بررسی بازی Stronghold Crusader Definitive Edition


اگه از گیمرهای قدیمی ایران باشی، محاله با شنیدن اسم جنگ‌های صلیبی یا Stronghold: Crusader، یه عالمه خاطره خوب و شیرین یادت نیاد. برای خیلی از ماها، این بازی فقط یه بازی نبود؛ یه جورایی بخشی از فرهنگ گیمینگ ما جوونای اون دوره بود. ساعت‌ها علافی تو گیم‌نت‌ها، صدای اون مشاور که با یه لحن جدی می‌گفت: «چوب لازم است سرورم!»، اون موسیقی حماسی و شرقی بازی که تو مغزمون رژه می‌رفت و اون کیفی که از ساختن یه قلعه خفن و یا له کردن قلعه گرگ (The Wolf) با یه لشکر کماندار سوار می‌کردیم، همه‌شون شدن تیکه‌های پازل خاطرات نوجوونیمون.

Stronghold Crusader که سال ۲۰۰۲ اومد، تو دوره‌ای که بازی‌های استراتژی هم‌زمان (RTS) رو بورس بودن، ترکوند و برای خودش یه جایگاه ویژه پیدا کرد. برعکس رقیب گنده‌ای مثل Age of Empires که بیشتر رو جنگ‌های بزرگ زوم کرده بود، Crusader یه شبیه‌ساز بی‌نظیر قلعه‌سازی و مدیریت اقتصادی بود. حال بازی به این بود که تو فقط یه ژنرال نبودی؛ یه لرد واقعی بودی که باید فکر نون شب مردم، مالیات، حال خوش مردم و اون زنجیره پیچیده تولید (از کاشت گندم تو مزرعه تا پخت نون تو نانوایی) رو می‌کردی. همین عمق مدیریتی در کنار جنگ‌های محاصره‌ای نفس‌گیر، یه فرمول جادویی ساخت که حتی بعد بیست و چند سال، هنوزم تکه.

حالا، بعد کلی سال انتظار و کلی نسخه جدید که هیچ‌کدوم اون حس و حال نسخه اصلی رو نداشتن، استودیوی فایرفلای (Firefly Studios) با یه خبر توپ برگشته: نسخه بازسازی‌شده و نهایی بازی به اسم Stronghold Crusader: Definitive Edition. این خبر دل میلیون‌ها طرفدار قدیمی رو لرزوند، ولی همزمان یه سوال مهم رو هم پیش آورد: این بازگشت باابهت، فقط یه کلکه برای پول درآوردن از حس نوستالژی ما یا واقعا می‌تونه یه روح تازه به این بازی کلاسیک بده و در عین حال که به ریشه‌هاش پایبنده، یه حرف جدید هم برای گیمرهای امروزی داشته باشه؟ تو این بررسی جامع، می‌زنیم به دل صحرا تا این قلعه جدید رو آجر به آجر بررسی کنیم و ببینیم این پادشاه پیر هنوزم تاجش رو سرشه یا نه.

قلعه سال ۲۰۰۲ با لباس ۲۰۲۵؛ این نسخه جدیده چی هست اصلا؟

قبل از هر چیزی، بیا با اطلاعات اصلی و رسمی شروع کنیم. Stronghold Crusader: Definitive Edition رو همون سازنده اصلی و کاردرست، یعنی Firefly Studios ساخته و منتشر کرده. بازی هم روز ۱۵ جولای ۲۰۲۵ (یعنی ۲۴ تیر ۱۴۰۴) برای کامپیوتر (PC) و روی استیم (Steam) عرضه شد.

ولی این نسخه دقیقا چیه؟ خیلیا فکر می‌کنن یه ریمیک کامله، ولی این‌طوری نیست. Definitive Edition یه بازسازی توسعه‌یافته (Expanded Remaster) به حساب میاد. یعنی چی؟ یعنی اون هسته اصلی گیم‌پلی، موتور بازی و اون حس و حال کلاسیکش کاملا دست‌نخورده باقی مونده، ولی یه عالمه محتوای جدید و بهبودهای گرافیکی و فنی بهش اضافه شده تا خیلی غنی‌تر بشه. به قول خیلی از منتقدا، این نسخه یه چیزی بین یه ریمستر ساده و یه ریمیک کامله و این دقیقا همون چیزی بود که خیلی از طرفدارا می‌خواستن.

