشن، قرار گرفتن کنار تلویزیون و کامپیوتر و سینما و همه مکانهایی که به تولید صدای برحجم نیاز باشد میتوان از اسپیکرها استفاده کرد.
امکانات اضافه
هم اسپیکر و هم ساندبار با توجه به برند سازنده و مدلی که دارند میتونن امکانات اضافهای هم داشته باشن. ساندبارهای معمولی، اغلب امکانات زیادی ندارن و بیشتر برای افزایش حجم صدای تلویزیون در کنارش قرار میگیرن اما در چند سال اخیر، امکانات مختلفی مثل قابلیت اتصال بلوتوث به ساندبار هم اضافه شده که میتونید به طور مستقیم و بدون نیاز به دستگاه واسط (مثل تلویزیون) با ساندبار وصل شده و موسیقی پخش کنید.
اما امکانات اضافی اسپیکرها خیلی بیشتره. اسپیکرها با توجه به تنوع بالایی که دارن، میتونن به مجموعهای از امکانات و تکنولوژیهای روز دنیا مجهز بشن. به عنوان مثال بعضی از اسپیکرها به دستیار صوتی مجهز هستن و میتونید با صدا کردن و صحبت کردن با اونها، محتوای صوتی مورد علاقهتون رو بشنوید. امکان اتصال به چندین دستگاه به طور همزمان از دیگر امکانات اسپیکرهاست که ساندبارها اغلب فاقد این امکان هستن. شما میتونید علاوه بر تلویزیون، کنسول بازی یا گوشی یا تبلت رو هم همزمان به اسپیکر متصل کنید.
قابلیت جابهجایی
ساندبارها به دلیل طراحی یکپارچهای که دارن، راحتتر قابل جابهجایی هستن. این دستگاهها معمولاً سبکتر و کوچیکتر از اسپیکرهای چند کاناله هستن و به راحتی میتونید اونها رو با خودتون حمل کرده و به تلویزیونهای دیگه متصل کنید. سیمهایی که به ساندبارها متصل خیلی کمتر از اسپیکرهاست و همین موضوع جابهجا کردن اونها رو سادهتر میکنه.
البته اگه منظور از جابهجایی این باشه که در مکانهای مختلف بتونید ازش استفاده کنید، باید بگیم که اسپیکرهای بلوتوث و شارژی از این نظر بهترین گزینه هستن. این اسپیکرها در اندازههای خیلی کوچیک تا بزرگ ساخته میشن و بخاطر باتری و قابلیت شارژ، برای سفرهای یک تا چند روزه مناسب هستن. در این زمینه به هیچ وجه از ساندبار نمیشه استفاده کرد چون به برق مستقیم نیاز داره.
قیمت
ساندبارها قیمتهای مختلفی دارن که به مدل و برند سازنده بستگی داره. در بازار ایران میتونید ساندبار یک میلیون تومانی تا 60 میلیون تومانی پیدا کنید که امکانات و قابلیتهای اونها با هم متفاوته. ساندبارهایی که قیمت بالاتری دارن، در کنارشون از سابووفر هم استفاده میکنن تا صداهای بم (بیس) بهتر به گوش برسه. اما اسپیکرها به دلیل تنوع خیلی بالاتری که دارن، با قیمتهای متنوعتری هم به فروش میرسن. با توجه به نوع نیازی که دارید، اگه بخواید در کنار تلویزیون، اسپیکر قرار بدید، باید هزینه بیشتری رو متقبل بشید و طبیعاً حجم صدای بالاتری رو هم دریافت میکنید.
سخن پایانی: از کدامیک استفاده کنیم؟
با تفاوت ساندبار و اسپیکر آشنا شدید و مزایا و کاربردهای هرکدوم رو بهتر درک کردید. حالا باید به این سوال پاسخ بدیم که کدوم بهتره و کدوم رو بخریم؟ برای پاسخ به این سوال باید اول از همه مشخص کنید که با چه هدفی دارید اسپیکر یا ساندبار رو خریداری میکنید. اگه قصد دارید داخل خونه صدای تلویزیون رو با صدای بالاتری بشنوید، طبیعتاً ساندبارها به خاطر چند تکه بودن و تمرکز روی بهبود کیفیت صدای تلویزیون، انتخاب بهتری هستن. اما اگه در محیط خونه یا فضاهای بزرگتر به پخش صدای موسیقی با صدای خیلی زیاد نیاز دارید، اسپیکرهای چند کاناله با توان بالا رو بخرید. این اسپیکرها اندازه بزرگی هم دارن و چند تکه هستن و میتونن موسیقی رو با صدای فوقالعاده زیاد تولید کنن که بیشتر برای فضاهای باز یا بزرگ مناسبه. برای مشاهده قیمت خرید اسپیکر و ساندبارهای مختلف هم میتونید به لیست قیمت اسپیکر موبونیوز سر بزنید.
آخرین مقالات
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.