گوشی Vivo ساخت کجاست؟


احتمالا اسم ویوو (vivo) به گوشتون خورده، شایدم همین الان یه گوشی ویوو دستتونه! این برند چینی تو سال‌های اخیر رشد خیلی خوبی داشته و شده یکی از غول‌های دنیای موبایل. اما داستان ویوو چیه؟ از کجا شروع کرده و الان کجای کاره؟ اصلا گوشی Vivo ساخت کجاست؟ چه مدل‌هایی داره؟ اگه این سؤالا تو ذهن شما هم هست، جای درستی اومدین! تو این مقاله می‌خوایم یه سفر به دنیای ویوو داشته باشیم و از سیر تا پیازش سر در بیاریم.

برند ویوو، این غول چینی از کجا پیداش شد؟

ویوو یه شرکت فناوری چندملیتی چینیه که کارش طراحی و ساخت گوشی‌های هوشمند، لوازم جانبی گوشی، نرم‌افزار و خدمات آنلاینه. این شرکت که دفتر مرکزیش تو شهر دونگ‌گوآن چینه، خیلی زود تونست خودش رو بین بزرگای این صنعت جا کنه و حالا یکی از برندهاییه که تو بازار موبایل حرف زیادی برای گفتن داره، مخصوصا با گوشی‌هایی که طراحی‌های شیک و دوربین‌های خفنی دارن. این برند با اینکه سن و سال زیادی نداره، خیلی سریع رشد کرده و طبق گزارش‌های مختلف، جزو ۵ تولیدکننده برتر گوشی هوشمند در جهان قرار گرفته و سهم بازار قابل توجهی رو به خودش اختصاص داده. مثلا در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۵، ویوو با فروش میلیون‌ها دستگاه، حدود ۷ تا ۸ درصد از سهم بازار جهانی رو در اختیار داشته. این نشون میده که ویوو فقط یه اسم نیست، بلکه یه بازیگر جدی و تأثیرگذار تو دنیای تکنولوژیه.

ویوو از کجا شروع شد و چطور به اینجا رسید؟

یکی از دلایل این موفقیت، تمرکز ویوو روی نوآوری، مخصوصا تو بخش دوربین و طراحی بوده. همکاری با شرکت‌های بزرگی مثل زایس (Zeiss) برای بهبود کیفیت دوربین گوشی‌هاش، یکی از حرکت‌های هوشمندانه ویوو بوده که باعث شده خیلی‌ها، مخصوصا عاشقای عکاسی با موبایل، طرفدارش بشن.

ویوو از کجا شروع شد و چطور به اینجا رسید؟

داستان ویوو از سال ۲۰۰۹ شروع شد، یعنی زمانی که آقای شن وی (Shen Wei) و دوان یونگ‌پینگ (Duan Yongping) این شرکت رو تأسیس کردن. اوایل کار، تمرکز اصلی ویوو روی بازار چین بود، اما طولی نکشید که با استراتژی‌های درست و محصولات جذاب، پاشون به بازارهای دیگه هم باز شد. اول از همه سراغ کشورهای جنوب شرقی آسیا و هند رفتن و بعدش هم کم‌کم سر از اروپا و بقیه نقاط دنیا درآوردن. مثلا در سال ۲۰۱۷، ویوو وارد بازار گوشی‌های هوشمند تایوان، هنگ کنگ، ماکائو، روسیه، و چند کشور دیگه شد و حتی به پاکستان هم رسید. ورود به بازار اروپا هم یکی دیگه از قدم‌های بزرگ ویوو بود که نشون از جاه‌طلبی این برند داشت.

یکی از نقاط عطف مهم در تاریخچه ویوو، معرفی اولین گوشی هوشمند با حسگر اثر انگشت زیر نمایشگر در سال ۲۰۱۸ بود. این نوآوری که در نمایشگاه CES 2018 به نمایش گذاشته شد، سروصدای زیادی به پا کرد و نشون داد که ویوو فقط یه دنباله‌رو نیست، بلکه می‌تونه تو دنیای تکنولوژی پیشرو هم باشه. اینجور حرکت‌ها باعث شد ویوو خیلی زود خودش رو به عنوان یه برند نوآور و قابل اعتماد به دنیا معرفی کنه.

ویوو از کجا شروع شد و چطور به اینجا رسید؟

ویوو، BBK و استقلال امروزش

شاید براتون جالب باشه که بدونید ویوو، همراه با برندهای معروف دیگه‌ای مثل اوپو (Oppo)، وان‌پلاس (OnePlus) و ریلمی (Realme)، یه زمانی زیر چتر یه شرکت مادر بزرگ به اسم بی‌بی‌کی الکترونیکس (BBK Electronics) فعالیت می‌کردن. بی‌بی‌کی یه جورایی مثل یه غول چراغ جادو بود که پشت صحنه، این برندها رو مدیریت می‌کرد و بهشون کمک می‌کرد تا تو بازار رقابتی موبایل رشد کنن.