قلعه سال ۲۰۰۲ با لباس ۲۰۲۵؛ این نسخه جدیده چی هست اصلا؟

برای اینکه این نسخه رو بهتر بفهمیم، باید ببینیم استراتژی فایرفلای چیه. این بازی در واقع دنباله‌ی موفقیت Stronghold: Definitive Edition (بازسازی نسخه اول بازی) هست که سال ۲۰۲۳ اومد و کلی هم تحویلش گرفتن. این نشون می‌ده که فایرفلای یه مسیر مشخص داره: اون جادوی نوستالژیک و گیم‌پلی کلاسیکی که طرفدارا عاشقشن رو حفظ کنه و همزمان، بخش‌های فنی رو مدرن کنه و محتوای جدید اضافه کنه تا بازی تکراری نشه.

این کارشون یه دلیل منطقی هم داره. استودیوی فایرفلای یه تیم کوچیک و مستقله. ساختن یه ریمیک کامل از صفر با یه موتور گرافیکی جدید، هم خیلی پول می‌خواد، هم کلی زمان می‌بره و هم ریسکش بالاست. در عوض، این روش بازسازی توسعه‌یافته بهشون اجازه می‌ده با بودجه کمتر، یه محصول خیلی باارزش تولید کنن و به طرفدارای وفادارشون نشون بدن که برای ریشه‌ها و خاطراتشون احترام قائلن.

البته این استراتژی مثل یه شمشیر دولبه‌س. از یه طرف، باعث می‌شه طرفدارای قدیمی حس کنن بازی محبوبشون دستکاری نشده و همون حس و حال قدیمی رو داره. انگار یه نامه عاشقانه برای ما طرفدارای قدیمی نوشتن. ولی خب، این یعنی یه سری از مشکلات قدیمی بازی، مثل هوش مصنوعی یه کم خنگ و مخصوصا مشکل مسیر پیدا کردن سربازا (Pathfinding)، تقریبا همونجوری مونده. این یه جور مصالحه بین حفظ نوستالژی و مدرن کردن کامله؛ تصمیمی که Crusader: DE رو به بهترین نسخه برای طرفدارای قدیمی تبدیل می‌کنه، ولی شاید برای گیمرهای کاملا جدید که به استانداردهای امروزی عادت دارن، یه کم اذیت‌کننده باشه.

چی به بازی اضافه شده؛ ارتش و لُردهای جدید بازی Stronghold Crusader Definitive Edition!

خب برسیم به بخش هیجان‌انگیزش! شاید باحال‌ترین قسمت این نسخه جدید، کلی محتوای تازه‌ایه که به بازی اضافه شده. فایرفلای فقط یه دستی به سر و روی گرافیک نکشیده و بازی رو از همه نظر گنده کرده. یکی از بزرگترین تغییرای بازی، اضافه شدن ۸ تا نیروی نظامی کاملا جدیده. این نیروها که همه‌شون رو می‌شه از یه ساختمون جدید به اسم کمپ بادیه‌نشینان (Bedouin Camp) ساخت، مثل یه جناح سوم کنار نیروهای صلیبی (اروپایی) و عربی قرار می‌گیرن و تنوع استراتژیکی بازی رو حسابی بالا بردن. این نیروها از قبایل بادیه‌نشین عرب الهام گرفته شدن و هر کدوم یه قابلیت باحال دارن که می‌تونه کل معادلات جنگ رو عوض کنه.

علاوه بر نیروهای جدید، چهارتا لرد هوش مصنوعی جدید (دوتا مسیحی و دوتا مسلمون) به بازی اضافه شدن که تعداد کل لردها رو از ۱۶ به ۲۰ می‌رسونه. این یه خبر عالی برای طرفدارای حالت Skirmish (جنگ آزاد) هست که قلب تپنده بازیه.

چی به بازی اضافه شده؛ ارتش و لُردهای جدید!

مهم‌تر اینکه، این لردها فقط یه قیافه جدید با دیالوگای تازه نیستن؛ هرکدوم قلعه‌ها، استراتژی‌ها، ارتش‌ها و رفتارای خاص خودشون رو دارن. مثلا، یکی از لردهای جدید به اسم The Sentinel (نگهبان)، معروفه به ساختن قلعه‌های دفاعی قوی و استفاده زیاد از کماندارای زنبورکی (Crossbowmen). این لردای جدید، تنوع و تکرارپذیری بازی رو حسابی بالا می‌برن و مجبورت می‌کنن برای جنگیدن با هر کدوم، یه استراتژی متفاوت بچینی.