استراتژی بی‌بی‌کی خیلی جالب بود؛ به جای اینکه با یه برند واحد وارد بازار بشه، چند تا برند با هویت‌های تقریبا مستقل ایجاد کرد که هر کدوم روی یه بخش خاصی از بازار و سلیقه‌های مختلف تمرکز داشتن. اینطوری می‌تونستن سهم بیشتری از بازار رو بگیرن و حتی با هم رقابت داخلی هم داشته باشن که باعث پیشرفتشون می‌شد. بی‌بی‌کی خودش زیاد تو چشم نبود و بیشتر اجازه می‌داد برندهای زیرمجموعه‌اش بدرخشن. این مدل مدیریتی باعث شد بی‌بی‌کی بدون اینکه اسمش سر زبون‌ها بیفته، به یکی از بزرگترین تولیدکننده‌های موبایل در جهان تبدیل بشه.

اما این داستان یه پیچ جدید هم داره. از حدود سال ۲۰۲۳، ویوو و بقیه برندهای بی‌بی‌کی مسیر استقلال رو در پیش گرفتن و خود بی‌بی‌کی الکترونیکس هم منحل شده. این تغییر بزرگ احتمالا یه حرکت استراتژیک برای این بوده که هر کدوم از این برندها بتونن با تمرکز بیشتر و استقلال عمل بالاتر، تو بازارهای جهانی فعالیت کنن و شاید هم از زیر ذره‌بین‌های نظارتی که روی شرکت‌های بزرگ چینی هست، یه کم دورتر باشن. حالا ویوو به عنوان یه شرکت مستقل، با تکیه به تجربه و قدرتی که تو این سال‌ها به دست آورده، راه خودش رو ادامه میده. این استقلال، هم فرصت‌های جدیدی برای ویوو ایجاد می‌کنه و هم چالش‌های تازه‌ای رو پیش روش میذاره، چون دیگه خبری از اون حمایت پشت پرده‌ی بی‌بی‌کی نیست و موفقیتش کاملا به عملکرد خودش بستگی داره.

امروز ویوو یه برند جهانیه که تو بیشتر از ۶۰ کشور و منطقه دنیا فعالیت داره و به میلیون‌ها کاربر خدمات میده. این شرکت همچنان روی نوآوری، مخصوصا تو بخش دوربین‌های موبایل (با همکاری زایس) و بهتر کردن تجربه کاربری گوشی‌هاش تمرکز داره.

رشد سریع ویوو اتفاقی نبوده. این شرکت با سرمایه‌گذاری روی تحقیق و توسعه تو کشورهای مختلف و تلاش برای فهمیدن نیازهای مشتری‌های هر منطقه، تونسته محصولاتی تولید کنه که هم از نظر فناوری پیشرفته باشن و هم با سلیقه‌های مختلف جور دربیان. همین ترکیب از دسترسی جهانی و توجه به نیازهای محلی، یکی از دلایل موفقیت ویوو بوده و هست.

گوشی‌های ویوو کجا ساخته میشن؟

وقتی یه گوشی ویوو دستتون می‌گیرید، شاید از خودتون بپرسید این دستگاه خوش‌ دست و باکیفیت کجا سرهم‌بندی شده؟ خب، داستان ساخت یه گوشی هوشمند پیچیده‌تر از اونیه که فکر می‌کنید و یه سفر جهانی رو طی می‌کنه تا به دست شما برسه.

در جواب سوال این که گوشی ویوو ساخت کدام کشور است یا گوشی Vivo ساخت کجاست؟
باید بگیم برند ویوو یه برند چینیه ولی سهم بزرگی از بازار جهانی داره و کارخانه های اصلی تولید گوشی ویو تو کشورهای چین، هند و اندونزی قرار دارند ولی تو خیلی از کشورها مراکز تحقیق و توسعه داره.

در ادامه در این خصوص بیشتر توضیح میدیم.

مغز متفکر ویوو: شبکه‌ی تحقیق و توسعه جهانی

قبل از اینکه گوشی برسه به خط تولید، کلی کار تحقیق و توسعه (R&D) روش انجام میشه. ویوو هم مثل بقیه غول‌های فناوری، اهمیت زیادی به این بخش میده و کلی مرکز تحقیق و توسعه تو سراسر دنیا داره. این مراکز مثل مغز متفکر ویوو عمل می‌کنن و روی طراحی سخت‌افزار، توسعه نرم‌افزار (مثل رابط کاربری فان‌تاچ و اوریجین)، فناوری‌های جدید دوربین و کلی چیز دیگه کار می‌کنن.

ویوو تو شهرهای مهمی مثل شنزن، دونگ‌گوآن، نانجینگ، پکن، هانگژو، شانگهای و شیان تو چین، و همچنین تو تایپه، توکیو (ژاپن) و حتی سن دیگو (آمریکا) مراکز تحقیق و توسعه داره. علاوه بر این، تو کشورهایی مثل هند و اندونزی هم مراکز R&D فعالی دارن. این پراکندگی به ویوو کمک می‌کنه تا از استعدادها و فناوری‌های روز دنیا استفاده کنه و محصولاتی تولید کنه که با نیازهای بازارهای مختلف هماهنگ باشن. مثلا آزمایشگاه مشترک ویوو و زایس که روی فناوری‌های تصویربرداری موبایل کار می‌کنه، یه نمونه از همین تلاش‌هاست. یا مثلا تیم تحقیقاتی ویوو روی فناوری‌های آینده مثل 6G و هوش مصنوعی هم کار می‌کنه تا از قافله عقب نمونه. حتی پروژه‌هایی مثل بلوتک (BlueTech) که شامل بخش‌های مختلفی مثل تصویربرداری (BlueImage)، مدل‌های زبان بزرگ (BlueLM)، سیستم‌عامل (BlueOS)، تراشه (BlueChip) و باتری (BlueVolt) میشه، نشون‌دهنده عمق سرمایه‌گذاری ویوو در تحقیق و توسعه است.

مغز متفکر ویوو: شبکه‌ی تحقیق و توسعه جهانی

اینکه ویوو مراکز تحقیق و توسعه‌اش رو تو نقاط مختلف دنیا پخش کرده، یه دلیل مهم داره. هر کدوم از این مناطق، تو یه زمینه‌ای تخصص دارن. مثلا سن دیگو آمریکا، قطب فناوری‌های بی‌سیمه (به خاطر حضور کوالکام)، ژاپن تو زمینه اپتیک و تصویربرداری حرف اول رو می‌زنه، و خود چین هم که مرکز اصلی توسعه و نوآوری‌های ویووئه. داشتن تیم‌های تحقیق و توسعه تو هند و اندونزی هم به ویوو کمک می‌کنه تا نیازهای خاص این بازارهای بزرگ رو بهتر بفهمه و نرم‌افزارها و قابلیت‌های گوشی‌هاش رو برای این مناطق بومی‌سازی کنه. این مدل غیرمتمرکز تحقیق و توسعه باعث میشه ویوو بتونه همزمان روی چند جبهه نوآوری کنه و محصولاتی تولید کنه که تو بازارهای مختلف رقابتی باشن.

کارخانه‌های اصلی کجا هستن؟

بعد از اینکه طراحی و فناوری‌های گوشی نهایی شد، نوبت به تولید انبوه می‌رسه. ویوو کارخونه‌های تولیدی اصلی خودش رو تو چند کشور کلیدی مستقر کرده: چین، هند و اندونزی. شهر دونگ‌گوآن تو استان گوانگ‌دونگ چین، نه تنها دفتر مرکزی ویووئه، بلکه یکی از مراکز مهم تولید و تحقیق و توسعه این شرکت هم به حساب میاد. مقیاس تولید ویوو هم خیلی بزرگه. گفته میشه این شرکت (با احتساب تولیدکننده‌های طرف قراردادش) ظرفیت تولید سالانه نزدیک به ۲۰۰ میلیون گوشی هوشمند رو داره. این یعنی ویوو توانایی تأمین تقاضای بازارهای بزرگی رو در سراسر جهان داره.

کارخانه‌های اصلی کجا هستن؟

البته باید اینم در نظر گرفت که ساخت یه گوشی هوشمند یه فرآیند جهانیه. یعنی قطعات مختلف گوشی مثل پردازنده، حافظه، نمایشگر و سنسورهای دوربین از شرکت‌ها و کشورهای مختلفی تأمین میشن و بعد تو کارخونه‌های اصلی ویوو، این قطعات مونتاژ و تست نهایی میشن.

اینکه ویوو هم کارخونه‌های تولیدی و هم مراکز تحقیق و توسعه‌اش رو تو کشورهای مختلف پخش کرده، یه استراتژی هوشمندانه است. داشتن کارخونه تو کشورهایی مثل هند و اندونزی که بازارهای خیلی بزرگی برای موبایل هستن، به ویوو کمک می‌کنه تا هم به این بازارها نزدیک‌تر باشه، هم از مزایای سیاست‌های تولید محلی (مثل طرح Make in India تو هند) استفاده کنه و هم هزینه‌های لجستیک و گمرکی رو کاهش بده. اینطوری می‌تونن سریع‌تر به تغییرات تقاضای بازار واکنش نشون بدن.

از طرف دیگه، داشتن مراکز تحقیق و توسعه تو نقاط مختلف دنیا به ویوو اجازه میده تا از دانش و تخصص مهندس‌ها و پژوهشگرهای سراسر جهان استفاده کنه و نوآوری‌هاش رو سرعت ببخشه. این پراکندگی جغرافیایی، هم به دسترسی به بازارهای کلیدی کمک می‌کنه و هم باعث میشه ویوو بتونه استعدادهای برتر رو از هر گوشه دنیا جذب کنه و محصولات کارآمدتر و جذاب‌تری رو تولید کنه. در واقع، استراتژی تولید ویوو فقط بر پایه کاهش هزینه نیست، بلکه بیشتر روی نفوذ به بازار، انعطاف‌پذیری زنجیره تأمین (با متنوع کردن مراکز تولیدی و کاهش وابستگی به یک کشور) و تطبیق با سیاست‌های اقتصادی محلی تمرکز داره. این رویکرد چندقطبی، توانایی‌های عملیاتی جهانی ویوو رو تقویت کرده.

ویوو چه گوشی هایی تولید میکنه؟

ویوو برای اینکه بتونه دل مشتری‌های مختلف با سلیقه‌ها و بودجه‌های متفاوت رو به دست بیاره، کلی سری گوشی با ویژگی‌های خاص تولید می‌کنه. از پرچمدارهای خفن با دوربین‌های فوق‌العاده گرفته تا گوشی‌های اقتصادی و خوش‌قیمت، تو سبد محصولات ویوو برای هر کسی یه گزینه پیدا میشه. بیاین با هم یه نگاهی به این سری‌ها بندازیم:

پرچمدارهای خفن: سری X ویوو رو بشناسیم

سری X ویوو، گل سرسبد گوشی‌های این شرکته و جاییه که ویوو جدیدترین و خفن‌ترین فناوری‌هاش رو به نمایش میذاره. اگه دنبال یه گوشی همه‌چی‌تموم با دوربین فوق‌العاده، سخت‌افزار قدرتمند و طراحی چشم‌نواز هستین، باید سراغ سری X برین.