محتوای تک‌نفره هم حسابی گسترش پیدا کرده:

  • دو کمپین تاریخی جدید: دوتا خط داستانی کاملا جدید به اسم‌های The Barons’ Crusade (جنگ صلیبی بارون‌ها) و The Seventh Crusade (جنگ صلیبی هفتم) به بازی اضافه شده که هرکدوم پنج تا ماموریت داستانی دارن و ماجراهای تاریخی جدیدی رو تعریف می‌کنن.
  • چهار مسیر Skirmish جدید به نام شن‌های زمان (Sands of Time): این بخش شامل ۳۲ تا ماموریت چالشی جدیده که تو چهارتا مسیر جداگونه قرار گرفتن. این مرحله‌ها جوری طراحی شدن که مهارت گیمرهای حرفه‌ای رو تو سناریوهای خیلی سخت و نفس‌گیر به چالش بکشن. بعضی از این مرحله‌ها انقدر سختن که حتی قدیمی‌های بازی رو هم کلافه می‌کنن.
  • یک مسیر Co-op جدید: برای اولین بار تو تاریخ این سری، یه کمپین ۱۰ مرحله‌ای مخصوص بازی دونفره همکاری (Co-op) طراحی شده. این یکی از هیجان‌انگیزترین بخش‌های جدیده که جلوتر بیشتر در موردش حرف می‌زنیم.

بررسی گیم‌پلی بازی جنگ های صلیبی؛ یه شمشیر دو لبه بین نوستالژی و نوآوری!

هسته گیم‌پلی Crusader همیشه ترکیبی از مدیریت اقتصادی عمیق و جنگ‌های استراتژیک بوده. تو نسخه Definitive Edition، این هسته حفظ شده، ولی تلاش‌هایی هم برای بهتر کردنش انجام شده. خبر خوب برای طرفدارای قدیمی اینه که مکانیک‌های اصلی ساخت و ساز و اقتصاد، کاملا دست‌نخورده باقی موندن. تو هنوزم باید با دقت زنجیره‌های تولید رو مدیریت کنی: از ساخت کلبه چوب‌بری و معدن سنگ و آهن گرفته تا مزرعه گندم و سیب، آسیاب، نانوایی، اسلحه‌سازی و…. مدیریت رضایت مردم با غذا، مالیات، دین و سرگرمی هنوزم ستون فقرات امپراتوری توئه. این همون گیم‌پلی عمیق و اعتیادآوریه که همه‌مون یادمونه و عاشقشیم.

با اینکه پایه و اساس جنگ‌ها همونه، اضافه شدن ۸ تا نیروی جدید یه تغییر اساسی تو استراتژی‌های جنگی ایجاد کرده. این یه تلاش محتاطانه ولی هوشمندانه از طرف سازنده‌ها برای بهم زدن بالانس کلاسیک بازیه.

تو نسخه اصلی، گیم‌پلی آنلاین و جنگ‌های سطح بالا شدیدا تحت سلطه استراتژی‌های خاصی مثل راش کمانداران سواره (Horse Archer Rush) بود. نیروهای مزدور عربی، مخصوصا کماندار عرب و شمشیرزن عرب، انقدر قوی و دم دست بودن که اغلب دیگه لازم نبود از سربازخونه نیروهای اروپایی بسازی که کلی دردسر تولید اسلحه داشتن. این باعث می‌شد خیلی از جنگ‌ها شبیه هم و قابل پیش‌بینی بشن.