مهم‌ترین ویژگی این سری، تمرکز بی‌نظیرش روی دوربینه. ویوو تو این زمینه با شرکت معروف آلمانی زایس (Zeiss) همکاری می‌کنه و نتیجه‌اش هم دوربین‌هایی شده که می‌تونن عکس‌ها و فیلم‌های فوق‌العاده باکیفیتی بگیرن. از لنزهای باکیفیت زایس گرفته تا الگوریتم‌های پردازش تصویر پیشرفته، همه چیز دست به دست هم میدن تا تجربه عکاسی با سری X ویوو در حد دوربین‌های حرفه‌ای باشه. مثلا گوشی‌هایی مثل ویوو X200 اولترا با سنسورهای بزرگ و لنز تله‌فوتو پریسکوپی ۲۰۰ مگاپیکسلی زایس، مرزهای عکاسی با موبایل رو جابجا کردن.

البته سری X فقط دوربین نیست. این گوشی‌ها از قوی‌ترین پردازنده‌های روز، نمایشگرهای باکیفیت با رنگ‌های دقیق و نرخ نوسازی بالا، و طراحی‌های مدرن و جذاب بهره می‌برن. سرعت شارژ بالا هم یکی دیگه از ویژگی‌هاییه که تو این سری زیاد دیده میشه. معلومه که مشتری‌های اصلی سری X، عاشقای عکاسی، خوره‌های تکنولوژی و کسایی هستن که بهترین‌ها رو می‌خوان و حاضرن براش هزینه کنن. مدل‌هایی مثل سری ویوو X100 و X200 (شامل X200، X200 Pro و X200 Ultra) از معروف‌ترین‌های این خانواده هستن.

پرچمدارهای خفن: سری X ویوو رو بشناسیم

قبل از اینکه سری X به پرچمدار اصلی نوآوری‌های ویوو تبدیل بشه، این شرکت یه سری دیگه به اسم NEX داشت که کارش دقیقا همین بود: نمایش جدیدترین و جسورانه‌ترین ایده‌های ویوو. سری NEX جایی بود که ویوو فناوری‌هایی مثل دوربین‌های پاپ‌آپ، نمایشگرهای آبشاری (با لبه‌های خیلی خمیده) و اولین گوشی‌های 5G خودش رو معرفی کرد.

اما چند سالی میشه که دیگه خبری از سری NEX نیست و ویوو رسما اعلام کرده که روح نوآور این سری، حالا تو پرچمدارهای سری X ادامه پیدا می‌کنه. پس اگه می‌خواین بدونین ویوو در آینده چه خواب‌هایی برای دنیای موبایل دیده، باید حواستون به سری X باشه!

خوشگل و خوش‌قیمت: جذاب های سری V

اگه دنبال یه گوشی شیک و با امکانات خوب هستین که قیمت معقولی هم داشته باشه، سری V ویوو برای شما ساخته شده. این سری یه جورایی تعادل خوبی بین زیبایی، عملکرد دوربین و قیمت برقرار می‌کنه.

تمرکز اصلی سری V روی طراحی جذاب و دوربین‌های باکیفیته، مخصوصا دوربین سلفی که معمولا کیفیت خیلی خوبی داره. ویوو با این سری، بیشتر جوون‌ها و کاربرهایی که تو شبکه‌های اجتماعی فعالن و دوست دارن عکس‌های قشنگی از خودشون و دور و برشون بگیرن رو هدف قرار داده. البته دوربین اصلی این گوشی‌ها هم معمولا عملکرد رضایت‌بخشی داره و می‌تونه عکس‌های خوبی تو شرایط مختلف ثبت کنه. گوشی‌های سری V از نظر سخت‌افزاری هم عملکرد قابل قبولی دارن و می‌تونن از پس کارهای روزمره و حتی بازی‌های نیمه‌سنگین بربیان. مدل‌هایی مثل ویوو V23، V30، V40 و جدیدتر از اون V50، از اعضای شناخته‌شده این سری هستن.

خوشگل و خوش‌قیمت: جذاب های سری V

قهرمان‌های اقتصادی: آشنایی با سری Y

برای اون دسته از کاربرهایی که دنبال یه گوشی کارراه‌انداز با قیمت مناسب هستن، ویوو سری Y رو در نظر گرفته. این سری، گوشی‌های اقتصادی و میان‌رده رو به پایین ویوو رو شامل میشه. تمرکز اصلی تو سری Y روی ارائه ویژگی‌های ضروری یه گوشی هوشمند با قیمت پایینه. معمولا این گوشی‌ها باتری‌های خوبی دارن که می‌تونن یه روز کامل دووم بیارن و طراحی‌هاشون هم نسبت به قیمتشون قابل قبوله. البته نباید از این سری انتظار عملکرد فوق‌العاده تو بازی‌های سنگین یا دوربین‌های خیلی حرفه‌ای داشت، اما برای کارهای روزمره مثل وب‌گردی، استفاده از شبکه‌های اجتماعی، تماشای فیلم و عکاسی معمولی کاملا مناسبن.

مشتری‌های اصلی سری Y، کسایی هستن که برای اولین بار می‌خوان گوشی هوشمند بخرن، بودجه محدودی دارن یا نیازهای اولیه‌شون رو یه گوشی ساده برطرف می‌کنه. مدل‌هایی مثل ویوو Y55s، Y200 5G، Y39 5G و Y29 از جمله گوشی‌های این سری هستن.

قهرمان‌های اقتصادی: آشنایی با سری Y

برای گیمرها و حرفه‌ای‌ها: زیربرند iQOO

اگه اهل بازی با موبایل هستین و دنبال یه گوشی می‌گردین که از پس سنگین‌ترین بازی‌ها هم بربیاد، باید با زیربرند iQOO (آیکو) آشنا بشین. آیکو یه جورایی مثل تیم ویژه ویوو برای گیمرها و کاربرهای حرفه‌ایه که دنبال نهایت قدرت و عملکرد هستن.

گوشی‌های آیکو معمولا از پردازنده‌های پرچمدار یا خیلی قدرتمند (حتی تو مدل‌های با قیمت مناسب‌تر)، نمایشگرهایی با نرخ نوسازی بالا برای تجربه بازی روان‌تر، سیستم‌های خنک‌کننده پیشرفته برای جلوگیری از داغ شدن گوشی موقع بازی‌های طولانی، سرعت شارژ فوق‌العاده بالا و نرم‌افزارهایی با امکانات مخصوص گیمینگ بهره می‌برن.

برای گیمرها و حرفه‌ای‌ها: زیربرند iQOO

آیکو با اینکه زیرمجموعه ویووئه، اما خیلی وقت‌ها با هویت و استراتژی بازاریابی نسبتا مستقلی عمل می‌کنه، مخصوصا تو بازارهایی مثل هند که تمرکز زیادی روی جامعه گیمرها داره. این استقلال به آیکو اجازه میده تا طراحی‌های جسورانه‌تر و ویژگی‌های خاص‌تری رو ارائه بده که شاید با تصویر کلی برند ویوو که بیشتر روی زیبایی و عکاسی تمرکز داره، همخونی نداشته باشه. البته گاهی هم خبرهایی از ادغام بیشتر عملیات آیکو با ویوو برای کاهش هزینه‌ها به گوش میرسه، اما به نظر میرسه هویت برندیش همچنان حفظ شده. مدل‌هایی مثل سری iQOO Neo و سری‌های شماره‌دار مثل iQOO 13 از محصولات شناخته‌شده این برند هستن.

فقط گوشی نیست! محصولات دیگه ویوو

ویوو فقط گوشی هوشمند تولید نمی‌کنه، بلکه کم‌کم داره اکوسیستم محصولاتش رو گسترش میده. مثلا ساعت‌های هوشمند ویوو (Vivo Watch) و هدفون‌های بی‌سیم (TWS earbuds) هم جزو محصولاتی هستن که این شرکت به بازار عرضه کرده. این نشون میده که ویوو هم مثل بقیه برندهای بزرگ، به فکر ایجاد یه تجربه یکپارچه برای کاربرهاشه.

فقط گوشی نیست! محصولات دیگه ویوو

(یه برند دیگه به اسم Wiwu هم هست که لوازم جانبی موبایل و لپ‌تاپ تولید می‌کنه. حواستون باشه این دو تا رو با هم اشتباه نگیرین! ما اینجا فقط درباره ویوو، سازنده گوشی صحبت می‌کنیم.)

برای اینکه یه جمع‌بندی سریع از سری‌های مختلف گوشی ویوو داشته باشین، این جدول رو براتون آماده کردیم:

نام سری برای کیا خوبه؟ ویژگی‌های اصلی یه مثال از مدل‌هاش
سری X عاشقای عکاسی، خوره‌های تکنولوژی، اونایی که بهترین‌ها رو می‌خوان (پرچمدار) دوربین فوق‌العاده (با همکاری زایس)، سخت‌افزار قدرتمند، طراحی نوآورانه، نمایشگر باکیفیت ویوو X100، ویوو X200/Pro/Ultra
سری V جوون‌ها، کاربرای شبکه‌های اجتماعی، اونایی که گوشی شیک با دوربین خوب می‌خوان (میان‌رده) طراحی جذاب، دوربین سلفی عالی، دوربین اصلی خوب، قیمت مناسب ویوو V23، ویوو V30، ویوو V50
سری Y کاربرای با بودجه محدود، اونایی که گوشی ساده و کارراه‌انداز می‌خوان (اقتصادی) قیمت مناسب، باتری خوب، طراحی قابل قبول، امکانات ضروری ویوو Y55s، ویوو Y200 5G، ویوو Y29
iQOO (آیکو) گیمرها، کاربرای حرفه‌ای که دنبال نهایت قدرت هستن (از میان‌رده تا پرچمدار) عملکرد فوق‌العاده، پردازنده‌های پرچمدار، نمایشگر با نرخ نوسازی بالا، سیستم خنک‌کننده، شارژ سریع سری iQOO Neo، سری شماره‌دار iQOO (مثل iQOO 13)

اینکه ویوو این همه سری گوشی مختلف داره، نشون‌دهنده یه استراتژی هوشمندانه برای گرفتن سهم حداکثری از بازاره. با این روش، ویوو می‌تونه تقریبا تمام بخش‌های بازار رو هدف قرار بده، از کاربرای خیلی حرفه‌ای و پولدار گرفته تا اونایی که دنبال یه گوشی اقتصادی و کارراه‌انداز هستن. حتی برای گیمرها هم یه برند تخصصی (آیکو) داره. این تنوع محصولی به ویوو کمک می‌کنه تا با رقبای مختلفی که شاید فقط روی یکی دو بخش از بازار تمرکز دارن، به‌خوبی رقابت کنه.