اضافه شدن ۸ نیروی بادیه‌نشین جدید، فقط برای تنوع نیست؛ این یه تلاش مستقیم از طرف فایرفلای برای شکستن این «متا»ی قدیمی و ایجاد عمق استراتژیک بیشتره. این نیروهای جدید جوری طراحی شدن که متعادل‌تر باشن و هرکدوم نقطه ضعف و قوت مشخصی داشته باشن. مثلا، شترسوار سنگین که یه واحد قویه، نمی‌تونه حین حرکت تیر بزنه، یا تخریب‌چی با اون سپر گنده‌ش، کند و گرونه. این طراحی جدید، بازیکنا رو تشویق می‌کنه که به جای تکیه به یه استراتژی، از ترکیب هوشمندانه‌ای از نیروهای صلیبی، عربی و بادیه‌نشین استفاده کنن. این تغییر می‌تونه بازی رو برای بازیکنای قدیمی خیلی تازه و هیجان‌انگیز کنه، ولی یه ریسک هم داره؛ چون دست بردن تو فرمولی که ۲۰ سال کار کرده، ممکنه بعضی از طرفدارای خیلی متعصب رو ناراحت کنه.

هوش مصنوعی: باهوش‌تر شده یا هنوزم همون آش و همون کاسه‌س؟

اینجا می‌رسیم به بزرگترین نقطه ضعف بازی که متاسفانه از نسخه اصلی به ارث رسیده. هوش مصنوعی (AI) دشمنا و مخصوصا مسیر پیدا کردن (Pathfinding) نیروهای خودی، هنوزم مشکلات جدی داره. سربازای شما گاهی تو مسیر گیج می‌زنن، کوتاه‌ترین راه رو انتخاب نمی‌کنن، به جای حمله به لرد دشمن به دیوارای بی‌ربط حمله می‌کنن و کلا یه کم خنگ به نظر می‌رسن.

این مشکل، بهای سنگین نگه داشتن موتور و کدهای اصلی بازی برای حفظ اون حس نوستالژیکه. یه بازسازی کامل (ریمیک) می‌تونست این مشکل رو از ریشه حل کنه، ولی همونطور که گفتیم، فایرفلای یه راه دیگه رو انتخاب کرده. با اینکه لردهای جدید هوش مصنوعی شاید استراتژی‌های کلی جالب و قلعه‌های متفاوتی بسازن، ولی هوش مصنوعی پایه‌ی اونا و سربازاشون هنوزم قدیمیه. تو بازی‌های طولانی، حمله‌هاشون تکراری و قابل پیش‌بینی می‌شه و بعد از یه حمله بزرگ، معمولا تو بازسازی ارتششون کند عمل می‌کنن.

بخش چندنفره و Co-op چطوره؟

بخش چندنفره همیشه یکی از محبوب‌ترین قسمتای Crusader بوده و تو نسخه Definitive Edition، با تغییرای بزرگی همراه شده. بزرگترین پیشرفت بخش چندنفره، یکی شدن کامل با زیرساخت استیمه. دیگه لازم نیست نرم‌افزارهای جانبی و رو مخی مثل GameSpy یا GameRanger نصب کنی. حالا می‌تونی راحت رفیقاتو دعوت کنی، لابی بسازی و با چندتا کلیک بری تو دل جنگ. این یه پیشرفت فوق‌العاده‌س که بازی آنلاین رو بی‌نهایت راحت‌تر و در دسترس‌تر می‌کنه.

بخش چندنفره و Co-op چطوره؟

با وجود این پیشرفت بزرگ، یه مشکل فنی اساسی تو قلب بخش چندنفره هست که یه پارادوکس بزرگ درست کرده. بازی از سرورهای اختصاصی (Dedicated Servers) پشتیبانی نمی‌کنه و کاملا بر پایه اتصال نفر به نفر (Peer-to-Peer – P2P) کار می‌کنه.

این یعنی چی؟ تو بازی‌های استراتژی هم‌زمان که هر میلی‌ثانیه مهمه و باید دستورات سریع اجرا بشن، ساختار P2P خیلی آسیب‌پذیره. اگه اینترنت یکی از بازیکنا (که میزبان یا Host می‌شه) ضعیف یا ناپایدار باشه، بقیه بازیکنا هم دچار لگ، تاخیر تو اجرای دستورات و حتی قطع شدن بازی (Desync) می‌شن. این مشکل قبلا تو Stronghold: Definitive Edition هم بود و متاسفانه اینجا هم تکرار شده.

اینجاست که پارادوکس شکل می‌گیره: سازنده‌ها با اضافه کردن حالت Co-op، نقشه‌های بزرگ‌تر و پشتیبانی از ۸ بازیکن، مشخصه که می‌خوان بخش چندنفره رو قوی کنن. اما انتخاب زیرساخت P2P می‌تونه بالقوه همین بخش رو با یه تجربه آنلاین نامطمئن و پر از لگ، دلسرد کنه. این بزرگترین ریسک تو بخش چندنفره بازیه.