یه نکته جالب دیگه، آبشار نوآوری تو محصولات ویووئه. یعنی فناوری‌های جدید و خفن، اول تو سری‌های پرچمدار مثل X معرفی میشن و بعد از یه مدت، با کاهش هزینه‌ها و بالغ‌تر شدن فناوری، سر از گوشی‌های میان‌رده و حتی اقتصادی هم درمیارن. اینطوری هم ویوو می‌تونه هزینه‌های تحقیق و توسعه‌اش رو از فروش مدل‌های گرون‌قیمت جبران کنه، هم کاربرای معمولی‌تر زودتر به فناوری‌های جدید دسترسی پیدا می‌کنن. اینکه سری NEX حذف شد و وظیفه‌اش به سری X سپرده شد، این فرآیند رو شفاف‌تر هم کرده و حالا سری X نوک پیکان نوآوری‌های ویووئه.

رابط کاربری Vivo

خب، تا اینجا با خود برند ویوو، کارخونه‌هاش و مدل‌های مختلف گوشی‌هاش آشنا شدیم. اما چیزی که موقع کار کردن با گوشی هر روز باهاش سروکار داریم، رابط کاربریشه. ویوو هم مثل بقیه شرکت‌ها، یه پوسته اختصاصی روی سیستم‌عامل اندروید کشیده تا تجربه کاربری خاص خودش رو ایجاد کنه. بسته به اینکه گوشی ویووی شما برای کدوم بازار ساخته شده باشه، ممکنه یکی از این دو تا رابط کاربری رو روش ببینید: فان‌تاچ او‌اس (Funtouch OS) یا اوریجین او‌اس (OriginOS).

فان‌تاچ او‌اس (Funtouch OS): تجربه جهانی ویوو

اگه گوشی ویوویی که دستتونه برای بازارهای جهانی (یعنی تقریبا همه‌جا غیر از خود چین) ساخته شده باشه، به احتمال زیاد رابط کاربریش فان‌تاچ او‌ اسه. فان‌تاچ سال‌هاست که همراه گوشی‌های ویوو بوده و تو این مدت کلی تغییر و تحول داشته تا به چیزی که امروز هست برسه.

فلسفه طراحی فان‌تاچ روی چند تا چیز اصلی تمرکز داره: روون بودن، امکان شخصی‌سازی بالا و استفاده راحت. ویوو سعی کرده با بهینه‌سازی‌های مختلف، کاری کنه که کار کردن با گوشی‌های مجهز به فان‌تاچ، تجربه‌ای نرم و بدون لگ باشه. مثلا چیزهایی مثل موتور سرعت برق‌آسا (Lightning-speed engine) برای سریع‌تر باز شدن برنامه‌ها، یا زمان‌بندی اولویت‌دار (Priority Scheduling) برای تخصیص بهتر منابع سیستم به برنامه‌های در حال اجرا، از جمله تلاش‌های ویوو تو این زمینه است.

از نظر شخصی‌سازی هم فان‌تاچ دست کاربر رو باز گذاشته. می‌تونید آیکون‌ها، تم‌ها، ویجت‌ها و حتی صفحه همیشه‌روشن (Always On Display) رو اونجوری که دوست دارید تغییر بدید. اینطوری گوشی‌تون بیشتر شبیه خودتون میشه!

فان‌تاچ او‌اس (Funtouch OS): تجربه جهانی ویوو

علاوه بر این‌ها، فان‌تاچ کلی ابزار کاربردی هم داره. مثلا الترا گیم مود (Ultra Game Mode) برای گیمرها که تجربه بازی بهتری رو فراهم می‌کنه، ابزارهایی مثل S-capture برای گرفتن اسکرین‌شات‌های حرفه‌ای و ضبط صفحه، یا اپلیکیشن Notes برای یادداشت‌برداری، از جمله این امکانات هستن. ویوو به امنیت هم اهمیت میده و قول داده که گوشی‌هاش به‌طور منظم آپدیت‌های امنیتی رو دریافت کنن.

قابلیت های هوش مصنوعی فان‌تاچ او‌اس

یکی از چیزهایی که ویوو تو نسخه‌های جدیدتر فان‌تاچ، مخصوصا فان‌تاچ او‌اس ۱۵ (که بر پایه اندروید ۱۵ ساخته شده) خیلی روش مانور داده، هوش مصنوعیه. ویوو کلی قابلیت باحال مبتنی بر هوش مصنوعی رو به رابط کاربریش اضافه کرده تا کار کردن با گوشی راحت‌تر و هوشمندانه‌تر بشه. بیاین چندتاشون رو با هم ببینیم:

  • AI Erase و AI LIVE Cutout: تا حالا شده یه عکس خوب بگیرین ولی یه نفر یا یه چیزی تو پس‌زمینه مزاحم باشه؟ با AI Erase می‌تونید خیلی راحت اون قسمت‌های ناخواسته رو از عکس حذف کنید. AI LIVE Cutout هم بهتون اجازه میده سوژه اصلی عکس رو با یه اشاره از پس‌زمینه جدا کنید و هر جا دوست داشتید ازش استفاده کنید.
  • AI Transcript Assist: این قابلیت می‌تونه صداهای ضبط‌شده شما رو به متن تبدیل کنه و حتی خلاصه‌شون هم بکنه! دیگه لازم نیست ساعت‌ها وقت بذارید و مصاحبه یا سخنرانی رو تایپ کنید.
  • AI Screen Translation و AI Call Translation: اگه دارید یه مقاله خارجی می‌خونید یا با یه نفر که زبونش رو بلد نیستید تلفنی صحبت می‌کنید، این قابلیت‌ها به کمکتون میان. می‌تونن همزمان محتوای صفحه یا مکالمه تلفنی رو براتون ترجمه کنن.
  • AI Photo Enhance: اینم یه ابزار دیگه برای بهتر کردن عکس‌ها. هوش مصنوعی به‌طور خودکار پارامترهای عکس رو تنظیم می‌کنه تا کیفیت و رنگ‌هاش بهتر بشن، بدون اینکه شما نیاز به تنظیمات دستی پیچیده داشته باشید.
  • Circle to Search: یه چیزی رو صفحه دیدین که نمی‌شناسین یا می‌خواین درباره‌اش بیشتر بدونین؟ کافیه دورش یه دایره بکشین تا گوشی براتون جستجوش کنه.
  • AI Live Text: از یه متن چاپ‌شده عکس بگیرین، این قابلیت می‌تونه متن داخل عکس رو استخراج کنه تا بتونید کپی‌پیستش کنید.
  • AI Note Assist: یادداشت‌هاتون رو هوشمندانه مرتب می‌کنه، خلاصه می‌کنه و حتی می‌تونه از توشون لیست کارها رو هم دربیاره.

اینا فقط چند نمونه از قابلیت‌های هوش مصنوعی تو فان‌تاچ او‌اس هستن که نشون میدن ویوو چقدر روی هوشمندتر کردن گوشی‌هاش سرمایه‌گذاری کرده.

قابلیت های هوش مصنوعی فان‌تاچ او‌اس

اوریجین او‌اس (OriginOS): طعم خاص ویوو در چین

اما اگه یه گوشی ویوو مخصوص بازار چین داشته باشید، با یه رابط کاربری متفاوت به اسم اوریجین او‌اس (OriginOS) روبرو میشید. اوریجین او‌اس یه جورایی جانشین فان‌تاچ تو چین شده و ویوو باهاش یه تغییر و تحول اساسی تو ظاهر و حس و حال رابط کاربریش ایجاد کرده.

طراحی اوریجین او‌اس خیلی مدرن‌تر و بصری‌تره. ویوو تو این رابط کاربری از یه سیستم جدید برای چیدمان آیکون‌ها به اسم شبکه کلوتسکی (Klotski Grid) استفاده کرده که به کاربر اجازه میده اندازه و شکل آیکون‌ها رو خیلی خلاقانه تغییر بده. یه سری اجزای اتمی (atomic components) هم داره که یه جورایی نسخه پیشرفته‌تر ویجت‌های معمولی اندروید و iOS هستن. حتی والپیپرهای رفتاری (behavioral wallpapers) هم داره که با تعداد قدم‌هایی که برمیدارید تغییر می‌کنن!.

اوریجین او‌اس خیلی برای بازار چین و سلیقه کاربرای اونجا شخصی‌سازی شده. مثلا دستیار هوشمند اختصاصی ویوو به اسم Blue Heart Little V تو نسخه ۴ اوریجین او‌اس معرفی شده که کلی امکانات هوشمند به سیستم اضافه می‌کنه. جالبه که تو اوریجین او‌اس یه قابلیتی به اسم فضای موازی (parallel space) هم وجود داره که به کاربرایی که هنوز به ظاهر فان‌تاچ عادت دارن، اجازه میده بین رابط کاربری سنتی و جدید سوییچ کنن.

اوریجین او‌اس (OriginOS): طعم خاص ویوو در چین

اینکه ویوو دو تا رابط کاربری مجزا برای بازارهای جهانی و چین داره، نشون میده که این شرکت چقدر به بومی‌سازی و تطبیق محصولاتش با نیازهای خاص هر بازار اهمیت میده. بازار چین خیلی رقابتیه و سلیقه کاربرهاش هم خاصه، برای همین ویوو با اوریجین او‌اس سعی کرده یه تجربه کاملا متفاوت و جذاب رو برای اون‌ها فراهم کنه. از طرف دیگه، فان‌تاچ او‌اس با یه ظاهر آشناتر و امکانات جهانی‌تر، برای کاربرای بقیه کشورها مناسب‌تره. البته این استراتژی دوگانه گاهی باعث میشه کاربرای جهانی احساس کنن بعضی قابلیت‌های جدید یا بهینه‌سازی‌های دوربین دیرتر به دستشون میرسه، که این یکی از چالش‌های این رویکرده.