با همه این حرفا، اضافه شدن حالت Co-op یکی از هیجان‌انگیزترین و بهترین ویژگی‌های جدید بازیه. این حالت یه مسیر چالشی با ۱۰ تا ماموریت داره که مخصوص همکاری دوتا بازیکن طراحی شده. می‌تونی این مرحله‌ها رو با یه دوست یا با یه یار هوش مصنوعی بازی کنی.

پتانسیل این حالت فوق‌العاده‌س. فکرشو بکن با رفیقت داری از یه قلعه مشترک دفاع می‌کنی، یا یه حمله هماهنگ به قلعه دشمن می‌زنین؛ یکی از شما با سواره‌نظام اقتصاد دشمن رو فلج می‌کنه و اون یکی با منجنیق دیوارا رو می‌ریزه. این حالت می‌تونه لحظه‌های خیلی باحال و خنده‌داری بسازه و تجربه بازی رو کاملا عوض کنه.

گرافیک، صدا و موارد فنی Stronghold Crusader Definitive Edition چه تغییراتی کرده؟

فایرفلای برای اینکه یه نسخه نهایی واقعی بده بیرون، تو بخش فنی سنگ تموم گذاشته. این بهبودها فقط یه رنگ و لعاب جدید نیستن، بلکه یه بازسازی عمیق و با وسواسن. تمام آرت‌ها، انیمیشن‌ها و بافت‌های بازی از اول و توسط همون هنرمندای نسخه اصلی بازسازی شدن. نتیجه‌ش یه ظاهر خیلی تمیزتر، روون‌تر و زنده‌تره که جزئیات بیشتری داره. انیمیشن راه رفتن کارگرا، جنگیدن شمشیرزنا و حتی اون موج گرمای هوا تو صحرا، همه‌شون با یه کیفیت خفن بازسازی شدن. از همه مهم‌تر، این بازسازی گرافیکی به استایل هنری و ایزومتریک نسخه اصلی کاملا وفاداره؛ برای همین بازی همزمان هم آشناست و هم جدیده.

گرافیک، صدا و موارد فنی چه تغییراتی کرده؟

بخش صدای بازی هم یه بازسازی کامل داشته. موسیقی متن افسانه‌ای بازی توسط آهنگساز اصلی سری، رابرت یووینو (Robert L. Euvino)، کامل ریمستر شده و با کیفیت خیلی بالاتری تو بازی قرار گرفته. شنیدن دوباره اون ملودی‌های آشنا با این کیفیت، واقعا لذت‌بخشه.

علاوه بر این، خیلی از صداپیشه‌های اصلی برگشتن تا دیالوگ‌های کلاسیک رو دوباره ضبط کنن و برای لردها و نیروهای جدید هم دیالوگ‌های تازه بگن. این یه حرکت خیلی هوشمندانه و باحاله از طرف فایرفلای که نشون می‌ده چقدر براشون مهمه که اصالت و اتمسفر بازی حفظ بشه. البته برای ما ایرانی دیگه اون دوبله فارسی خاطره انگیز فعلا در دسترس نیست و باید منتظر بمونیم تا دوباره تیمی میتونه برای فارسی سازی کردن این بازی هزینه و وقت بزاره و دوباره خاطرات مارو زنده کنه یا نه.

کنار بهبودهای گرافیکی و صوتی، چندتا ویژگی جدید هم برای راحت‌تر شدن بازی (Quality of Life) اضافه شده:

  • نقشه‌های بزرگ‌تر: یکی از بزرگترین خواسته‌های طرفدارا، یعنی پشتیبانی از نقشه‌های بزرگ‌تر برای جنگ‌های حماسی‌تر و ساختن قلعه‌های گنده، بالاخره برآورده شده.
  • پشتیبانی از Steam Workshop: بازی کامل از کارگاه استیم پشتیبانی می‌کنه. یعنی بازیکنا می‌تونن به راحتی هزاران نقشه، سناریوی محاصره، کمپین و حالت‌های بازی که بقیه ساختن رو دانلود و بازی کنن. همین یه ویژگی به تنهایی می‌تونه عمر بازی رو برای سال‌های سال تضمین کنه.
  • رابط کاربری بهتر و چرخش دوربین: رابط کاربری بازی مدرن‌تر و خواناتر شده. قابلیت چرخش دوربین و دیدن از لای ساختمونا هم به بازی اضافه شده که یه بهبود حیاتی برای مدیریت بهتر قلعه و جنگ‌هاست.

آیا Stronghold Crusader: Definitive Edition ارزش بازی داره؟

بعد از بررسی همه چیز، وقتشه به سوال اصلی جواب بدیم. آیا Stronghold Crusader: Definitive Edition تونسته به قول‌هاش عمل کنه؟ بیاین نقاط قوت و ضعف رو کنار هم ببینیم:

  • نقاط قوت: یه عالمه محتوای جدید و باورنکردنی (۸ نیرو، ۴ لرد، بیشتر از ۴۰ مرحله جدید)، بهبودهای فنی، گرافیکی و صوتی فوق‌العاده که به اصالت بازی وفادارن، بازگشت صداپیشه‌ها و آهنگساز اصلی که حس نوستالژی رو زنده می‌کنه، اضافه شدن حالت Co-op که خیلی پتانسیل داره و پشتیبانی کامل از Steam Workshop که عمر بازی رو بی‌نهایت می‌کنه.
  • نقاط ضعف: به ارث بردن مشکلات اصلی گیم‌پلی نسخه قدیمی، مخصوصا هوش مصنوعی ضعیف و مسیر پیدا کردن اشتباه نیروها که می‌تونه تو لحظه‌های حساس رو مخ باشه. همچنین، استفاده از ساختار P2P برای بخش چندنفره که می‌تونه باعث یه تجربه آنلاین ناپایدار و پر از لگ بشه.

این بازی به درد کی می‌خوره؟

  • برای طرفدارای قدیمی: این یه خرید کاملا واجبه. Definitive Edition یه نامه عاشقانه به شماست که تمام خاطرات خوبتون رو با کیفیت خیلی بهتر و محتوای خیلی بیشتر زنده می‌کنه. هرچیزی که از Crusader دوست داشتین، اینجا بهتر و بزرگتر شده. این بدون شک بهترین راه برای تجربه جنگ‌های صلیبی تو دنیای امروزه.
  • برای بازیکنان جدید: این یه فرصت عالیه برای تجربه یکی از بهترین و تاثیرگذارترین بازی‌های استراتژیک تاریخ. بخش آموزشی بازی کامله و می‌تونه شما رو خوب باهاش آشنا کنه. ولی باید آماده باشید که با بعضی مکانیک‌های قدیمی و مخصوصا هوش مصنوعی نه چندان باهوش روبرو بشید. اگه بتونید با این چیزای قدیمی کنار بیاید، یه دنیای بی‌پایان از سرگرمی منتظرتونه.

فایرفلای نشون داده که برای این بازی برنامه‌های طولانی‌مدت داره. اونا یه نقشه راه رسمی برای محتوای بعد از عرضه منتشر کردن که شامل اضافه شدن یه کمپین اقتصادی جدید و یه لرد هوش مصنوعی تازه تو پاییز، و محتوای بیشتر تو زمستون می‌شه. این نشون می‌ده که استودیو به بازی و طرفداراش تعهد داره و خیالمون راحته که این قلعه به این زودیا متروکه نمی‌شه.

Stronghold Crusader: Definitive Edition یه بازگشت پیروزمندانه و باافتخاره. فایرفلای با هوشمندی، یه تعادل ظریف بین حفظ نوستالژی و اضافه کردن نوآوری برقرار کرده. شاید قلعه‌ای که ساختن بی‌نقص نباشه و هنوز ترک‌هایی روی دیواراش دیده بشه، اما این قلعه از همیشه بلندتر، محکم‌تر و پرچم‌هاش از همیشه پرافتخارتره. وقتشه زره‌تو بپوشی، شمشیرتو تیز کنی و یه بار دیگه برگردی به صحراهای سوزان. کاروان‌ها منتظرن و مردم به یه لرد واقعی نیاز دارن.


نویسنده : صابر گلشاهی
تاریخ انتشار 12 ساعت پیش
تعداد نظرات : 0
5/ 4

نوشتن دیدگاه جدید
نظر خود را بنویسید