چه فان‌تاچ او‌اس داشته باشید چه اوریجین او‌اس، ویوو کلی امکانات برای شخصی‌سازی گوشی در اختیارتون میذاره. از تغییر تم و آیکون‌ها گرفته تا تنظیمات صفحه همیشه‌روشن و انیمیشن‌های باز کردن قفل با اثر انگشت، همه چیز برای اینه که گوشی‌تون رو اونجوری که دوست دارید بچینید و از کار کردن باهاش لذت ببرید. این قابلیت‌ها به شما کمک می‌کنن تا گوشی‌تون نه تنها یه ابزار کاربردی، بلکه یه وسیله شخصی و مطابق با سلیقه‌تون باشه.

عملکرد ویوو تو عرضه آپدیت ها چجوریه؟

یکی از دغدغه‌های مهم کاربرای گوشی‌های هوشمند، آپدیت‌های نرم‌افزاریه. ویوو هم به این موضوع توجه داره و معمولا برای گوشی‌هاش آپدیت‌های امنیتی منظمی رو منتشر می‌کنه. طبق اعلام رسمی ویوو، همه گوشی‌های هوشمند این شرکت حداقل ۳ سال آپدیت امنیتی دریافت می‌کنن. برای بعضی مدل‌های جدیدتر، مثل سری V40e، حتی قول ۳ سال آپدیت سیستم‌عامل اندروید و ۴ سال آپدیت امنیتی هم داده شده. برای سری‌های پرچمدار مثل X هم معمولا پشتیبانی نرم‌افزاری خوبی در نظر گرفته میشه.

البته باید بین آپدیت‌های امنیتی و آپدیت‌های بزرگ سیستم‌عامل اندروید تفاوت قائل شد. آپدیت‌های امنیتی معمولا زود به زود و برای رفع مشکلات امنیتی منتشر میشن، اما آپدیت‌های اندروید که قابلیت‌های جدیدی به گوشی اضافه می‌کنن، ممکنه با فاصله زمانی بیشتری بیان.

بعضی کاربرای جهانی ویوو گاهی گله می‌کنن که آپدیت‌های فان‌تاچ او‌اس، مخصوصا برای قابلیت‌های جدید دوربین یا بهینه‌سازی‌ها، یه کم دیرتر از آپدیت‌های اوریجین او‌اس تو چین میرسه. این یکی از چالش‌های داشتن دو تا رابط کاربری مجزاست، اما ویوو سعی می‌کنه با ارائه آپدیت‌های منظم، رضایت کاربرهای جهانیش رو هم جلب کنه. در نهایت، اینکه شرکت‌ها به فکر پشتیبانی نرم‌افزاری بلندمدت از گوشی‌هاشون باشن، یه نکته خیلی مثبته و نشون میده که به مشتری‌هاشون اهمیت میدن.

سخن پایانی

اگه بخوایم یه جمع‌بندی سریع از ویژگی‌های برجسته گوشی ویوو داشته باشیم، باید به چند تا نکته اشاره کنیم:

  • طراحی شیک و جذاب: ویوو همیشه به طراحی گوشی‌هاش اهمیت زیادی داده و سعی کرده محصولاتی تولید کنه که هم خوش‌دست باشن و هم چشم‌نواز.
  • دوربین‌های قدرتمند: مخصوصا تو سری X با همکاری زایس، ویوو تونسته دوربین‌هایی تولید کنه که کیفیت عکس و فیلمشون فوق‌العاده است.
  • تنوع محصولات: از پرچمدارهای گرون‌قیمت گرفته تا گوشی‌های اقتصادی، ویوو برای هر سلیقه و بودجه‌ای یه گزینه داره.
  • نرم‌افزار کاربرپسند با هوش مصنوعی: رابط کاربری فان‌تاچ (و اوریجین تو چین) کلی امکانات شخصی‌سازی و قابلیت‌های هوشمند مبتنی بر هوش مصنوعی داره که کار کردن با گوشی رو راحت‌تر و جذاب‌تر می‌کنه.
  • سابقه نوآوری: ویوو تو این سال‌ها نشون داده که فقط یه مونتاژکننده نیست، بلکه تو زمینه نوآوری هم حرفی برای گفتن داره؛ مثل اولین حسگر اثر انگشت زیر نمایشگر.
  • حضور جهانی و توان تولید بالا: ویوو یه بازیگر بزرگ جهانیه که تو کشورهای مختلف مراکز تحقیق و توسعه و کارخونه‌های تولیدی داره و این یعنی هم به فناوری‌های روز دنیا دسترسی داره و هم می‌تونه نیاز بازار رو تأمین کنه.

امیدواریم این مقاله تونسته باشه یه دید کلی از برند ویوو و محصولاتش به شما بده. دنیای تکنولوژی همیشه در حال تغییره و برندهایی مثل ویوو هم سعی می‌کنن با نوآوری و ارائه محصولات جذاب، تو این رقابت نفس‌گیر باقی بمونن. اینکه ویوو چقدر می‌تونه جاه‌طلبی‌های جهانیش رو با نیازهای محلی مشتری‌هاش تو کشورهای مختلف هماهنگ کنه، کلید موفقیتش تو آینده خواهد بود.


نویسنده : صابر گلشاهی
تاریخ انتشار 11 ساعت پیش
تعداد نظرات : 0
5/ 4

نوشتن دیدگاه جدید
نظر خود را بنویسید